Net als in de cowboyfilms

Daar rijden we dan, in onze gehuurde Jeep, door het veranderende, bergachtige Spaanse landschap. We kijken onze ogen uit, terwijl we urenlang via de provincie Murcia naar de provincie Andalucia rijden. Over de N340, ik denk de mooiste route van Zuid-Spanje.

woestijn

Alicante
Gisteren verlieten we Valencia en reden we richting Alicante om lekker te lunchen op de boulevard. Spierwitte stranden met een azuurblauwe zee. Wow, wat mooi! Verder zijn we van de stad Alicante niet echt onder de indruk, maar voor een strandvakantie… perfect!


hotelMurcia

Murcia
We kwamen aan in Murcia, een leuk provinciestadje met veel bedrijfspanden. Hotel Nelva (4 sterren) was voortreffelijk; luxe, moderne styling, gevonden via Secret Escapes waardoor we maar € 60,- betaalden! Nog even gezwommen en lekker chique gedineerd in het hotel. Ferry at zelfs os. Ook goede WiFi dus druk op de whatsapp met Marlies, mijn Nederlands-Spaanse vriendin, die we over een paar dagen zullen ontmoeten in Granada. Ze waarschuwt ons voor de extreme hitte in Granada; we voelen het hier in Murcia al.
Vanochtend werd ik wakker met een nieuw plan: "Schat, hoe zou je het vinden om 2 dagen in de Sierra Nevada te verblijven, in plaats van in Granada zelf? Voor wat meer verkoeling en om te genieten van de natuur?" Ja, dat wilde Ferry graag. Na het ontbijt snel een hotelletje gezocht.

dinerMurcia

Op zoek naar cowboys
Nu zijn we onderweg, tourend over de N340 door de eerste bergketens. We genieten intens van het prachtige landschap. Ieder moment verwacht je dat Clint Eastwood op z'n paard verschijnt tussen deze gortdroge bergketens.

Lorca
In het vestingstadje Lorca lunchen we voor € 7,40 (samen, bizar!) en rijden we omhoog naar el castillo. Van hieruit heb je een waanzinnig uitzicht over het droge, woestijnachtige landschap van de provincie Murcia. Ferry maakt foto's van de oneindige vergezichten over de rivierdelta. De grote rivier (die nu droog ligt) zorgde in de Middeleeuwen voor een populaire handelsroute. Daarom liggen er in deze streek veel forten, waarvan die in Lorca de grootste is. In een deel van dit fort zit overigens een heel mooi
Parador hotel.

LorcauitzichtLorca

Andalucia
Na Lorca rijden we de provincie Andalucia binnen en zien we het landschap almaar groener worden. We doen de ramen open om de geur van de bomen van de Sierra Nevada op te snuiven. Dit is echt een van de mooiste routes die we ooit hebben gereden. We stoppen ieder uur om het landschap in ons op te nemen. Wat deze route zo bijzonder maakt, is dat het landschap voortdurend verandert en dat er voor je gevoel niemand woont. Er is niks, alleen maar bergen. Totdat je van grote hoogte (je voelt het aan je oren) naar beneden suist. Tijdens de daling doemt daar ineens in het dal Granada op. En weer wordt de adem ons ontnomen.