Schrijfzin

De betrokkenheid van opa en oma bij de leesopvoeding van hun kleinkinderen

Grootouders die voorlezen. Ik ken ze en mijn eigen ouders deden het ook dolgraag. Zeker mijn vader haalde de schade in toen hij eenmaal opa werd. Toen mijn zus en ik klein waren, maakte hij zulke lange werkdagen dat wij al in bed lagen als hij thuiskwam. Als je eenmaal grootouder bent, heb je vaak meer tijd en je leeft niet meer in de rat race, zeker als je met pensioen bent. Zo’n relaxte opa of oma is voor een kleinkind een groot geschenk.

In opdracht van de Leescoaltie deed Growth from Knowledge (GfK) in 2020 onderzoek naar grootouders en hun betrokkenheid bij de leesopvoeding. Ik heb de onderzoeksresultaten met grote interesse gelezen, want eindelijk is er inzicht in deze doelgroep en de factoren die de leesopvoeding van kleinkinderen bevorderen dan wel hinderen. Lees maar mee:

Nederland telt in totaal ongeveer 3,4 miljoen grootouders.Van alle 55-plussers in Nederland is 61% grootouder. Ruim de helft van de grootouders was tussen de 50-59 jaar oud toen het eerste kleinkind geboren werd.37% heeft 1-2 kleinkinderen, nog eens 37% 3-4 kleinkinderen, 26% heeft 5 of meer kleinkinderen.Driekwart van de grootouders met kleinkinderen < 19 jaar ziet het kleinkind minstens 1 keer per 2 of 3 weken.34% van de grootouders met kleinkinderen < 19 jaar heeft een vast oppasmoment. 

Hoe zit het met grootouders die voorlezen?
76% van de grootouders heeft kleinkinderen jonger dan 12 jaar. Boven de 12 wordt nog maar mondjesmaat voorgelezen. De totale doelgroep van voorlezende grootouders van kleinkinderen jonger dan 12 jaar is 2,6 miljoen. Zij lezen vooral kleinkinderen van 0-5 jaar en 6-8 jaar voor. De voorleesfrequentie is bij de jongste groep (0-5 jaar) het hoogst, terwijl de gemiddelde voorleestijd oploopt naarmate de kleinkinderen ouder worden. 

Redenen voor grootouders om voor te lezen

Wat voor boeken lezen grootouders voor?
Grootouders lezen vooral voor uit boeken van het kleinkind zelf of uit eigen voorleesboeken van vroeger, zoals sprookjesboeken en Pinkeltje. Maar ook de boeken van Nijntje, Dikkie Dik en Rupsje Nooitgenoeg zijn favoriet blijkt uit het onderzoek. Aan dat lijstje gaan we mijn boek Elfjes bestaan natuurlijk toevoegen.

Gaan grootouders wel eens naar de bibliotheek met hun kleinkind?
Een bezoek aan de bibliotheek vinden grootouders belangrijk voor de ontwikkeling van de kleinkinderen tot 6 jaar. Toch wordt de bibliotheek door maar 8% minimaal maandelijks bezocht, de boekhandel door 5% van de grootouders. Als redenen geven de opa’s en oma’s dat ze denken/verwachten dat de bibliotheek en boekhandel al vaak (genoeg) met hun ouders worden bezocht. En er is veel concurrentie van andere activiteiten zoals knutselen, spelletjes spelen, naar de dierentuin/kinderboerderij, speeltuin, zwembad, sportveld, pretpark of bioscoop en natuurlijk huiswerk maken. Grootouders met een vast oppasmoment bezoeken de bibliotheek overigens vaker met hun kleinkind dan grootouders zonder vast oppasmoment. 

Naar de boekhandel
De belangrijkste reden om een boekhandel te bezoeken is omdat de grootouder graag een boek cadeau wil geven. Voorleesactiviteiten, de Kinderboekenweek en een voordracht van een schrijver vinden grootouders ook een leuke reden om naar de boekhandel te gaan met hun kleinkind. 

Het verschil tussen oma’s en opa’s
Oma’s vinden voorlezen vaker leuk om te doen dan opa’s. Zij hopen ook vaker dat het kleinkind door het lezen interesse voor boeken krijgt. Ook denken zij vaker dat voorlezen de fantasie prikkelt. De redenen om kleinkinderen niet (vaker) voor te lezen zijn vooral van praktische aard: grootouders zien het kleinkind te weinig of alleen in gezelschap van anderen, of het kleinkind heeft het druk met andere dingen. 

Conclusie
Grootouders kunnen dus veel betekenen in de leesopvoeding van hun kleinkinderen. 53% van de grootouders leest met of voor aan het kleinkind. Dit percentage stijgt naar 69% onder de grootouders van kinderen jonger dan 12 jaar. De jongste kleinkinderen worden het meest voorgelezen. 34% van de grootouders heeft een vast oppasmoment en dat is zeer bevorderlijk voor het voorlezen. Deze grootouders lezen aanzienlijk vaker voor aan hun kleinkind (72%). 

Grootouders die veel tijd met hun kleinkind doorbrengen, lezen vaker voor. Dit wordt ook als wens uitgesproken, dat meer tijd doorbrengen met de kleinkinderen (in het algemeen of in de avonduren) grootouders zou helpen om (vaker) voor te lezen. Ook minder afleiding en het beperken van de woonafstand worden genoemd. Dat was bij mijn opa’s en oma’s het geval; die woonden 100 km verderop. Maar in de vakanties logeerden we er dan wel langere tijd; die quality time was ook fijn. 

Nieuw boek voor opa’s en oma’s
Wil jij je kleinkind meer voorlezen? Bestel dan mijn boek ‘Elfjes bestaan’. Het zijn 34 kleine gedichtjes die bestaan uit elf woorden. Het ritme van de gedichtjes vinden jonge kinderen erg fijn. En de illustraties zijn prachtig, die vertellen ook nog eens een heel verhaal.

Je kunt ‘Elfjes bestaan’ bestellen bij je lokale boekhandel, op bol.com en via Droomvallei Uitgeverij

Bron: leesvoort.nl

Auteur, schrijfcoach & eindredacteur

Ondernemer sinds 2014

Wat wordt jouw verhaal? Ik ben benieuwd welk verhaal jij wilt delen. En ik help je graag om samen te kijken naar de vorm, want dat kan op allerlei manieren: in een boek, in blogs en artikelen, in memoires, gedichten, korte verhalen, een dagboekvorm, brievenbundels of je websiteteksten.

www.schrijfzin.com

www.blogzinnig.nl

www.spanjeliefhebbers.nl

Het bericht De betrokkenheid van opa en oma bij de leesopvoeding van hun kleinkinderen verscheen eerst op Blogzinnig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Jouw schrijfmand
    Jouw schrijfmand is leeg

    Schrijf me