Schrijfzin

Het nut van schrijven in de tegenwoordige tijd, ook over vroeger

Het voelt een beetje raar om In de tegenwoordige tijd te schrijven over een gebeurtenis die misschien wel twintig jaar geleden heeft plaatsgevonden. Of zelfs over een gebeurtenis die vorige week plaatsvond. Toch is het verstandig om hiermee te experimenteren, want het maakt je verhaal in de meeste gevallen veel krachtiger. Ik leg je uit waarom.

‘Ik had net m’n ogen geopend, toen de bel ging. Mijn blik schoot naar de wekker; 7:30 uur. Wie belde er zo vroeg aan? Het was zondag! Toch? Of was het al maandag? Ik begon ineens te twijfelen. Vlug schoot ik in mijn badjas, maar halverwege de trap bleef ik staan: wat nou als ik de deur gewoon niet opendeed? Kon ik mijn nieuwsgierigheid bedwingen?’

Dit incident vond drie weken geleden plaats. Wat gebeurt er als ik het in de tegenwoordige tijd zet?

‘Heel rustig open ik mijn ogen. Er zijn nog geen gedachten, mijn hoofd is stil. DINGDONG! Ik schrik me rot. Mijn blik schiet naar de wekker; 7:30 uur. Wie belt er zo vroeg aan? Het is zondag! Toch? Of is het al maandag? Ik begin ineens te twijfelen. Vlug schiet ik in mijn badjas, maar halverwege de trap blijf ik staan: wat nou als ik de deur gewoon niet opendoe? Kan ik mijn nieuwsgierigheid bedwingen?’

Zie je het effect? Je komt veel krachtiger binnen met je verhaal. De lezer zit er meteen middenin en wil als de wiedeweerga weten hoe het verder gaat. Niet alleen voor de lezer is het boeiend, ook voor de schrijver is het fijn, want als je de herinnering naar het nu haalt, vind je veel makkelijker de juiste woorden. Daarom adviseer mijn bloggers ook vaak om hiermee te experimenteren. Of ik redigeer hun blog van de verleden naar de tegenwoordige tijd en dan zien ze hoeveel directer en impactvoller het binnenkomt.

Schrijfoefening
Lijkt je dit nog lastig? Doe dan deze schrijfoefening:

Neem een gebeurtenis in gedachten – klein of groot, dat maakt niet uit – die jou even op het verkeerde been zette. Een situatie die anders was dan normaal.Sluit je ogen en ga in gedachten terug naar dat moment.Visualiseer waar je bent. Maak die plek maar groter en groter. Zorg dat je helemaal associeert.Hoe voel je je daar? Wat ben je aan het doen? Ben je alleen of zijn er anderen? Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik of proef je? En dan ineens gebeurt er iets, toch? Wat gebeurt er precies? Hoe reageer jij in eerste instantie? Wat doe je? Open je ogen en schrijf op wat je zojuist hebt herbeleefd. Schrijf achter elkaar door. Nalezen, aanpassen en redigeren is van later zorg.

Belangrijke tip
Wanneer je deze uitgeschreven visualisatie terugleest, zul je zien dat dit perfect de eerste alinea kan zijn van je blog of hoofdstuk van je boek. Oh, nog een tip: lees je geschreven tekst altijd hardop voor! Dan hoor je het ritme van de tekst, waar je versnelt, vertraagt, een adempauze inlast, de spanning nog even vasthoudt, roept, zucht, enzovoort. En je voelt wat de tekst met je doet als je leest. Er gebeurt iets in je lijf. Merk het op.

Verrukkelijke schrijftrainingen
Wil jij je schrijfvaardigheden verbeteren? Kies dan voor een online schrijftraining; ik bied er maar liefs tien aan in mijn schrijfwinkel, voor hele toegankelijke prijzen. En ze zijn allemaal even inspirerend en effectief. Kijk hier voor meer schrijfinspiratie.

Auteur, schrijfcoach & eindredacteur

Ondernemer sinds 2014

Wat wordt jouw verhaal? Ik ben benieuwd welk verhaal jij wilt delen. En ik help je graag om samen te kijken naar de vorm, want dat kan op allerlei manieren: in een boek, in blogs en artikelen, in memoires, gedichten, korte verhalen, een dagboekvorm, brievenbundels of je websiteteksten.

www.schrijfzin.com

www.blogzinnig.nl

www.spanjeliefhebbers.nl

Het bericht Het nut van schrijven in de tegenwoordige tijd, ook over vroeger verscheen eerst op Blogzinnig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Jouw schrijfmand
    Jouw schrijfmand is leeg

    Schrijf me