Oefeningen om te schrijven vanuit je hart

Verbinden door de kracht van taal. Door de woorden te vinden die de kern raken en die je gevoel duiden. Dat zorgt bij de lezer meestal voor ontroering, een lach, een traan of vergeving. Omdat de ander voelt dat deze woorden recht uit jouw hart komen. Vanuit de goede intentie en dat zorgt voor verbinding. Hoe vind je dan de juiste woorden?

oefeningenomteschrijvenvanuitjehart

Vroeger, als mijn ouders boos op me waren, maakte ik het altijd goed door briefjes te schrijven. Ik schreef dan niet letterlijk mijn excuses op, maar verklaarde mijn gedrag vanuit mijn gevoel. Ik gaf daarmee mijn ouders een kijkje in mijn gevoelswereld. Dan konden ze onmogelijk nog boos op me zijn.

Vanuit je gevoel
Om teksten te schrijven die raken is het vooral belangrijk dat je bij je gevoel kunt komen en leert vertrouwen op je intuïtie. Dat de woorden die als eerste in jou opkomen opgeschreven mogen worden. Dat je er niet direct een oordeel over velt of meteen bedenkt wat een ander ervan zal vinden. Gewoon heel dicht bij jezelf blijven.

Kwetsbaar durven zijn
Ja, je stelt je dan kwetsbaar op. Dat vinden we vaak eng. Toch zegt ook Brené Brown, auteur van ‘De kracht van kwetsbaarheid’ dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven, zoals liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt de lezers van haar boek aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan. Dat ondersteun ik volkomen in de schrijftrainingen die ik geef.

Hoofd uitschakelen
Aan mijn schrijftafel gebeuren de mooiste dingen zodra die pen het papier raakt. Zodra we gaan schrijven vanuit ons hart. Net zoals je vroeger wellicht deed, in je dagboek. Ongecensureerd schrijven door je hoofd uit te schakelen en aan het papier toe te vertrouwen wat er in jou leeft, wat jou bezighoudt.

“Vulnerability is the only bridge to connection”
Brené Brown

Woorden cadeau geven
Behalve jouw kwetsbaarheid toevertrouwen aan het papier, kun je jouw woorden ook delen met de mensen om je heen. Ik noem het altijd ‘woordcadeaus’. Met aandacht schrijf je een kaart of een brief die door de ander als een cadeautje wordt ontvangen. Weet je nog, vroeger, voor het internettijdperk? Toen we nog handgeschreven brieven verstuurden? Hoe je hart een vreugdesprongetje maakte als er een blauwe luchtpostenvelop in de brievenbus of op de deurmat lag? Dát waren cadeautjes!

Oefenen met schrijven vanuit je hart
We zijn het heus niet verleerd, hooguit een beetje ontwend. Wil je alvast oefenen? Schrijf dan de volgende zin op, maak de zin af door achter elkaar door te schrijven. Het eerste wat in je opkomt. Schrijf gerust 20 minuten door en je ziet wel wat er komt:

  • Wat deze week enorme indruk op mij heeft gemaakt is….
  • Onlangs verwonderde ik mij om….
  • Als ik denk aan mijn jeugd, herinner ik mij…
  • Wat mij momenteel enorm bezighoudt is…
  • Terugkijkend op het afgelopen jaar…
  • Het verhaal van mijn vader is….

Natuurlijk kun je het woord ‘jeugd’ of ‘vader’ vervangen door iets anders. Waar het om gaat is dat je inzoomt op een onderwerp of thema dat inspeelt op je gevoel, op je hart. Het gaat dus niet over kennis, daar zit je hoofd vol mee en hoef je je geen zorgen om te maken. Die kennis is er allemaal wel. Het gaat erom dat je oefent met schrijven vanuit je hart en je kwetsbaarheid toevertrouwt aan het papier.

Oefenen met een woordcadeau
Een ideale manier om hartenwensen te verwoorden is via een elfje, een gedichtje (hoeft niet te rijmen), dat bestaat uit 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
Eerste regel: 1 woord Tweede regel: 2 woorden Derde regel: 3 woorden Vierde regel: 4 woorden Vijfde regel: 1 woord

Bijvoorbeeld een woordcadeau voor mijn vriendin, om onze vriendschap te vieren:

Herinneringen
20 jaar
studeren in Amsterdam
kletsen, huilen, roken, lachen
Hartsvriendinnen

Het is al leuk om te schrijven en te dichten vanuit je hart en het is nog veel waardevoller om het van jou te krijgen. Denk maar aan de gedichtjes voor moederdag van je kinderen. Je hart smelt en de verbinding is intens. Een klein elfje op een mooie kaart, als verjaardagswens via Facebook, aan een bos bloemen of bij een presentje… je geeft hiermee iets extra’s cadeau aan de ander, met aandacht geschreven vanuit jouw hart!

Kun jij je perfectionisme laten varen, je kwetsbaarheid omarmen en deze uitdaging aangaan?

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.