Schrijfzin

Waarom het goed is om baby’s al voor te lezen

Veel ouders lezen hun kinderen voor, maar met name als ze tussen de 2 en 5 jaar zijn. Helaas leest slechts 30% van de ouders hun baby (onder de 2 jaar) voor. Veel ouders vinden hun baby nog te jong om al voor te lezen. Is dat zo?

Natuurlijk kunnen baby’s nog niet echt een verhaal volgen. Maar jouw stem is voor je kindje wel heel vertrouwd. Rustig met je baby tegen je aan een boekje voorlezen, is een belangrijk en intiem zen-moment voor jullie allebei. Bovendien is het een prachtig ritueel om meteen in te voeren. Je baby slaapt nog meerdere keren per dag. Het ritueel ‘voeden, verschonen, boekje lezen, naar bed’ is erg waardevol. Je baby gaat relaxed slapen. En jij profiteert daar ook van!

Hoe vroeger, hoe beter
Uit onderzoek van Language Environment Analysis (LENA) blijkt dat boekjes met verhaaltjes en rijmpjes veel meer geschikt zijn om de vroege taalontwikkeling te stimuleren dan alledaagse interacties over eten, drinken en slapen, of interactie tijdens samen spelen. In boeken komen complexere zinsconstructies voor, die in combinatie met de plaatjes ervoor zorgen dat kinderen causale verbanden beter begrijpen en zich een voorstelling van woorden kunnen maken. Babyboekjes zijn aanleiding om liedjes te zingen, verhaaltjes te vertellen en plaatjes te benoemen of van commentaar te voorzien. Daardoor raken kinderen al vroeg vertrouwd met complexe taal en neemt hun interesse in verhaaltjes, liedjes en rijmpjes toe. De vroege starters worden daardoor ook op termijn vaker voorgelezen en hun taal blijft zich daardoor sneller ontwikkelen. 

Vanaf 3 maanden oud  
Wanneer een baby 3-4 maanden oud is, kunnen jullie al plaatjes kijken en dat wat je ziet aanwijzen en benoemen. Daar begint al het opbouwen van de woordenschat van je kind. Op die leeftijd gaan baby’s nieuwsgierig om zich heen kijken en kunnen ze iets vasthouden. Denk aan knuffel-, bad- of kartonboekjes. Mijn oudste zoon en zijn ritselboekje waren onafscheidelijk. En de favoriet van mijn jongste zoon was een kartonnen boekje waar een stoffen molletje uitstak. Ik deed mijn vinger erin en kon het molletje dan bewegen. Machtig mooi vond hij dat.

Vanaf 9-10 maanden oud
Vanaf 9 à 10 maanden kun je prima beginnen met het voorlezen van simpele verhaaltjes. Verhaaltjes op rijm vinden kinderen in deze fase erg leuk. Plaatjes en prenten spelen natuurlijk een belangrijke rol. Bij mijn kinderen waren de uitklapboeken ook een succes. Konden ze zelf aan een lipje trekken en dan kwam er een heel kasteel tevoorschijn. 

De kracht van herhaling
Wat het ook goed doet bij jonge kinderen is de kracht van herhaling. Door een bepaald boek vaker te lezen, leert je kind het verhaal beter begrijpen, het leert meer woorden en het begrip van de woorden is diepgaander.  

De kracht van illustraties
Prenten en illustraties zijn in kinderboeken een must-have. Ze geven extra informatie in de vorm van visuele details en fungeren zo als ondersteuning voor het voorgelezen verhaal. Jonge kinderen kunnen daardoor moeilijke, onbekende woorden makkelijker onthouden en het verhaal beter begrijpen. Tekeningen bieden in het bijzonder hulp als tekst en beeld dichtbij elkaar staan – zowel in de ruimte (op dezelfde pagina) als in de tijd (in de chronologie van het verhaal). Dat maakt het voor kinderen gemakkelijker om de verbale en de non-verbale informatie te integreren. Zo is mijn boek Elfjes bestaan dus ook opgebouwd. De illustraties, gemaakt door Maureen Hennep, ondersteunen het korte gedichtje (elfje) op de pagina ernaast. 

Wat vertellen de onderzoekscijfers nog meer?

 • Hoe jonger kinderen zijn als ze worden voorgelezen, hoe groter hun woordenschat op 2-jarige leeftijd. 
 • Baby’s die worden voorgelezen, lopen op een leeftijd van 15 maanden voor in hun taalontwikkeling en breiden deze voorsprong vervolgens verder uit. 
 • Baby’s die meer dan 10 minuten per dag worden voorgelezen, hebben een 2,5 keer zo grote kans om met een voldoende woordenschat aan school te beginnen. 
 • Als ouders vanaf de geboorte dagelijks één boekje voorlezen, komen kinderen in de eerste 5 levensjaren naar schatting met bijna 300.000 extra woorden in aanraking. 
 • In prentenboeken komen 1,7 keer zoveel verschillende woorden voor dan in de gesprekken die ouders met hun kinderen voeren. 
 • De kans dat een kind een nieuw woord leert tijdens het voorlezen, is 3 keer zo groot als tijdens een gesprek tussen ouder en kind.
 • Op 7- tot 10-jarige leeftijd hebben zij gemiddeld een rijkere woordenschat, een sterker leesbegrip en een hogere leesmotivatie.

Dit las ik onder andere in de resultaten van twee studies door BoekStart, een programma dat een vroege start met voorlezen stimuleert en het effect onderzoekt op de taalontwikkeling van kinderen. Lees ook mijn blog De positieve effecten van voorlezen aan je kind

Elfjes bestaan
‘Elfjes bestaan’ is een en rijk en krachtig voorleesboek. Elfjes zijn korte gedichten die bestaan uit elf woorden. Ze zijn fijngevoelig, lief, ritmisch en klein. Toch vertelt één elfje al een heel verhaal. De bijpassende illustraties prikkelen de fantasie van jonge kinderen. Het boek is verkrijgbaar bij je lokale boekhandel, op bol.com en via Droomvallei Uitgeverij

Bron: iedereenleest.be

Auteur, schrijfcoach & eindredacteur

Ondernemer sinds 2014

Wat wordt jouw verhaal? Ik ben benieuwd welk verhaal jij wilt delen. En ik help je graag om samen te kijken naar de vorm, want dat kan op allerlei manieren: in een boek, in blogs en artikelen, in memoires, gedichten, korte verhalen, een dagboekvorm, brievenbundels of je websiteteksten.

www.schrijfzin.com

www.blogzinnig.nl

www.spanjeliefhebbers.nl

Het bericht Waarom het goed is om baby’s al voor te lezen verscheen eerst op Blogzinnig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
  0
  Jouw schrijfmand
  Jouw schrijfmand is leeg

  Schrijf me