Schrijfzin

Creatief schrijven tijdens je vakantie

Neem jij je schrijfboekje mee als je op vakantie gaat? Ik hoop het wel, want vanuit rust en ontspanning ontstaan vaak de mooiste zinsnedes en inzichten. Bovendien staan je zintuigen in de zomer wijd open doordat je veel meer buiten bent. Hetzelfde gebeurt als je op nieuwe en andere plekken komt. Wanneer ik door mijn eigen stad, Rotterdam loop, neem ik lang niet zo bewust waar als wanneer ik voor het eerst in een pittoresk klein plaatsje kom of in een voor mij nog volkomen onbekend natuurgebied. Je kijkt dan letterlijk je ogen uit.

Om de juiste woorden te geven aan jouw zintuiglijke waarnemingen, is het handig om bewust te observeren. Daarom heb ik dit blog voor jou geschreven, met praktische schrijfoefeningen, zodat jij gedurende jouw vakantie de juiste woorden vindt, poëzie schrijft en de mooiste blogs produceert. Blogs waar jij anderen mee inspireert, op ideeën brengt én waardoor jij je vakantie (of dagje uit) heel eenvoudig kunt herbeleven zodra je weer thuis bent.

Voorpret
Afhankelijk van mijn bestemming ben ik vaak al weken van tevoren bezig met de voorpret: reisboeken kopen en lezen, routes uitstippelen, locaties zoeken en reserveren, garderobecheck (oh jee, nieuwe bikini en slippers kopen), stapel leesboeken selecteren, enz. Wat er meegaat op reis is mede afhankelijk van met wie ik op reis ga, met of zonder kinderen bijvoorbeeld. Noteer in je schrijfboekje:

Deze keer ga ik op reis naar:

Ik vertrek op:
Ik kom terug op:

Ik reis met (vervoermiddel):
Mijn reisgezelschap bestaat uit:
De verwachte reistijd is:
Wat ik voor deze reis speciaal heb aangeschaft:

Schrijf maximaal 10 regels over de voorbereidingen en voorpret van je reis.

Woordgedicht
Schrijf de naam van jouw reisbestemming verticaal aan de linkerkant van de pagina, zodat elke letter op een nieuwe regel staat. De letters zijn het begin van woorden of korte zinnen als antwoord op de vraag: Wat betekent deze bestemming voor jou?

G
R
A
N
A
D
A

Je kunt ook andere woorden die met vakantie te maken hebben gebruiken zoals: een plaatsnaam, een gerecht, de camping of hotel. De mogelijkheden zijn oneindig.

Ronddeel
Beschrijf waar je boodschappen doet, wat je koopt, wat jou opvalt aan deze winkel/supermarkt. Zo is de Franse supermarkt (Intermarché) voor mij een soort excursie. Ik kijk mijn ogen uit, wat een genot. En als je een lokale markt bezoekt, met al die verse producten, beschrijf dan hoe de sfeer is, wat je ziet, hoort, ruikt, proeft, voelt… Vat dit samen in een ronddeel. Een rondeel is een gedicht (dat niet hoeft te rijmen) waarvan bepaalde regels op afgesproken plaatsen terugkomen en het telt acht regels.

Regel 1
Regel 2
Regel 3
Regel 1 (herhalen)
Regel 4
Regel 5
Regel 1 (herhalen)
Regel 2 (herhalen)

Haiku
Probeer jouw zintuiglijke waarneming samen te vatten in een haiku. Een haiku is een Japanse dichtvorm (die niet hoeft te rijmen) die bestaat uit 3 regels met elk een vast aantal lettergrepen:

Op de eerste regel: 5 lettergrepen
Op de tweede regel: 7 lettergrepen
Op de derde regel: 5 lettergrepen

BLOG Zinnig & Zuiver
Wil je nog meer tips? Bestel dan hier mijn boek BLOG Zinnig & Zuiver. De e-versie is uitermate geschikt om mee op reis te nemen. Liever het creatief schrijven onder de knie krijgen? Meld je dan aan voor deze online training, ook overal te volgen vanaf je tablet, laptop of telefoon. Ik wens je een heerlijke creatieve schrijfvakantie!

Auteur, schrijfcoach & eindredacteur

Ondernemer sinds 2014

Wat wordt jouw verhaal? Ik ben benieuwd welk verhaal jij wilt delen. En ik help je graag om samen te kijken naar de vorm, want dat kan op allerlei manieren: in een boek, in blogs en artikelen, in memoires, gedichten, korte verhalen, een dagboekvorm, brievenbundels of je websiteteksten.

www.schrijfzin.com

www.blogzinnig.nl

www.spanjeliefhebbers.nl

Set your Author Custom HTML Tab Content on your Profile page

Het bericht Creatief schrijven tijdens je vakantie verscheen eerst op Blogzinnig.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
    0
    Jouw schrijfmand
    Jouw schrijfmand is leeg

    Schrijf me