Schrijfzin

Hoe magisch zijn elfjes eigenlijk?

Ik heb elfjes altijd heel magisch gevonden, als kind al. Ze zien er zo licht uit, met hun vleugeltjes. Ze zijn mooi, soms lekker stout en ze leven in de natuur. Ze zijn vrij, kunnen overal heen vliegen, dat heb ik altijd jaloersmakend gevonden. In mijn fantasie wilde ik dolgraag een elfje zijn. Mijn verlangen werd bevestigd toen ik mij tijdens het schrijven van mijn boek ‘Elfjes bestaan’ ging verdiepen in de mythologie. Alles klopt en valt samen: mijn innerlijk weten als kind, mijn dromen, wat de mythologie ons vertelt, de Netflixeserie Vikings en de magie van de dichtvorm.

Elfjes zijn spirituele wezens die afkomstig zijn uit de Noordse en Germaanse mythologie. Ze leven in bossen, bloemen, aan rivieren en bronnen, maar soms ook ondergronds. Elfjes zijn natuurgeesten met bovennatuurlijke krachten. Ze bezitten grote wijsheid die ze met alle liefde inzetten voor de mens en worden meestal afgebeeld als kleine jonge mannen en vrouwen met een bijna bovennatuurlijke schoonheid. 

In stand houden van de aarde
Dat mijn eerste kinderboek ‘Elfjes bestaan’ heet, is dan ook geen wonder. Tijdens het schrijven van mijn boek ging ik me nog meer verdiepen in de mythologie van elfjes en kreeg ik bevestigd dat het klopte. Zelfs dat ik dit boek in coronatijd, tijdens een lockdown, lanceerde. ‘Elfjes werkten namelijk mee aan de opbouw en het in stand houden van de aarde. En de Germanen kenden magische psychische krachten toe aan deze wezens. Zij zouden mensen rechtstreeks beïnvloeden en deels betoveren. Bepaalde dromen zouden van hen afkomstig zijn.’

We hebben de elfjes nu hard nodig
Ik slaak een diepe zucht wanneer ik dit lees op o.a. elfenorakel.nl. We hebben juist nu zo hard elfjes nodig! Al is het maar in onze verbeelding of ik woorden. Dat ik nu dit boek uitbreng, klopt gewoon als een bus.

Vruchtbaarheidsgod Freyr
Samen met mijn lief kijk ik momenteel de Netflixserie Vikings. In eerste instantie lijkt het een brute serie over de Noormannen, maar de serie vertelt heel veel over de echte geschiedenis van de Noren en de Germanen. Waanzinnig interessant. Net zoals het geloof in Goden, was ook het geloof in elfen algemeen verbreid bij de Germaanse stammen en kreeg de vruchtbaarheidsgod Freyr de leiding over de elfjes. 

Slimme, liefdevolle wezens
Maar zonder donker is er geen licht, wie is er niet bekend met deze dualiteit? Dus ook elfen hadden eeuwenlang een donkere kant. Het konden enorme rotzakjes zijn die er op uit waren om pasgeboren babies te stelen en mensen te misleiden met hun schoonheid. In de loop der tijd is die donkere kant van elfen (gelukkig) verdwenen, maar het maakt ze wel ‘echt’ toch? Wij hebben allemaal ook een donkere kant. In mijn boek belicht ik die kant overigens niet. Ik kies altijd voor liefde en licht.

Tegenwoordig zien we elfen als slimme, liefdevolle en bewonderenswaardige wezens die over het algemeen veel getalenteerder zijn dan mensen op het gebied van beeldende kunst, muziek, handvaardigheid en taal. Ook dat bewonder ik zo in de elfjes: hun talent.

Elfjes en taal
Toen ik als kind, met een bijzondere interesse in lezen en schrijven, ook nog eens kennismaakte met het elfje als dichtvorm, ging een nieuwe wereld van taal voor mij open. 

Een elfje is een gedicht van elf woorden, verdeeld over vijf regels. De eerste regel heeft één woord, de tweede regel heeft twee woorden enz. De vijfde regel heeft weer één woord en bevat meestal een samenvatting van het geheel.

Verliefd op het schrijven van elfjes
Honderden cursisten heb ik de afgelopen jaren kennis laten maken met het schrijven van elfjes. En velen werden er net zo verliefd op als ik. Het kan echt een magische uitwerking hebben. Dus ja, ook de elfjesdichtvorm vind ik magisch. 

Vanochtend kreeg ik nog een whatsappje van iemand die mijn boek gisteren ontving en nu al een uur elfjes aan het schrijven is. Ze is helemaal geïnspireerd en heeft direct de pen ter hand genomen. Dat tovert een glimlach om mijn gezicht, want er zijn weinig dichters die de elfjes als een serieuze dichtvorm gebruiken. Volgens poezieverrijkt.nl worden elfjes vooral gebruikt om kinderen, maar ook volwassenen zoals ik doe in mijn online training Creatief schrijven, kennis te laten maken met het schrijven van poëzie. 

Schrijven = schrappen
Toch wordt deze dichtvorm op scholen steeds populairder vanwege de beknoptheid. Je wordt ‘gedwongen’ om een verhaal te vertellen in slechts elf woorden. Je dient dus echt goed over de tekst na te denken. ‘Schrijven is schrappen’ zeg ik altijd en dat komt bij het schrijven van elfjes goed van pas. Ik houd vooral van het ritme en de fijngevoeligheid van elfjes, het spelen met woorden. 

Dankzij mijn fantasie
Ik ben blij dat het Maureen en mij is gelukt om de thema’s liefde, plezier en levensenergie te vangen in de elfjes en tekeningen. Ik pleit er namelijk voor om kinderen al voor te lezen vanaf de geboorte, omdat dit zo goed is voor het taalbegrip, de woordenschat en het leesplezier. Daarbij vind ik het belangrijk dat jonge kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, hun fantasie voortdurend prikkelen door illustraties, afgestemd op hun leeftijd. Fantasie is namelijk rijkdom; laten we dat koesteren. Dankzij mijn fantasie heb ik dit boek geschreven!

‘Elfjes bestaan’ bestellen?
‘Elfjes bestaan’ is een voorleesboek voor kinderen van 0-5 jaar. Je kunt het boek hier bestellen bij Droomvallei Uitgeverij. Het wordt liefdevol ingepakt en verzonden door de uitgeverij, met allerlei leuke extra’s. De elfjes vliegen naar je toe en nemen hun magische krachten mee.

Bron: elfenorakel.nl

Auteur, schrijfcoach & eindredacteur

Ondernemer sinds 2014

Wat wordt jouw verhaal? Ik ben benieuwd welk verhaal jij wilt delen. En ik help je graag om samen te kijken naar de vorm, want dat kan op allerlei manieren: in een boek, in blogs en artikelen, in memoires, gedichten, korte verhalen, een dagboekvorm, brievenbundels of je websiteteksten.

www.schrijfzin.com

www.blogzinnig.nl

www.spanjeliefhebbers.nl

Het bericht Hoe magisch zijn elfjes eigenlijk? verscheen eerst op Blogzinnig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Jouw schrijfmand
    Jouw schrijfmand is leeg

    Schrijf me