Schrijfzin

Schrijfinspiratie… altijd en overal

De titel – ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie’, het nieuwste boek van collega-schrijfcoach Jolanda Pikkaart – spreekt voor mij boekdelen. Een writers block? Geen idee wat dat is. De inspiratie om te schrijven is er voor mij altijd en overal. Ook de onderwerpen om over te schrijven. Blijkbaar hebben mensen zoals Jolanda Pikkaart (de kleurrijke schrijfcoach) en ik trucjes of voelsprieten ontwikkeld om altijd schrijfinspiratie te hebben. Maar ik ben me daar nooit zo bewust van geweest. Totdat ik haar boek las. Jolanda legt alle manieren bloot om altijd schrijfinspiratie op te doen. 

Bij het ene hoofdstuk denk ik: ja, dat is wat ik ook altijd doe en/of mijn klanten adviseer. En bij het andere hoofdstuk denk ik: verrek, dat is een goede tip! Ik heb meteen zin om ‘m toe te passen. Zoals in het hoofdstuk ‘Lees’. Ik lees ontzettend veel, ook allerlei genres, maar wat ik eigenlijk nog nooit heb gedaan, is mezelf deze vragen stellen:

Hoe zou ik zelf schrijven over dit onderwerp?Wat als (personage) nu in een ander land woonde, een ander geslacht had, of non-binair was?

Leuk toch, om eens bij stil te staan? 

Schrijfvakantie
Uiteraard komen de natuur, de zintuigen en schrijfvakanties uitgebreid aan bod in dit boek. Als je Jolanda kent, weet je dat dit haar paradepaardjes zijn. En gelijk heeft ze, want het zijn ook de beste inspiratiebronnen. En tijdens een schrijfvakantie kun je ook echt meters maken, dat is zo ontzettend efficiënt. Over schrijven in een hangmat, een favoriete bezigheid van Jolanda, zegt ze: “Je bent even los van de aarde.” Ik heb nog nooit geschreven in een hangmat, maar deze ervaring wil ik zeker opdoen.

Schrijftegeltjes
Ook kom ik mooie, rake zinnen tegen, voor op een tegeltje als het ware:

‘Inspiratie is voedsel voor je geest.’

‘Als je zelf lezer bent, weet je ook wat woorden kunnen doen.’

‘Inspiratie brengt je in beweging.’

Maak schrijven niet te zwaar
Haar tip in een van de eerste hoofdstukken is: maak het niet te zwaar. Dat ben ik zo met Jolanda eens. Ik zie ook vaak klanten die in een kramp schieten, gefrustreerd raken als het ze niet lukt om een blog te schrijven, of als ze vastlopen met hun boek, op het moment dat ze schrijftijd hadden gepland. Allemaal negatieve energie waarmee je jezelf klemzet. Zonde, want schrijven is zó leuk! Althans, dat vinden wij. Maak het schrijven gewoon aangenaam, een feestje, zie het als ontspanning en leg de lat niet zo idioot hoog.

Dromen
Wat ook zo’n leuk onderwerp is om over te schrijven, zijn je dromen. In dromen zit veel symboliek, dat is zó interessant om dat uit te pluizen en geweldig om in je boek, blog of gedicht te verwerken. Het vergt alleen wel de discipline om het direct op te schrijven. En dat is waar het bij mij vaak misgaat. Na het opstaan ga ik over tot de orde van de dag en ben ik de droom kwijt. Zonde! Dank voor de tip Jolanda, ik ga het per direct weer doen: ’s ochtends bij het wakker worden nog even in mijn droom blijven hangen, mijmeren, terughalen, als een soort meditatie en meteen opschrijven.

Praktische opdrachten
Op pagina 26 geeft Jolanda twintig redenen om elke dag te schrijven. Dit is misschien wel de belangrijkste pagina in het boek. Laat de twintig redenen goed op je inwerken. En in elk hoofdstuk staat een praktische opdracht. Wanneer je iedere dag of week zo’n opdracht uit het boek uitvoert, ben je niet meer te stoppen! Dat weet ik zeker. 

Binnen handbereik
Verder leest het boek enorm vlot, geen lange pagina’s tekst, maar kleurrijke foto’s en ruimte op de pagina’s door de alinea’s, bullets en kaders met opdrachten. Mijn advies is om dit boek op je bureau, binnen handbereik te leggen. En telkens als je neigt in een writers block terecht te komen, of als je je hersenen aan het pijnigen bent om te bedenken waarover je kunt gaan schrijven, sla je een willekeurige pagina open van ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie’ (de titel is al een hele goede affirmatie natuurlijk) en dat brengt je op verrassende en verfrissende ideeën. Hoppa, je schrijft dan moeiteloos achter elkaar door. 

Bestellen
Je kunt het boek ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie’ bestellen bij Droomvallei Uitgeverij. En kijk vooral ook op de site van Jolanda Pikkaart voor inspiratietips

Auteur, schrijfcoach & eindredacteur

Ondernemer sinds 2014

Wat wordt jouw verhaal? Ik ben benieuwd welk verhaal jij wilt delen. En ik help je graag om samen te kijken naar de vorm, want dat kan op allerlei manieren: in een boek, in blogs en artikelen, in memoires, gedichten, korte verhalen, een dagboekvorm, brievenbundels of je websiteteksten.

www.schrijfzin.com

www.blogzinnig.nl

www.spanjeliefhebbers.nl

Het bericht Schrijfinspiratie… altijd en overal verscheen eerst op Blogzinnig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Jouw schrijfmand
    Jouw schrijfmand is leeg

    Schrijf me