Waarheen leidt deze vreselijke weg?

"Wij rijden wel even voor u uit, anders kunt u het niet vinden" zegt het Vlaamse echtpaar. We hebben een lange autorit achter de rug over de A-7 van Valencia, via Murcia en Alméria, naar Vélez-Malaga. We hebben met de sleutelhouders afgesproken op het parkeerterrein van de supermarkt. Ferry is moe, we hebben allemaal dorst en ik realiseer me dat we niets te eten en te drinken bij ons hebben, want we zaten tot nu toe in hotels. Maar ik durf niet voor te stellen om nog even snel de supermarkt in te gaan, want het Vlaamse echtpaar heeft haast, merk ik. En ach, in Spanje zijn de winkels tot 22:00 uur open, dus eenmaal aangekomen bij de villa, doe ik nog snel wat boodschapjes, besluit ik in mezelf.

De route van vandaag was prachtig. Het droogste stuk van Spanje, waar het landschap lijkt op een woestijn. In Lorca gingen we even lunchen. We lachten ons rot, want we hadden geen idee wat we hadden besteld. Niemand sprak er Engels en een menukaart hadden ze niet. Er stonden op het krijtbord wat onduidelijke namen waar we, behalve de pollo, weinig uit op konden maken. Het was veel, heel veel. Met z'n zessen zaten we aan een te klein tafeltje dat met de flesjes drinken en glazen al vol stond. Toen de borden eten werden geserveerd, hadden we even een uitdaging, maar de serveerster wachtte gewoon met opdienen totdat de eerste borden leeg waren. Stijn was zo intens aan het genieten van het malse rundvlees, de soep en geroosterde groenten, dat hij van ieder gerecht vroeg hoe het heette en een lijstje bijhield in zijn telefoon. Om nooit meer te vergeten.

IMG_2739 kopie

Het Spaanse tuinbouwgebied
De A-7 door het heuvelachtige Zuid-Spaanse landschap daalt af naar Alméria. Wat ons het meest verbaasde was dat we honderden kilometers tussen de kassen reden. Geen kassen van glas, zoals in Nederland, maar van wit zeil. Zo ver als het oog reikte, zag je die witte zeiltjes. Alméria heeft een leidende positie in de Spaanse tuinbouw en vertegenwoordigt meer dan 55% van alle Spaanse export. Het is een serieuze concurrent voor ons eigen Westland; de tomaten en komkommers die wij in de supermarkt kopen, komen veelal uit deze streek.

Pasted Graphic


Costa Tropical
Zodra je de kust bereikt is het uitzicht fascinerend. Hoog boven de zee slingert deze rustige snelweg langs de Costa Tropical. Een onontdekt stuk, waar geen toerist komt. Ik noteer op mijn verlanglijst dat ik de N-weg beneden, langs de stranden van de Costa Tropical een keer wil nemen. En de piepkleine vissersplaatsjes daar bezoeken.

almeria

Achter de Vlamingen aan
Aangekomen in Vélez-Malaga zijn we nog maar een paar kilometer verwijderd van de villa die ik voor de komende 4 dagen heb geboekt. Althans, dat denken we. We rijden braaf achter de Vlamingen aan, het achterland van Vélez-Malaga in. Na ongeveer 5 kilometer gaat hij ineens van de weg af, een soort onverhard zandpad op, waar diepe kuilen in de weg zitten en hele grote keien liggen. "Waar gaan we nou heen?" denk ik en zeggen de kinderen hardop. Gelukkig is mijn Ferry beslist geen watje en is hij dol op autorijden. Het kan hem niet bochtig en bergachtig genoeg zijn, daar krijgt hij een kick van. Maar ik ben wel een watje. Helemaal als ik in het ravijn rechts van mij kijk. En nog meer als ik bedenk hoe het moet als er een tegenligger komt, want dat past niet, dat gaat niet. Bovendien zijn we met 6 personen en een loeigrote dakkoffer zeer zwaar beladen. We hebben niet - zoals de Spaanse Vlamingen die hier wonen - 4 wiel aandrijving. Afijn, Ferry volgt de Belgen en rijdt behendig en uiterst geconcentreerd over de heuvelachtige, haast onbegaanbare weg.

DSC_7715-bewerkt


Kuilen en keien
Ondertussen roepen we ook 'ohhh' en 'ahhhh', want we gaan hoger en hoger, het uitzicht op de baai van Vélez-Malaga is schitterend. Het nadeel is echter dat er geen eind aan komt, aan dat Romeinse pad. Het begint al te schemeren. Af en toe zien we een oprit naar een finca en hopen we dat dat onze bestemming is. Maar nee, de Belgen gaan alweer de volgende bocht om en verdwijnen achter de heuvel. Zo gaat het een half uur lang. Door de kuilen en keien vrezen we voor een lekke band. Ferry is blij dat het 'maar een lease-auto' is waar we in rijden, want we horen de takken krassen tegen de portieren.

DSC_7735-bewerkt


Stijn roept alleen maar: "Kijk mam, meloenen! Kijk mam, mango's. Kijk mam, van die gekke cactusvruchten!" Mijn ecoloog in spé met eigen moestuin is helemaal door het dolle. En Meike ziet overal een paarden, schapen, hondjes, geiten. Ook helemaal gelukkig. Ferry rijdt. Jesse, Giel en ik zeggen niets. Wij zijn de bangepoeperds.

DSC_7718

De villa
En dan, eindelijk, rijden we een oprijlaan in en valt onze mond open van verbazing. Een spierwitte, prachtige villa, met een joekel van een zwembad straalt ons tegemoet. Meike en Stijn springen uit de auto en willen direct het zwembad in. Ik stap met klotsende oksels uit en voel dan pas dat ik sta te trillen op mijn benen. Ik zie Ferry ook opgelucht ademhalen en gelukkig doet hij even de social talk met de Vlamingen. Dan hoor ik gehuil. Giel zit opgerold in een hoekje op de achterbank te beven van angst. Hij heeft enorme hoogtevrees. Jesse staat wankel naast me en vertelt dat hij het ook een vreselijke rit vond. De Vlaamse mevrouw ziet het en neemt Giel onder haar hoede. Ze zet hem binnen in de villa op de bank, drukt op wat knoppen en zegt vol trots dat hij lekker Nickelodeon kan kijken. Het geschreeuw van Spongebob komt als een orkaan bij mij naar binnen. Ik zet de tv zachter, laat Giel met rust en loop braaf achter de kwebbelende mevrouw aan die mij de hele villa laat zien. Ik hoor verder niet wat ze zegt, want ik denk alleen maar aan het 'probleem' dat we nog maar 1 klein flesje water hebben, niets te eten en we mijlenver verwijderd zijn van de bewoonde wereld.

Nu met het hele gezin

We zijn er weer. In Spanje. Dromen komen uit. We hadden als doel om deze zomer met de kinderen Andalusië te verkennen. We hebben keihard gewerkt om het voor elkaar te krijgen. Ferry heeft sinds een paar maanden een grote lease-auto waar we met z'n zessen inpassen en zelfs in het buitenland gratis mogen tanken. Hoe cool is dat?

D2X_8326-bewerkt

Route du Soleil
Afgelopen woensdag hebben we Jesse en Meike opgehaald in Oosterhout en zijn we doorgereden naar Nancy. Na een prima overnachting reden we donderdag over de Route du Soleil naar Vias, Languedoc. Stijn en Giel waren daar al twee weken met hun vader vakantie aan het vieren. Op vrijdag genieten we in Vias van een fijne stranddag en Quartorze Juillet. Overal muziek op straat en grote vuurwerkshows. Zaterdagochtend halen we al vroeg mijn jongens op in Sérignan. Heerlijk om ze na twee weken weer bij me te hebben. Puberzoon Jesse is dolgelukkig om zijn stiefbroers weer te zien en zijn dwarse pubergedrag slaat in een paar minuten om. We hebben een lange reisdag voor de boeg, van Sérignan naar Valencia. Maar eenmaal de Spaanse grens over, kunnen we goed doorrijden.

D2X_8311

Een zondag in Valencia
Valencia voelt als thuiskomen. We waren hier nog maar 11 maanden geleden met z'n tweetjes. Toen in een klein hotelletje aan de boulevard, nu in groot hotel buiten de stad. Hier konden we een studio boeken voor 6 personen, perfect dus. Gelukkig weten we nog goed de weg, dus we parkeren de auto gewoon in de binnenstad van Valencia. Het is zondag, dus de Valencianen zijn zelf ook lekker aan het flaneren en recreëren. We maken een prachtige stadswandeling met de kinderen en ook zij zijn op slag verliefd op de oude binnenstad, de mooie pleintjes, de fijne sfeer, het Turia park en natuurlijk de architectonische hoogstandjes van
la Ciudad de las Artes y las Ciencias.

D2X_8369-bewerkt-bewerkt

Onze eerste paella
Na een frisse duik in het hotelzwembad rijden we naar het strand Las Arenas om tussen de Spanjaarden te flaneren over de boulevard en natuurlijk onze eerste paella te eten. Tijdens het diner hebben we whatsapp contact met de vriendin van Ferry's beste vriend. Zij komt uit Valencia en is er nu met haar moeder en oudste zoon Thomas. Ze komen gezellig naar de boulevard om nog even met ons te borrelen. Leuk voor Stijn, want Thomas is net zo oud. Onze 16-jarige zoons kijken nieuwsgierig naar onze mojito's. Maar ja, de Nederlandse alcoholwetgeving is streng.

We hebben die ene dag in Valencia goed benut en weten dat we hier nog heel vaak terug gaan komen. Vandaag rijden we door naar Velez-Malaga. Gelukkig hebben we nog geen idee wat ons te wachten staat….

Wat Walt Disney met onze droom heeft te maken

Precies een jaar geleden kwamen we terug uit Andalusië. Verliefd op de streek en vol met dromen. Ik volgde toen de NLP master practitioner opleiding en had het geluk dat in het lesblok na mijn vakantie Walt Disney op mijn pad kwam. Je zult je afvragen wat Walt Disney hiermee te maken had. Welnu, hij zorgde ervoor dat ik mijn Spaanse droom ging concretiseren. Fantasie in werkelijkheid omzetten was natuurlijk de gave van deze imponerende man.

WaltDisney

Disney Strategie

Walt Disney bezat het vermogen om de kwaliteiten 'dromen, realiseren en bekritiseren' te combineren. Daardoor versterken deze kwaliteiten elkaar in plaats van dat ze elkaar tegenwerken. Tijdens mijn NLP opleiding gingen we aan de slag met de Disney Strategie, een stappenplan waarmee je vanuit verschillende rollen en posities kort gezegd je droom idealiseert, bekritiseert, detailleert en nuanceert. Ik zal niet het hele model gaan toelichten, maar het is heel gaaf om eens bewust stil te staan bij de volgende vragen:
- Wat zou ik willen?
- Hoe ga ik dat doen?
- Wat is er nog niet goed?

De Disney Strategie blijft zeker niet bij dromen en fantaseren, want je brengt alle belemmeringen, obstakels en beperkingen in kaart. Ook ga je in de toekomstdroom staan, geassocieerd en je kijkt er vanaf een afstand naar, gedissocieerd.

dromen

Onze droom haalbaar maken
Dit model opende mijn ogen. Toen ik het 's avonds aan Ferry vertelde, wilde hij er ook alles over weten. Zo gingen we samen onze droom om in Andalusië te gaan wonen realistisch en haalbaar maken. Ons verlangen is zo groot, dat we niet alleen zeggen dat we dit gaan doen, of erover dromen… we gaan het ook echt doen! Vanuit het Disneymodel werd ook duidelijk wanneer het dan realistisch en haalbaar is: als onze kinderen hun middelbare school diploma hebben gehaald, dus over ongeveer zes jaar. We hebben in kaart gebracht welke tussenstappen er allemaal nodig zijn. Zoals Spaans leren, sparen, verschillende regio's verkennen, de Spaanse cultuur gaan vatten, enz. Één zo'n tussenstap was om in de zomer van 2017 met onze vier kinderen door Andalusië te gaan reizen. Om sowieso de kinderen veel meer te betrekken bij onze droom, zodat zij tegen die tijd zelf kunnen beslissen of ze mee willen of niet.

dakkoffer

Met het hele gezin naar Andalusië
Voor dit tussendoel - met het hele gezin op vakantie naar Zuid-Spanje - waren ook weer wat kritische succesfactoren van belang. Namelijk dat we drie weken konden (afstemmen met onze exen), een geschikte 6-persoonsauto, geld sparen, geschikte locaties vinden, enz. We gingen ervoor en het is gelukt! Wij zijn afgelopen zomer met ons samengestelde gezin naar Andalusië geweest. Het was wel een logistiek hoogstandje en het vergde veel afstemming met onze exen, want mijn kinderen pikten we op in Zuid-Frankrijk en na 2,5 week zetten we Ferry's kinderen af op de camping bij hun moeder nabij Tarragona. We hebben ruim 6300 km gereden in 3 weken tijd. Onze kinderen (tussen de 11 en 16 jaar) hebben genoten en vonden het geen enkel probleem dat we op iedere bestemming maar een paar dagen bleven. Wel op voorwaarde dat ze overal WiFi hadden. Ook dat is gelukt.

Natuurlijk heb ik ook deze vakantie heel veel geschreven. De blogs deel ik vanaf deze week met je. Ik neem je weer mee op reis, want mijn schrijfweg naar Andalusië is zo'n prachtige route, daar laat ik je graag van meegenieten.

11 Wist-je-datjes over Spanje

porfovor

Wist je dat:

1. Wij in Lorca voor een lunch voor 2 personen 7,40 euro betaalden?

2. Spanjaarden onderweg tijdens siësta in de schaduw naast hun auto op een stretcher liggen te slapen?

3. Je pas om 12 uur hoeft uit te checken in een hotel? Rustig an.

4. Spanjaarden die geen siësta houden een winkelcentrum induiken vanwege de airco? Ze daarom ook vaak binnen eten.

5. In augustus bijna alle Spanjaarden op vakantie gaan (vooral in eigen land; naar de costa's)?

6. We in Sevilla heel veel gesloten winkels zagen met 'vacaciones' op de deur geplakt? Terwijl ze met al die toeristen een flinke omzet zouden kunnen draaien; lekker belangrijk.


7. Het gebruikelijk is om in Spanje pas rond 22 uur te dineren?

8. We in Valencia knetterdronken zijn geworden van de sangria en mojito's en inclusief diner (2 personen!) 34 euro afrekenden?

9. Spanjaarden gek zijn op het strand, wel pas tegen de avond, rond 18 uur en dan allemaal hun eigen klapstoeltje, parasol en koelbox meenemen?

10. Er een prachtig nieuw magazine is,
Por Favor? Met heerlijke reportages over onontdekte gebieden, de Spaanse keuken en leuke interviews.

11. Spanjaarden (vooral vrouwen) geen moment hun klep houden?


Love Spain!Als alles zou kunnen...

Als alles zou kunnen. Als er geen obstakels of belemmeringen zouden zijn. Dan verhuis ik nu met mijn gezin en bedrijf naar Andalusië. De finca hebben we al op het oog. Aan een hele lange schrijftafel op mijn veranda schuiven mijn cursisten aan. Ferry geeft fotografieworkshops en samen bouwen we de meest prachtige websites voor onze klanten. Onze bedrijven verhuizen we met gemak. Werken… anytime, anyplace, anywhere… Wat een vrijheid.

ennunaarspanje

De kinderen hebben het naar hun zin op de internationale school in Malaga. Ze stappen op het vliegtuig naar Nederland, zoals je in de trein stapt op weg naar een afspraak. Even de Paasdagen naar papa in Nederland. Ik geef ook een workshop in Nederland, terwijl ik de dag erna een redactievergadering voorzit bij een van mijn klanten in Rotterdam. Ik bezoek m'n ouders, eet met vriendinnen en drie dagen later land ik weer op Spaanse bodem. Dan ben ik weer thuis. We eten buiten, we houden siësta en tussendoor schrijf ik geconcentreerd aan mijn bestseller.

Als alles zou kunnen, leef ik nu al mijn Spaanse droom. En nu? Nu vervolg ik mijn schrijfweg naar Andalusië. En ik geniet van de voorpret.

3 Verrukkelijke Spaanstalige Netflixseries

Spaanse series zijn momenteel hot. Daar ben ik heel blij mee, want zo blijf ik thuis in Nederland nog lekker wegzwijmelen in Spaanse sferen. En het is natuurlijk hartstikke goed om de taal te leren, om veel Spaans te horen. Ik geef je 3 Netflix-tips van series die ik verrukkelijk vond. En nog 2 bonustips!

1. Gran Hotel
granhotel
Julio, een arme, maar zeer charmante jongeman reist per trein naar het prestigieuze Gran Hotel. Het is 1905 in Spanje en in dit sprookjesachtige kasteel werkte zijn zus, waar hij al wekenlang niks meer van hoort. Hij besluit uit te zoeken wat er is gebeurd en vermomt zich als ober om de waarheid te achterhalen. Zijn zoektocht levert een zeer boeiende en spannende serie op die je terugbrengt naar Zuid-Europa van honderd jaar geleden, waar de adel nog veel aanzien genoot. Gran Hotel is een detectiveserie vol romantiek, drama, misdaad en een flink vleugje thriller.
Bekijk
hier de trailer.

2. Las chicas del cable
laschicas
Het verhaal gaat over de levensdromen van een aantal jonge vrouwen. Ze zijn op zoek naar hun eigen identiteit in het Spanje van koning Alfonso XIII, waar mannen de dienst uitmaken en van vrouwen simpelweg wordt verwacht dat ze baren, koken en poetsen. De twintigers Alba, Carlota, Ángeles en María gaan – al dan niet gedwongen door de omstandigheden – voor zichzelf zorgen. De jonge Spaanse vrouwen vinden elkaar als ze net als vele anderen solliciteren bij de Nationale Spaanse Telefoonmaatschappij (CTNE). Als kabelmeisjes moeten ze in een telefooncentrale verbindingen leggen tussen bellende mannen. In het gebouw van de telefoonmaatschappij lopen de verschillende verhaallijnen door elkaar.
Bekijk
hier de trailer.

3. Velvet
velvet
Tijdens de regeerperiode van Franco verlaat Ana Rivera López als kind haar dorp om in de grote stad Madrid te gaan werken. Ze wordt bij Velvet opgeleid tot naaister en is daar erg goed in. Velvet is één van de meest prestigieuze kledingzaken van Spanje. Wanneer Ana naar de zaak komt wordt ze al snel vriendjes met Alberto Márquez Navarro, hij is de erfgenaam van de winkel. Ze groeien samen op en het is een kwestie van tijd voor ze ook op elkaar verliefd worden. Daar ontstaat dan wel gelijk het grote probleem. Want hoe kan Alberto nou ooit een relatie krijgen met een meisje van de werkvloer?
Bekijk
hier de trailer.


BONUSTIPS

Mar de Plástico
mardeplastico
Deze Netflixserie kreeg ik afgelopen week getipt van een klant van me. Zij is ook gek op Spanje en kijkt deze serie met haar man. Dat is leuk, want de andere 3 series zijn wel echt voor vrouwen.

Een agent onderzoekt de moord op een jonge vrouw in een Zuid-Spaanse plaats waar etnische spanningen hoog oplopen tussen de werknemers van de vele serres.

Bekijk hier de trailer.

Narcos
Narcos
Heb je deel 1 en 2 van Narcos nog niet gezien? Dompel je dan lekker onder in deze dramaseries over de drugskartels in Colombia. Narcos vertelt het waar gebeurde verhaal over het geweld en de macht van de beruchtste drugsbaron Pablo Escobar. Goed nieuws, want vanaf 1 september is seizoen 3 te zien op Netflix!
Bekijk
hier de trailer.

Bronnen: netflix-nederland.nl, NRC.nl, YouTube.com


7 Gave Facebookpagina's over Spanje

Omdat Andalusiē mijn hart heeft gestolen, volg ik op Facebook al een tijd de pagina Hart van Andalusiē. Iedere dag worden hier zulke gave dingen gedeeld. Waar wanneer de marktjes zijn, fijne B&B's, onontdekte plaatsjes en natuurschoon, mooie routes, enz. Het zit inmiddels in mijn systeem: first thing in the morning = check de pagina Hart van Andalusiē. Ik ben verder gaan zoeken en heb 7 gave Spanje-Facebookpagina's voor je op een rijtje gezet. Ik ben inmiddels een trouwe volger.

hartvanandalusie
Zoals ze zelf zeggen: "Andalusië heeft alles. Schitterende stranden, pittoreske witte dorpjes, wilde natuur, adventure en natuurlijk heerlijk eten. De leukste tips, uitjes, restaurants vind je op deze pagina." Deze pagina staat met stip op 1!

SpanjeVandaag
Wil je op de hoogte blijven van het actuele nieuws in Spanje? Volg dan deze pagina. De redactie van SpanjeVandaag leest dagelijks tientallen Spaanse kranten om daar interessante nieuwsberichten uit te halen en te vertalen naar het Nederlands, zodat ook de lezers die (nog) geen Spaans spreken/lezen op de hoogte kunnen blijven van hun favoriete vakantieland en/of woonplaats of streek. SpanjeVandaag brengt nieuwsitems die we in de Nederlandse media niet tegenkomen. Erg interessant!

Mas Spanje
Het is een reisbureau dat gespecialiseerd is in Spanje-reizen, maar de berichten die ze delen zijn ongelooflijk leuk en inspirerend. Echt van alles: cultuur, natuur, strand, auto- en wijnroutes, wandelen, fietsen en een breed aanbod van accommodatie van kleinschalige hotels, parador hotels, wellness spa hotels, vakantiehuizen, campings etc. Echt heel leuk!

espanje
Espanje
Een glossy magazine dat je gewoon in de boekhandel kunt kopen. Ik word door het volgen van deze pagina regelmatig getriggerd om het magazine te kopen. Zoals in het huidige nummer een uitgebreid artikel over Salamanca. Staat ook op mijn verlanglijst, dus hup, naar de boekhandel. En de redacteuren plaatsen interessante actuele berichten. Van binnenuit, omdat ze er wonen i.p.v. buitenaf. De echte verhalen, daar houd ik van.

Ontspanjehier
Ook een favoriet van mij, omdat ze hier veel berichten posten over kleinschalige flamenco optredens, tentoonstellingen, concerten in een kathedraal, lokale festivals en natuurlijk de feria's. Als je kaartjes wilt voor een Spaans optreden ergens, doe je er verstandig aan om deze pagina goed in de gaten te houden. Overigens gericht op Andalusiē.

Spanjetoptien.nl
Geen Facebookpagina, maar een website. Met weinig diepgang, maar wel erg praktisch. Ik kwam hier bijvoorbeeld terecht toen ik op zoek was naar een waterpretpark in de buurt van Valencia. Als je eerst even deze website checkt, voorkom je een onduidelijke zoektocht via Google op Spaanse (vaak slechte) websites.

Nederlandstaligen in Spanje
Een pagina waar alle Nederlandstaligen in Spanje kunnen praten, verkopen, reclame kunnen maken. Je vindt hier veel informatie over de huizenmarkt, er worden interessante vacatures gedeeld en je kunt je vragen stellen. Een leuke community waar iedereen behulpzaam is.Heb jij nog goede tips voor Spanje-pagina's om te volgen? Laat het me weten! Ik ben onverzadigbaar.