Schrijfzin

Wil je gevonden of gelezen worden?

Ik stel je een scherpe vraag, maar wel een hele belangrijke voor als je wilt bloggen: Wie is jouw ideale lezer, Google of je potentiële klant? Oei, lastig hè? Met andere woorden: Wil je gelezen worden door een computer/robot of door een echt mens? Ah, nu wordt het antwoord al makkelijker, toch?
Natuurlijk willen we gelezen worden door echte mensen, want onze verhalen zorgen voor een emotie, we willen onze lezers raken met de juiste woorden. We streven naar impact, we willen waarde geven, het verschil maken. Toch wordt dit door veel bloggers vaak vergeten.

Veel te lang blog
Laatst gaf ik ongevraagd wat feedback op een prachtig blog van een hele leuk vrouw die in Spanje woont. Ondanks dat ze nog nooit een blogtraining heeft gevolgd, schrijft ze hartstikke goed. We hebben een klik en we helpen elkaar, dus ik durfde haar wel wat ongevraagde tips te geven. Haar blog bestond namelijk uit 3 blogs in 1. Het was veel te lang en daardoor was zelfs ik – die dol is op lezen, zeker als het over Spanje gaat – op een gegeven moment afgehaakt.

Zonder de woorden te tellen, zag ik haarscherp waar de knips lagen in haar blog. Het eerste onderwerp was al hartstikke interessant en daarmee een blog op zichzelf. Toch schreef ze door en kwam er nog een tweede en daarna zelfs derde onderwerp aan bod. Ik schat in dat het 3 kantjes tekst was. En dat is voor een blog echt veel te veel.

De ideale lengte voor een blog
Mijn advies is om het te beperken tot 700 á 1000 woorden ongeveer. En als het korter kan, dan is dat mooi. Mensen snacken namelijk, ze lezen vluchtig. Blogs dan hè? Als het om een achtergrondartikel gaat in de zaterdagbijlage van de Volkskrant, dan gelden andere richtlijnen. Daar gaat de krantenlezer even goed voor zitten, kop koffie erbij, alle tijd van de wereld…

Maar… Google dan?
Haar reactie was: ‘Dank je wel voor de tips Marije. Wat een goed voorstel om er 3 blogs van te maken. Ik heb er nooit een cursus in gevolgd ofzo, maar ik heb altijd begrepen dat blogs lang moeten zijn, anders word ik niet gevonden door Google.’ Mijn enige reactie was toen dus: ‘Door wie wil je liever worden gelezen? Door Google of door je potentiële klanten?’

Niet voor robots
Ik hoor dit heel vaak van mijn cursisten hoor. We zijn blijkbaar allemaal zo gebrainwasht door alle marketeers en seo-deskundigen (search engine optimalization), dat we totaal zijn vergeten wat het doel is van onze blogs. Met bloggen doen we namelijk aan storytelling. We vertellen échte verhalen, geschreven door échte experts en bedoeld voor échte mensen. Niet voor robots.

Het is de combinatie van
Natuurlijk is het mooi meegenomen als Google jouw blogs vindt; een fijne bijkomstigheid als je ondernemer bent. Maar dat bereik je niet met het schrijven van hele lange blogs (die niet worden uitgelezen). Dat bereik je door mega actief te zijn op social media (want dat is ook het internet waar Google uit put), door een slimme woordkeuze (daar kom ik zo op terug) én door je websiteteksten!

Slimme woordkeuze
Verwar je blogs dus niet met je website. Ze dienen een ander doel. Wat bedoel ik dan met die slimme woordkeuze? Als jij bijvoorbeeld een yogastudio hebt in Lutjebroek, dan heb je ervoor te zorgen dat je die 2 woorden – yogastudio Lutjebroek – regelmatig noemt in je blogs, op je website en op social media. Of misschien ben je ergens expert in en kun je je dat woord een beetje toe-eigenen. Zoals een van mijn klanten, die een boek schreef over jongouderverlies. Het woord jongouderverlies komt in bijna al haar blogs voor, en natuurlijk op haar website, in haar profielen op social media, in haar Facebookposts, enz.

Dat vindt Google fijn
Nou is jongouderverlies niet zo’n veel voorkomend woord, dus dat is slim om te claimen. Google koppelt dat inmiddels aan haar. Voor mij zou gelden dat ik het woord schrijven zou willen claimen. Maar ik ben helaas niet de enige, dus dat heeft weinig zin. Het is me wel gelukt om de naam van mijn blogtraining, Blogzin, zo vaak en consequent te noemen, dat het een soort submerk is geworden. Daarom heb ik mijn blogplatform gewoon Blogzinnig genoemd. Dat vindt Google fijn.

Schrijven vanuit je hart
Een ander nadeel van Google-gericht schrijven vind ik, is dat je dan vanuit je hoofd gaat schrijven i.p.v. uit je hart. En vanuit je hoofd schrijven is prima geschikt voor informatie-/kennisoverdracht, maar niet om iemand te raken, te ontroeren, te verblijden, aan het lachten te krijgen. Schrijven vanuit je hart zorgt voor een veel waardevoller resultaat bij je lezers. Die échte lezers, die jou volgen, die van je gaan houden en die je klant worden én blijven.

Het gaat om de kwaliteit
Daarom gooi ik er nog een ander motto van mij in; of je nou 3 of 300 mensen raakt en bereikt met jouw blog, dat maakt echt niks uit. Wat mij betreft gaat het altijd om kwaliteit, niet om kwantiteit. Ik eet liever 3 verrukkelijke Belgische praliné bonbons, dan een zak met 300 goedkope nepchocolade. En als je al 3 eenzame ouderen kunt helpen, dan is dat toch geweldig? Dat is precies wat jouw blogs doen: je helpt en je inspireert anderen. Het gaat om échte mensen voor wie jij van onschatbare waarde bent.

Schrijfzin
Kun je wel wat hulp gebruiken met het schrijven vanuit je hart? Ik help je met alle liefde. Mail me: marije@schrijfzin.com.

Hoofdredacteur Blogzinnig en Spanjeliefhebbers, schrijfcoach, -trainer en eindredacteur
Ondernemer sinds 2014
Leert zzp’ers om schrijvend te ondernemen vanuit hun hart en bouwt pure websites voor pure ondernemers.

www.schrijfzin.com
www.purewebsites.nl
www.spanjeliefhebbers.nl

Het bericht Wil je gevonden of gelezen worden? verscheen eerst op Blogzinnig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Jouw schrijfmand
    Jouw schrijfmand is leeg

    Schrijf me