De mooiste autoweg van Europa, door de Sierra de las Nieves

We verkennen Parque Natural de la Sierra de las Nieves. Een prachtig, rustig en nog niet ontdekt natuurgebied, vlak achter de drukke kust van de Costa del Sol. We nemen de A-366 van Monda naar Coín. Zodra we op 1200 - 1500 meter hoogte rijden, is er ineens geen bewoonde wereld meer. Stilte. Rust. Natuur. Uitzicht.

sierra

Het gebied strekt zich uit tussen Ronda, Coín en Marbella. Dit biosfeerreservaat (Unesco) staat bekend om de authentieke witte dorpjes, zoals Coín,
Ojén en Istan. Allemaal even pittoresk. We worden verliefd op Coín, een levendig, puur plaatsje met pleintjes, fonteinen en prachtige finca's (te koop).

Een van de oudste steden van Spanje
Na 1,5 uur over de mooie A-366 arriveren we in Ronda. Dat is even schrikken, want Ronda is een toeristische trekpleister. Het is een van de oudste steden van Spanje en torent uit over een diepe kloof. Zeer de moeite waard om dit oude stadje te bezichtigen - ik was er jaren geleden - maar voor nu slaan we het toeristische stuk even over. "Dat komt wel een keer in het voor- of najaar, want we gaan hier toch ooit wonen in de buurt" zegt mijn lief.

route

De mooiste autoweg van Europa
Behendig en tevreden stuurt hij onze Jeep over de slingerende, bergachtige, dalende A-397. En weer zijn we sprakeloos, want de A-366 van hiervoor was al geweldig, de aansluitende A-397 van Ronda naar San Pedro, naar de kust, is adembenemend. Telkens als je een bocht omkomt, zie je de knalblauwe zee. In onze reisgids lezen we dan ook dat dit de mooiste autoweg van Europa is!
witdorpje

Marbella
Beneden aan de kust aangekomen werkt Marbella wel even als een anti-climax. Maar de contrasten zijn ook wel weer erg leuk, want in dit gebied is er dus voor ieder wat wils. We eten lekker wat aan het strand en ik vraag Marlies (mijn Nederlands-Spaanse vriendin) om een tip voor een lekker strandje, voor de volgende dag, want aan deze overbevolkte Costa del Sol (in augustus) weten we het zo snel even niet. Zij adviseert om morgen naar
Cabopino te gaan, naast Cala de Mijas. Goed onthouden.

ondergaandezon

Zoete dromen

We genieten de rest van de avond weer in Castillo de Monda, waar we zoete dromen beleven na weer een voortreffelijk diner met Hollandse appeltaart als dessert, volgens receptuur van de moeder van eigenaar Arjan. Buenas noches!