Schrijfzin

Voor wie schrijf jij je verhaal?

Het is een van de eerste vragen die ik stel aan mijn klanten tijdens een schrijfcoachconsult: voor wie schrijf jij je verhaal? Met andere woorden: wie is jouw lezersdoelgroep? En je wilt niet weten hoe vaak ik dan als antwoord krijg: ‘voor iedereen die het interessant vindt.’ Hmmm…. voor iedereen? Dat is een onhaalbare kaart. Je dient precies te weten voor wie jij schrijft. Tijd voor een persona!

Of het nou om je blogs gaat, je gedichtenbundel of je boek; de eerste stap is om zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven en te visualiseren voor wie jij schrijft. Dat boekidee of de onderwerpen voor jouw blogs, die zijn er vast al. Daar maak ik me nooit zorgen om. Ik heb nog nooit een klant gehad die zei: ‘ik wil een boek schrijven, maar ik weet nog niet waarover.’ Dus we gaan even goed stilstaan bij jouw ideale lezer.

Je schrijft nooit voor iedereen
Waarom is dit zo belangrijk? Als ik mijn boek Elfjes bestaan voor iedereen had geschreven, dan had ik waarschijnlijk veel te moeilijke, volwassen woorden gebruikt. Geen kind onder de 12 jaar had er iets van begrepen. Voor je eigen schrijfstijl en woordkeuze is het dus al heel belangrijk om helder te hebben voor wie je schrijft.

Mijn andere boek BLOG Zinnig & Zuiver is gericht op mannen en vrouwen die heel graag willen leren bloggen. Ik had mijn doelgroep nog meer kunnen specificeren naar ondernemers, maar dan was ik bang dat er te veel waardevolle verhalen (van niet-ondernemers) op de plank zouden blijven liggen. Mijn missie met dit boek is namelijk om zoveel mogelijk volwassenen aan het bloggen te krijgen, want ze zijn allemaal van onschatbare waarde.

Mijn ouders van in de 80 wilden mijn boek heel graag hebben, omdat ze trots zijn op hun dochter. Hartstikke lief, maar ik vermoed dat ze het boek niet lezen of er weinig van begrijpen, want ze behoren niet tot mijn ideale lezers. Daarom schrijf je nooit voor ‘iedereen’.

De lezersdoelgroep van BLOGZINNIG bestaat uit bewuste vrouwen die bezig zijn met persoonlijke groei en ontwikkeling. Regelmatig krijg ik de vraag van mijn bloggers of hun blog niet te spiritueel van aard is. Nee, zeker niet, want het gros van deze doelgroep is spiritueel ingesteld, weet er al heel veel van of staat ervoor open om zich erin te verdiepen. Als BLOGZINNIG gericht zou zijn op directieleden van multinationals, zou ik een ander advies geven.

Een persona schrijven
Hoe zorg je ervoor dat jij scherp krijgt wie jouw ideale lezer is, voor wie jij schrijft? Door een persona te maken. Door je in te beelden wie met jouw verhaal is geholpen. Beeld je in hoe die persoon eruit ziet, geef hem of haar een naam, woonplaats, beroep, gezinssamenstelling, vrijetijdsbesteding, enz.

Stel, jij weet alles over de vegan leefstijl en blogt daarover en/of je schrijft een kookboek. Dan richt jij je op Lotte, 34 jaar. Lotte woont in Amsterdam, is alleenstaande moeder van Zoë (2 jaar). Ze werkt 4 dagen per week als maatschappelijk werker in een gezinsvervangend tehuis. Ze kan lekker op de fiets naar haar werk. Haar dochtertje gaat drie dagen per week naar het kinderdagverblijf bij haar in de wijk en opa en oma passen een dag per week op. In haar vrije tijd spreekt Lotte vaak af met vriendinnen die ook jonge kinderen hebben. Dan gaan ze met z’n allen naar Artis (waar Lotte een abonnement op heeft), naar de speeltuin of het park. Ook neemt ze Zoë regelmatig mee naar haar ouderlijk huis op de Veluwe. Even weg uit de stad en tot rust komen bij haar ouders. Lotte heeft de laatste tijd weer enorme last van darmklachten. Als kind had ze dat al en is ze door diverse specialisten onderzocht. Maar er werd niets gevonden. Ook allergie-onderzoeken wezen niets uit. Lotte probeerde vanaf haar 24e verschillende diëten en weet inmiddels een beetje welke voeding wel en welke niet invloed heeft op haar darmflora. Maar sinds haar bevalling worden de klachten weer erger en heeft ze een hele andere smaakbeleving. Ook haar dochtertje heeft geregeld darmproblemen. Doordat Lotte zich verantwoordelijk voelt voor het welzijn van haar kind, wil ze zich nu echt goed verdiepen in verschillende voedingsstijlen. Maar de artsen vertrouwt ze niet meer, dus ze gaat zelf op onderzoek uit.

Dat is best een gedetailleerde persona hè? En je weet nu dingen over jouw ideale doelgroep die je voorheen nog niet wist. Bijvoorbeeld dat Lotte een dochtertje heeft en in de stad woont. Je kunt nu dus ook blogs schrijven over vegen-voedingstips voor kinderen. Hoe waardevol is dat? Want veel kinderen zijn moeilijke eters. En waar koop je de juiste producten in een stad als Amsterdam? Ook weer blogwaardig.

Moodboard
Krijg je al een beeld erbij? Dat beeld kun je nog meer versterken door een moodboard te maken van jouw Lotte.

Verzamel een stapel tijdschriften (Libelles, Linda’s, tuin- en woonbladen… maakt niet uit), focus je op het beeld dat je van jouw ideale lezer hebt en ga scheuren en knippen. Maak van de stapel plaatjes die je hebt verzameld een selectie en plak het geheel intuïtief op een groot vel karton. Met deze collage geef je jouw ideale lezer een gezicht, hij of zij komt tot leven. Plaats jouw moodboard zichtbaar bij jouw schrijfplek en zorg ervoor dat je ermee in verbinding blijft. Twijfel je over een onderwerp, hoofdstuk of richting? Kijk dan naar je moodboard en stem af op jouw ideale lezer. Vraag hem of haar (in gedachten) of je hier wel of niet over moet schrijven. En zorg er natuurlijk voor dat je dezelfde taal spreekt, dezelfde tone of voice.

Boekmarketing
Tot slot is zo’n persona heel belangrijk om te hebben voor je boekmarketing. Je weet dan precies op welke platformen jij jouw boek gaat promoten, voor welke (beroeps)verenigingen jij wilt bloggen, wat voor soort foto’s, filmpjes en vlogs jouw doelgroep aansprekend vindt. Maar meer daarover in een volgend blog. Richt je nu eerst op het formuleren en visualiseren van jouw ideale lezer.

Schrijfcoaching
Kun jij wel wat hulp en richting gebruiken voor het schrijven van jouw boek? Laat het me weten en we plannen een schrijfconsult in. Ik help je graag op weg.

Auteur, schrijfcoach & eindredacteur

Ondernemer sinds 2014

Wat wordt jouw verhaal? Ik ben benieuwd welk verhaal jij wilt delen. En ik help je graag om samen te kijken naar de vorm, want dat kan op allerlei manieren: in een boek, in blogs en artikelen, in memoires, gedichten, korte verhalen, een dagboekvorm, brievenbundels of je websiteteksten.

www.schrijfzin.com

www.blogzinnig.nl

www.spanjeliefhebbers.nl

Het bericht Voor wie schrijf jij je verhaal? verscheen eerst op Blogzinnig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Jouw schrijfmand
    Jouw schrijfmand is leeg

    Schrijf me