Geef een elfje cadeau!

Als jij een verjaardagskaart stuurt naar iemand, schrijf je dan ook meestal: ‘Van harte gefeliciteerd met je verjaardag’? Hoe cliché en saai is dat? Of, nog onpersoonlijker: een whatsapp’je. Dan ben je wellicht nog korter van stof dan op een verjaardagskaart. Hoe verrassend en oprecht is het om iemand een tekst te sturen die echt raakt? Je zult zien wat dat met de ontvanger van de kaart doet!

12592412_1096977110326408_7799275585466594406_n

Een ideale manier om je felicitaties (of andere hartenwensen) te verwoorden is via een elfje. Een elfje is een kort gedicht van 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
eerste regel: 1 woord
tweede regel:  2 woorden
derde regel: 3 woorden
vierde regel: 4 woorden
vijfde regel: 1 woord

Het elfje hoeft niet te rijmen. Bijvoorbeeld:
Mooie
jarige vriendin
eindelijk ook 40
dat vieren we vandaag
Partytime!

De ontvanger van een elfje is vaak aangenaam verrast, omdat het een originele boodschap betreft en jij er duidelijk even voor bent gaan zitten. Aandacht voor de jarige, daar gaat het om.

Wil jij meer creatieve schrijfvormen leren? Volg dan een korte workshop van 3 uur bij mij en oefen om elfjes, ronddelen, woordgedichten en haiku’s te schrijven.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Oefeningen om te schrijven vanuit je hart

Verbinden door de kracht van taal. Door de woorden te vinden die de kern raken en die je gevoel duiden. Dat zorgt bij de lezer meestal voor ontroering, een lach, een traan of vergeving. Omdat de ander voelt dat deze woorden recht uit jouw hart komen. Vanuit de goede intentie en dat zorgt voor verbinding. Hoe vind je dan de juiste woorden?

oefeningenomteschrijvenvanuitjehart

Vroeger, als mijn ouders boos op me waren, maakte ik het altijd goed door briefjes te schrijven. Ik schreef dan niet letterlijk mijn excuses op, maar verklaarde mijn gedrag vanuit mijn gevoel. Ik gaf daarmee mijn ouders een kijkje in mijn gevoelswereld. Dan konden ze onmogelijk nog boos op me zijn.

Vanuit je gevoel
Om teksten te schrijven die raken is het vooral belangrijk dat je bij je gevoel kunt komen en leert vertrouwen op je intuïtie. Dat de woorden die als eerste in jou opkomen opgeschreven mogen worden. Dat je er niet direct een oordeel over velt of meteen bedenkt wat een ander ervan zal vinden. Gewoon heel dicht bij jezelf blijven.

Kwetsbaar durven zijn
Ja, je stelt je dan kwetsbaar op. Dat vinden we vaak eng. Toch zegt ook Brené Brown, auteur van ‘De kracht van kwetsbaarheid’ dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven, zoals liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt de lezers van haar boek aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan. Dat ondersteun ik volkomen in de schrijftrainingen die ik geef.

Hoofd uitschakelen
Aan mijn schrijftafel gebeuren de mooiste dingen zodra die pen het papier raakt. Zodra we gaan schrijven vanuit ons hart. Net zoals je vroeger wellicht deed, in je dagboek. Ongecensureerd schrijven door je hoofd uit te schakelen en aan het papier toe te vertrouwen wat er in jou leeft, wat jou bezighoudt.

“Vulnerability is the only bridge to connection”
Brené Brown

Woorden cadeau geven
Behalve jouw kwetsbaarheid toevertrouwen aan het papier, kun je jouw woorden ook delen met de mensen om je heen. Ik noem het altijd ‘woordcadeaus’. Met aandacht schrijf je een kaart of een brief die door de ander als een cadeautje wordt ontvangen. Weet je nog, vroeger, voor het internettijdperk? Toen we nog handgeschreven brieven verstuurden? Hoe je hart een vreugdesprongetje maakte als er een blauwe luchtpostenvelop in de brievenbus of op de deurmat lag? Dát waren cadeautjes!

Oefenen met schrijven vanuit je hart
We zijn het heus niet verleerd, hooguit een beetje ontwend. Wil je alvast oefenen? Schrijf dan de volgende zin op, maak de zin af door achter elkaar door te schrijven. Het eerste wat in je opkomt. Schrijf gerust 20 minuten door en je ziet wel wat er komt:

 • Wat deze week enorme indruk op mij heeft gemaakt is….
 • Onlangs verwonderde ik mij om….
 • Als ik denk aan mijn jeugd, herinner ik mij…
 • Wat mij momenteel enorm bezighoudt is…
 • Terugkijkend op het afgelopen jaar…
 • Het verhaal van mijn vader is….

Natuurlijk kun je het woord ‘jeugd’ of ‘vader’ vervangen door iets anders. Waar het om gaat is dat je inzoomt op een onderwerp of thema dat inspeelt op je gevoel, op je hart. Het gaat dus niet over kennis, daar zit je hoofd vol mee en hoef je je geen zorgen om te maken. Die kennis is er allemaal wel. Het gaat erom dat je oefent met schrijven vanuit je hart en je kwetsbaarheid toevertrouwt aan het papier.

Oefenen met een woordcadeau
Een ideale manier om hartenwensen te verwoorden is via een elfje, een gedichtje (hoeft niet te rijmen), dat bestaat uit 11 woorden, verdeeld over 5 regels, volgens een vaste structuur:
Eerste regel: 1 woord Tweede regel: 2 woorden Derde regel: 3 woorden Vierde regel: 4 woorden Vijfde regel: 1 woord

Bijvoorbeeld een woordcadeau voor mijn vriendin, om onze vriendschap te vieren:

Herinneringen
20 jaar
studeren in Amsterdam
kletsen, huilen, roken, lachen
Hartsvriendinnen

Het is al leuk om te schrijven en te dichten vanuit je hart en het is nog veel waardevoller om het van jou te krijgen. Denk maar aan de gedichtjes voor moederdag van je kinderen. Je hart smelt en de verbinding is intens. Een klein elfje op een mooie kaart, als verjaardagswens via Facebook, aan een bos bloemen of bij een presentje… je geeft hiermee iets extra’s cadeau aan de ander, met aandacht geschreven vanuit jouw hart!

Kun jij je perfectionisme laten varen, je kwetsbaarheid omarmen en deze uitdaging aangaan?

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Laten we stoppen met moeten

Hoe vaak vinden we van onszelf dat we iets moeten? En hoe vaak nemen we het woord ‘moeten’ in de mond naar anderen? Wat gebeurt er met jou als je dit woord gebruikt of, nog erger, als iemand anders tegen jou zegt dat je iets ‘moet’? Het woord ‘moeten’ roept bij veel mensen weerstand op. In dit artikel leg ik uit hoe dat komt en hoe je het woord ‘moeten’ voorgoed uit je vocabulaire kunt schrappen.

Pasted Graphic

Dat bepaal ik zelf wel
 • Ik moet mijn kinderen naar de sportvereniging brengen…
 • Ik moet nog boodschappen doen…
 • Ik moet de was opvouwen…

Zodra iemand het woord ‘moeten’ gebruikt, raak ik geïrriteerd. Terwijl ik dat voel in mijn buik, komt er een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: Waarom moet dat? Van wie moet dat? Dat bepaal ik zelf wel…


Herken je dat? Het woord ‘moeten’ kan voelen alsof je zelf geen keuze hebt. Je zet jezelf of een ander klem. Kunnen we dit woord verbannen uit ons vocabulaire? Het is er inmiddels zo ingesleten. Mede dankzij school.

Van mij moet je helemaal niets
Laatst gaf ik een schrijfworkshop tijdens een inspiratiedag waar spontaan drie kinderen van 8-9 jaar aanschoven. Zowel ik als de andere volwassen deelnemers aan de workshop vonden dit erg leuk. Tijdens deze workshop ging het namelijk om reflectief schrijven en kinderen kunnen zo heerlijk intuïtief zijn.

Iedere keer als ik aan de groep een schrijfopdracht gaf, vroegen de drie meisjes: “Wat moet ik nu doen? Moet ik precies drie regels schrijven? Waar moet het over gaan?”
Ik hoorde mijzelf op een gegeven moment zeggen: “Je mag lekker het eerste opschrijven wat in je opkomt. En de lengte maakt ook niet uit. En we kijken niet naar spelling en grammatica.”
“Maar van de juf op school…” begon het ene meisje.
“Ik ben niet de juf van school… van mij moet je helemaal niets.”
Ze slaakte een zucht van verlichting. De drie meiden schreven en tekenden erop los en deelden hun prachtige schrijfsels met de groep. De beperking was weg, ze waren vrij om te schrijven en te tekenen wat zij wilden.

Wil jij dat doen?
Moeten is een beperkend woord. Let maar eens op wat er gebeurt, op gevoelsniveau, als je moeten vervangt door willen of kunnen.
 • Ik wil mijn kinderen naar de sportvereniging brengen… (want ik vind sporten belangrijk voor ze en ze genieten er zo van).
 • Ik kan nog boodschappen doen… (als ik zin heb… en anders bestel ik vanavond wat te eten).
 • Ik wil de was opvouwen… (want ik houd van een opgeruimd huis).
Hoe anders voelt dat? Willen en kunnen bieden een keuzemogelijkheid. Je kiest er zelf voor om iets te doen. Je bent vrij om zelf te bepalen welk besluit je neemt.

Hoe schrap je ‘moeten’ voorgoed uit je vocabulaire (en dat van anderen)?
Zorg er eerst zelf voor dat je het woord ‘moeten’ consequent vervangt door willen of kunnen. In gesprekken met anderen, die je het woord ‘moeten’ hoort gebruiken, kun je consequent reageren met willen of kunnen. Iemand zegt bijvoorbeeld tegen jou: “Ik moet op tijd weg vandaag.” Dan reageer jij: “Wat fijn dat je aangeeft dat je vandaag op tijd weg wilt.”
Je zult merken dat je gesprekspartner zich anders gaat voelen – minder klem gezet, relaxter wellicht – en dat hij/zij hierop reageert.

Bewust oefenen
Het is een leuk experiment om hier een maand lang bewust mee aan de slag te gaan. Je zult merken dat na een maand (of al eerder) het woord ‘moeten’ uit jouw systeem is gewist. En dan wordt jouw beleving van alledaagse dingen anders, vrijer. Ook de reacties en antwoorden van anderen zullen veranderen. Let maar eens op!

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.