Mijn 10 favoriete webwinkels voor fijne schrijfspullen

Tijdens mijn schrijfworkshops werk ik vaak met creatieve, fijne materialen, zoals mooi briefpapier, cadeaukaartjes, flessenpost, prachtige schrijfboekjes, inspirerende postkaarten, maskingtapes en plaatjes. Soms is het nog een hele zoektocht om precies dat schrijfboekje te vinden dat aan jouw wensen voldoet.

Pasted Graphic 2


De een wil graag papier met lijntjes, de ander juist niet. Sommige mensen hebben een voorkeur voor ringband en andere mensen vinden een boekenleggerlintje fijn. Ook voor mooi postpapier zoek ik vaak stad en land af. Zo verzamel ik allerlei fijne adresjes voor de aanschaf van schrijfmaterialen. Deze webwinkels deel ik graag met jou:

Wil je niet te veel uitgeven aan schrijfmaterialen? Kijk dan eens bij de Hema, Xenos of Flying Tiger! En wat helemaal een verrukking is, is de vakbeurs voor home & gift:
showUP.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

8 Tips om schrijven als rustmoment te ervaren

Hoe zorg je ervoor dat je het schrijven voor jezelf als ‘rustmoment’ gaat ervaren? Dat het echt iets wordt van jou, waar je je prettig bij voelt. Want schrijven helpt je om je gedachten te ordenen, dichter bij je gevoel te komen en geeft je waardevolle inzichten.

5Tipsomschrijvenalsrustmomentteervaren

Bepaalde periodes in mijn leven schreef ik alleen als ik boos was of me verdrietig voelde. Pagina’s vol schreef ik dan. En het hielp. Ik was het ‘kwijt’. Als ik het terug las bleek dat ik veel beter tot de kern kon komen, kon relativeren en dat ik nieuwe inzichten kreeg. En soms schreef ik dan maandenlang niet of nauwelijks. Zonde, want ik ontdekte dat het schrijven me nog veel meer oplevert als ik het regelmatig doe. Nu is dat zo’n vier keer per week. Gewoon, even 10 minuten schrijven over hetgeen me op dat moment bezighoudt. Weet je wat het mij oplevert? Ik krijg weer lucht, voel meer rust, er is weer ruimte in mijn hoofd en ik ben een tevredener mens. Bovendien geeft het vaak inspiratie voor blogs en columns.

Ik heb zelf veel geleerd van het boekje “Schrijvend tot jezelf komen” van Saskia de Bruin en deel graag met jou de volgende tips.

Fijn
Zorg dat het schrijven fysiek al fijn is om te doen, dus kies een fijne pen die past bij jouw handschrift en pengreep en zoek een schrijfboekje dat bij jou past.

Datum
Schrijf altijd een datum bovenaan de pagina; je kunt het dan later, als je het terugleest, plaatsen in de tijd en de fase waar je toen in zat.

Niet krassen & scheuren
Kras niets door en scheur niets uit. Het zijn jouw eigen gedachten, gevoelens en mijmeringen. Alles wat je schrijft is goed en je schrijft voor jezelf. Niemand velt er een oordeel over, doe dat zelf ook niet. Je kunt ook geen dagen uit je leven scheuren.

Loslaten
Maak je geen zorgen over spelling en grammatica. Laat maar los, dan kun je je beter focussen op je eerste gedachten. Als het je toch stoort, verbeter de taalfouten dan pas achteraf. Het werkt het beste als je een ding tegelijk doet, of schrijven, of nalezen, of verbeteren.

Timer
Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel tijd je wilt besteden aan het schrijven of hoeveel regels/bladzijden. Wat voor mij goed werkt is 10 minuten schrijven of 1 bladzijde. Een afspraak met jezelf hierover maakt het schrijven veiliger en gemakkelijker. Het is een kader dat bescherming biedt. Al doende merk je dat het schrijven niet zo tijdrovend is en ga je het ook steeds vaker doen, bijvoorbeeld op een vast moment van de dag/in de week.

Doorschrijven
Houd je pen in beweging, schrijf door. Niet stoppen, niet lezen, niet controleren, niet verbeteren. Schrijf je eerste gedachten op. Je pen mag niet stilstaan. Zo heb je geen tijd voor je innerlijke criticus.

Hier en nu
Als je niets weet te schrijven en je tijd nog niet om is, schrijf dan dat je het niet meer weet. Schrijf wat er NU is. Als je maar doorschrijft.

Ziel
Niet te veel denken. Schrijf je eerste, originele gedachten op; dat is je ziel. Laat de teugels vieren. Zeg wat je wilt zeggen. Maak je niet druk over wat mag of hoort. Laat je gaan.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

4 Redenen om in je dagboek te schrijven

Vroeger waren velen van ons ‘dagboekmeisjes’. Alle beslommeringen, verliefdheden, woedeaanvallen en ervaringen werden in het diepste vertrouwen gedeeld met ons dagboekje. Bij voorkeur zat er een slotje op zodat het geheim bleef. Dat gaf een veilig gevoel.

4redenenominjedagboekteschrijven

Laatst lag mijn vriend te draaien en te woelen in bed. Ik vroeg hem hoe het kwam dat hij zo onrustig was. Hij vertelde dat zijn hoofd vol zat met ideeën, met plannen, met gedachten. Ik zei: “Vertel!” En hij deelde zijn hersenspinsels. Toen ik hem adviseerde om het op te schrijven en in een schema of overzicht te zetten ging het nachtlampje aan en zag ik de twinkeling in zijn ogen. Dat vond hij een briljant idee. Een half uur later kwam hij weer terug in bed en lukte het om rustig te gaan slapen.
Voor veel mannen werkt het vaak goed om een en ander op papier te zetten, bij voorkeur in lijstjes of schema’s. Voor vrouwen werkt het soms net even anders; gevoelsmensen als we zijn. Schreef jij vroeger in je dagboek? En kun je je nog herinneren hoe dat opluchtte? Hoe heerlijk het was om lukraak van je af te schrijven? Reflecteren noemen we dat.
Ook nu, in je grote-mensen-leven kan een dagboek een enorme uitlaatklep voor je zijn, want reflectief schrijven:
1. lucht op, je schrijft alles lekker van je af 2. geeft rust 3. brengt overzicht en structuur 4. creëert nieuwe inzichten
In een dagboek schrijf en reflecteer je recht vanuit je hart, doordat je verbinding maakt met jezelf. Omdat JIJ centraal staat, zorg je ook nog eens heel goed voor jezelf. En een belangrijk neveneffect is dat je weer lekker rustig slaapt!

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.