Sevilla - Een snoeihete verrassing in Andalusië

Het is er 41 graden als we arriveren. We wandelen in slow motion onder de bomen van het paleiselijke park. En glimlachen om de maffe Japanners, die alle Spaanse prullaria kopen en gebruik maken van de koets, fiets, tourist sightseeing bus, privégids en rondvaartboot.

Sevilla gitaar

Warm hè?
We ploffen neer op een bankje, naast een alcoholist. Wij drinken water, heel veel. En kijken naar de mengelmoes van toeristen en Sevillianen. "Warm hè?" zeggen we voor de vierde keer tegen elkaar.

Sevilla placadeespanja

Imponerend
Natuurlijk is ook hier de kathedraal gigantisch, net als in Granada. Maar de hoeveelheid paleizen en prestigieuze gebouwen maken de meeste indruk op ons. Brede lanen, waar vroeger de koetsen reden. Het is op Napoleon-achtige wijze statig, chique, groot en imponerend. In veel van deze historische gebouwen zijn nu faculteiten gevestigd; Sevilla is een waanzinnig gave universiteitsstad.

Sevilla paleis

Aan de Guadalquivir
We doen alles lopend, de tijd vergetend, om maar zo veel mogelijk van Sevilla op te snuiven. Rond 14 uur is het echt niet meer uit te houden vanwege de warmte, dan gaan we terug naar
hotel Ribera de Triana en doezelen we urenlang aan het zwembad op het dak, met uitzicht over de stad. Dit hotel ligt prefect, aan de Guadalquivir, de rivier waarover Columbus voer naar Amerika. De Guadalquivir was de belangrijkste haven voor de handel naar de nieuwe wereld.

Sevilla quadalquivir

Triana
Iedere avond wandelen we langs de kade de gezellige wijk Triana in, boordevol terrasjes en barretjes. Vijf minuten van ons hotel ligt een authentieke markthal; de vislucht komt je van verre al tegemoet. Hier kopen de Sevillianen hun eten, geen toerist te bekennen. We love that.


Sevilla markthal

Drie dagen lang slenteren we door het openluchtmuseum dat Sevilla heet. Maar drie dagen zijn te kort. We weten zeker dat we hier nog vaak zullen terugkomen. Ook, of misschien juist, in de winter, om alle prachtige musea te bezoeken.

Sevilla
jij snoeihete stad in het zuiden
met avenias zo statig als in Parijs
De prachtige parken en paleizen
minstens zo indrukwekkend als die van Napoleon
Hippe barretjes, flamenco en kastelen
statig cultuurschoon aan de Guadalquivir
Stad van de grote heersers en de handel
Een snoeihete verrassing in Andalusië