Schrijfzin

Maakt geld écht gelukkig?

Eindelijk een boek over geld dat in alle opzichten anders is. Elma de Bruijn omarmt in ‘De illusie van geld’ de storytelling-schrijfstijl. Haar kleurrijke levensverhalen, met prachtige foto’s uit haar privé-archief, zijn eerlijk, aangrijpend en doordrenkt met haar eigen verwondering over de waarde van geld in je leven. Zij geeft hierdoor écht een andere kijk op geld, zoals de ondertitel van het boek luidt. 

Ieder verhaal leidt mij naar mijn eigen herinneringen en levensfases. Ook ik heb een fantastische baan met een gouden vast salaris opgezegd voor het zelfstandig ondernemerschap. Waarom? Omdat andere persoonlijke waarden – zoals vrijheid, balans werk-privé, authenticiteit en plezier – veel belangrijker voor mij werden dan ik altijd had gedacht. 

Schaarste
Natuurlijk volgden er perioden van schaarste, want als zzp’er fluctueren je inkomsten aanzienlijk. En ja, regelmatig schoot ik in de kramp. Maar er is één magische zin in het boek van Elma die ik als een soort mantra heb geadopteerd: ‘Er komt wel weer nieuw geld’. Als achtjarig meisje sprak zei deze zin uit naar haar bezorgde moeder. Collega-blogger Ingrid Wunnekink refereert in dit blog ook naar die ene zin. Wat een geschenk voor een auteur als je boek deze impact heeft op je lezers!

Overvloed
In die periodes van schaarste besefte ik des te meer hoe rijk ik ben. Ik woon namelijk in een heerlijk huis dat ik zeventien jaar geleden kon kopen dankzij mijn goede vaste baan. Ik ben nu zo vrij als een vogeltje sinds ik als zzp’er werk, wat ik niet had kunnen doen zonder die fantastische loopbaan bij al die mooie bedrijven. Ik ben er altijd voor mijn kinderen en stiefkinderen. Manlief tovert iedere dag een heerlijke maaltijd op tafel. Deze man is de liefde van mijn leven en maakt mij ongelooflijk gelukkig. Doordat ik niet meer voor een baas werk, vieren mijn passies hoogtij; ik schrijf en lees iedere dag! Wat goed is voor mijn creativiteit en mijn zielsmissie. Ik kan op vakantie gaan wanneer ik wil, want ik heb geen beperkt aantal vakantiedagen en hoef geen rekening te houden met collega’s. Dát is voor mij allemaal rijkdom en overvloed. Het gaat niet om de hoeveelheid euro’s op mijn bankrekening, maar om een fijn leven met heel veel liefde en vrijheid. En ja, natuurlijk helpt voldoende geld om lekker te kunnen leven. Je hebt dus goed te bekijken en te berekenen hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt. Ook een waardevolle tip in dit boek.

Vanuit je opvoeding
Wat een enorme eye opener in dit boek is voor mij, zijn de overtuigingen over geld (schaarste, overvloed en alles wat ertussen zit) die je van je ouders meekrijgt. De stemmetjes in je hoofd van je vader, van je moeder… Herkenbaar? Wat een invloed hebben de geldovertuigingen uit je jeugd op de beslissingen die je zelf op latere leeftijd neemt. Echt wonderbaarlijk interessant! 

Weinig geld, weinig vrijheid?
De auteur van dit prachtige boek maakt de lezer enorm bewust van de waarde van het leven, dat moeilijk is uit te drukken in euro’s, maar je laat nadenken over hoeveel je nodig hebt om gewoon gelukkig te kunnen zijn. Niets meer en niets minder.

Op mijn recensie reageert auteur Elma de Bruijn met de volgende wijze lessen: 

‘Het gaat inderdaad verder dan het geld en de overtuigingen. Het gaat over het leven en geld speelt op allerlei niveaus een rol, zoals je weet. Als voorbeeld in je bedrijf als de geldstroom veel minder wordt of is, dan beginnen de zorgen. Het kan voelen als een soort van aanslag op je hoogste waarden. Creativiteit om er anders naar te kijken en voelen is wat dan nodig is, want geld is dan sterk verbonden met die waarden. Zwart-wit gezegd: weinig geld, dan weinig vrijheid? Nee, echt niet, want er komt weer nieuw geld. En je weet het, geld is neutraal en de kracht achter geld is waarde-uitwisseling. 

Mogelijk kan geldtekort (en gek genoeg ook bijzonder veel overvloed) een aanslag zijn op wat je werkelijk via je bedrijf wilt uitwerken, ervaren, bereiken, terug wilt pakken, omdat je het eens verloren hebt. Je diepliggende drijfveer die diepverscholen ligt in alles wat je doet. Het kan uitwerken van je zielsmissie zijn, maar ook een intense heling of een combi van beide. 

De valkuil van ons allen, vooral in Nederland, is dat we het veelal willen uitwerken in ‘werk’. Het kan 1-op-1 samengaan: zielsmissie/hartsverlangen én waarde-uitwisseling. Maar dat hoeft niet. Ik doe al tig jaren mijn best, maar ik weet inmiddels dat er voor mij een groot onderscheid is; mijn zielsverlangen ligt op privéterrein en niet zozeer op werkterrein. Voor een ander kan het anders zijn en dat ontdek je als je het leven beschouwt vanuit liefde, eerst voor jezelf, dan pas voor een ander. 

De kunst is niet zozeer te ondernemen/werken vanuit een intens zielsverlangen, je zielsmissie, maar te leren leven met hart en ziel en toevallig werk/onderneem je ook nog en dat laatste kan misschien minder hoogdravend zijn.’

De illusie van geld
Ben jij ook nieuwsgierig wat het helende effect van dit boek kan zijn op jou? Bestel ‘De illusie van geld’ hier: https://visionairboekhouden.nl/de-illusie-van-geld/

Auteur, schrijfcoach & eindredacteur

Ondernemer sinds 2014

Wat wordt jouw verhaal? Ik ben benieuwd welk verhaal jij wilt delen. En ik help je graag om samen te kijken naar de vorm, want dat kan op allerlei manieren: in een boek, in blogs en artikelen, in memoires, gedichten, korte verhalen, een dagboekvorm, brievenbundels of je websiteteksten.

www.schrijfzin.com

www.blogzinnig.nl

www.spanjeliefhebbers.nl

Het bericht Maakt geld écht gelukkig? verscheen eerst op Blogzinnig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Jouw schrijfmand
    Jouw schrijfmand is leeg

    Schrijf me