Schrijfzin

Waar kun je het beste je boeken kopen?

Het is makkelijk om online te kopen kopen bij bijvoorbeeld BOL en Amazon. Ik deed het zelf ook met regelmaat. Totdat je misschien wel tijdens de coronacrisis werd getriggerd om meer bij de lokale ondernemers te kopen, om ze te steunen. De campagne ‘Steun je lokale boekhandel’ was ook een groot succes. En terecht. Toch wil ik je in het geval van boeken kopen een inkijkje geven in deze ondoorzichtige wereld. Ik pleit er namelijk voor dat je zo veel mogelijk je boeken koopt bij de auteur zelf; de schrijver, de maker, de kunstenaar, de artiest. Waarom? Dat licht ik toe in dit blog.

Wanneer je een boek hebt geschreven, kun je twee dingen doen om het op de markt te brengen en te gaan verkopen:

Je zoekt een uitgeverJe gaat je boek zelf uitgeven; self publishing wordt dat genoemd

Een combinatie van deze twee is overigens ook mogelijk: printing on demand (POD) via een reguliere uitgeverij waarbij de drukkosten per besteld boek verdisconteerd zijn in de verkoopprijs.

Uitgeverij
Bij optie 1 maakt de auteur geen kosten. De uitgever zorgt ervoor dat het boek wordt gedrukt en dat het in de boekhandels terechtkomt (de online en offline boekhandels). De uitgever investeert dus veel; alleen al de drukkosten zijn gigantisch. De uitgever heeft een heel kort lijntje met hét distributiekanaal, namelijk het Centraal Boekenhuis (CB). Boekhandels kopen hun boeken altijd in bij het CB. Reuze handig dus als je een uitgever vindt die al dit werk uit handen neemt. Er zijn echter twee ‘maren’:

Afnemers van het boek onderhandelen met de uitgever vaak over de inkoopprijs, vooral de gigantische marktleiders zoals BOL en Amazon doen dat, dus daar levert de uitgever flink op in.Om deze redenen zijn de royalties voor de auteur vaak heel laag. De meeste auteurs verdienen slechts 10% van de verkoopprijs per verkocht boek. Begrijpelijk als je bovenstaande uitleg leest, maar ook wel verdrietig voor de schrijver, de kunstenaar, de creator zelf, toch?

Self publishing
Bij optie 2 zoekt de auteur een self publisher (daar zijn er inmiddels veel van in Nederland) en zijn de kosten voor drukwerk, eindredactie en vormgeving/opmaak voor de auteur; die investeert dus zelf. Het voordeel is dat de auteur ook alles zelf kan bepalen en precies kan uitrekenen vanaf hoeveel verkochte boeken hij winst gaat maken. Ook hierbij zijn twee ‘maren’:

De auteur levert ongeveer 25% van de verkoopprijs van zijn boek in wanneer hij verkoopt via de webshop van de self publisher.De auteur levert ongeveer 30% van de verkoopprijs van zijn boek in wanneer hij verkoopt via BOL of Amazon.

Bij de auteur zelf
Wat veel auteurs dus doen, is hun boek verkopen via hun eigen website. Dan zijn ze zelf verantwoordelijk voor de verzending (enveloppen, etiketten, verzendkosten), maar vrijwel de hele winst gaat naar de auteur. En terecht vind ik, want zonder de auteur was dit prachtige boek er nooit geweest. Kunst wordt ook vaak verkocht via een tussenpersoon, een galerie bijvoorbeeld, maar als de mogelijkheid er is om rechtstreeks bij de kunstenaar te kopen, zal ik dat altijd doen.

Bewuste keuzes maken
Ik preek echt niet alleen voor eigen parochie, want ik heb al zoveel auteurs begeleid met het schrijven van hun boek, dat ik met eigen ogen heb gezien hoe weinig ze eraan verdienen en dat dit demotiverend kan werken voor het schrijven van eventuele volgende boeken. Dat stemt mij verdrietig, want ik vind het belangrijk dat al die prachtige verhalen worden gedeeld. Het verrijkt de lezers; dat is wat boeken doen. Dat geldt voor zowel fictie als non-fictie. Ook mijn uitgeverij en de lokale boekhandels gun ik hun omzet, dus het is echt een dilemma. Maar als je hiervan bewust bent, kun je ook bewuste keuzes maken en de grote online winkels wat mijden, want die gaan heus niet failliet.

Waar koop jij voortaan je boeken?
Van een boek schrijven en uitgeven word je nooit rijk, dat mag duidelijk zijn. Zeker de (nog) onbekende auteurs niet. Dat is ook nooit de drijfveer van schrijvers. Ze willen mooie verhalen delen met de wereld, maar het motiveert natuurlijk wel als ze er ook hun brood mee kunnen verdienen. Daarom adviseer ik om altijd rechtstreeks een boek te kopen bij de auteur zelf, indien mogelijk. En anders bij de uitgever, want die verdient het ook om de investering eruit te halen, toch?

Waar zijn mijn boeken te koop?
BLOG Zinnig & Zuiver heb ik in eigen beheer uitgegeven en kun je dus gewoon bestellen via mijn website: https://schrijfzin.com/boekwinkel/. Mijn kinderboek Elfjes bestaan kun je rechtstreeks kopen bij Droomvallei Uitgeverij.

Auteur, schrijfcoach & eindredacteur

Ondernemer sinds 2014

Wat wordt jouw verhaal? Ik ben benieuwd welk verhaal jij wilt delen. En ik help je graag om samen te kijken naar de vorm, want dat kan op allerlei manieren: in een boek, in blogs en artikelen, in memoires, gedichten, korte verhalen, een dagboekvorm, brievenbundels of je websiteteksten.

www.schrijfzin.com

www.blogzinnig.nl

www.spanjeliefhebbers.nl

Het bericht Waar kun je het beste je boeken kopen? verscheen eerst op Blogzinnig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Jouw schrijfmand
    Jouw schrijfmand is leeg

    Schrijf me