Hoe schrijf je de Over mij pagina?

Voor de meeste ondernemers is het schrijven van de Over mij pagina het lastigst. Vaak wordt mij gevraagd om deze pagina te schrijven, aan de hand van een interview. Dat doe ik graag, want ik ben dol op interviewen en weet goed waar zo’n Over mij pagina aan moet voldoen. Toch ben ik van mening dat je je Over mij pagina het beste zelf kunt schrijven. Het gaat over jouw leven, jouw keuzes en je gebruikt jouw woorden. Ik geef je daarom de 6 ingrediënten waar je op kunt letten bij het schrijven van jouw Over mij pagina.

Pasted Graphic 2

De meeste ondernemers vinden het doodeng om zichtbaar te worden. Dat is vaak de reden waarom het schrijven van de Over mij pagina wordt uitgesteld. “Het gaat toch niet om mij? Het gaat om mijn bedrijf en m’n aanbod.” Dat zijn de excuses die ik vaak hoor. Dan leg ik uit dat jij het onderscheidend vermogen bent van je bedrijf. Mensen werken graag met mensen, je klanten willen weten wie jij bent, hoe je werkt en ontdekken of ze met jou in zee willen.

Zichtbaar worden
Ik begrijp heel goed dat het eng kan voelen om zichtbaar te worden, maar je hebt die drempel over te stappen nu je ondernemer bent! Je mag laten zien wie je bent, waar je voor staat, waar je anderen mee kunt helpen. Op de homepage na, wordt de Over mij pagina het best bezocht! En natuurlijk hoef je niet al je lief en leed te delen, maar je websitebezoekers willen wel weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Stel het daarom niet uit en ga dit proces met jezelf aan.

Hoe begin je aan je Over mij pagina?
Schrijf eerst in klad op hoe jouw levenspad eruitziet, wat je hiervoor allemaal hebt gedaan en hoe je ertoe bent gekomen om dit bedrijf te starten. Schrijf lekker achter elkaar door, let niet op volgorde, spelling en grammatica. Het is gewoon een kladversie. Het belangrijkste is dat jouw ‘waarom’ duidelijk wordt. Waarom je nu doet wat je doet.

De 6 ingrediënten voor jouw Over mij pagina

1. Natuurlijk staat er een goede foto van jou op je Over mij pagina. Kies niet voor een onprofessioneel vakantiekiekje. Het gaat hier om je bedrijf. Investeer in een goede fotoshoot en durf jezelf te laten zien. Dus geen ‘veilige’ foto’s in zwart/wit of waarop je in de verte te zien bent, of alleen een silhouet, maar kijk recht in de lens, maak contact met jouw ideale klant.

2. Geef in de eerste alinea van jouw Over mij pagina antwoord op de vraag wat er in jouw leven gebeurde waardoor je bent gaan doen wat je nu doet.

3. Benoem vervolgens in 1 zin
wat je daarvoor hebt gedaan (qua carrière), bijvoorbeeld: Hiervoor werkte ik als bedrijfspsycholoog voor 4 verschillende multinationals. Of: Tot die tijd werkte ik 20 jaar in verschillende managementrollen bij zakelijke dienstverleners.

4. Vertel daarna
waarom het zo klopt dat je nu doet wat je doet; vertel over je passie, voldoening, trots, je missie, het resultaat bij je klanten. Indien je een hele duidelijke visie hebt op je vakgebied, deel deze dan ook. Daaruit blijkt wat jou onderscheidt van anderen.

5. Tot slot is het hartstikke leuk om te weten wat voor een persoon jij bent. Dus vertel wat over jouw eigenschappen, jouw aanpak, wat jou typeert. Bijvoorbeeld: Als schrijfcoach geef ik hoofdzakelijk opbouwende feedback, want ik ben een warm, zachtaardig en mild persoon. Een verbinder, ik geef mijn klanten 200% aandacht. Toch kan ik soms een strenge schrijfjuf zijn, want ik houd niet van gemuts, getreuzel en gepruts.

6. Onderaan je Over mij pagina kun je, als je het leuk vindt, nog wat weetjes delen over jou.
Dingen die jou typeren. Dat hoeft niet in volle zinnen, maar kan in een banner, een visual of gewoon wat kernwoorden. Bijvoorbeeld:

Houd van levensverhalen
Is gek op rode katers
Emigreert later naar Andalusië
Leest het liefst in bad en aan zee


Nog wat tips

  • Let er wel op dat het niet te lang wordt, je hoeft niet je hele levensverhaal te delen. Maximaal 700 woorden is goed behapbaar en geschikt voor een webpagina.
  • Het gaat over jou, dus verschuil je niet achter ‘we’. Dat zie ik nog veel gebeuren. Zeker als je een ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) bent, slaat het echt nergens op om in de we-term te schrijven.

Het doel van je Over mij pagina
Je mag best persoonlijk zijn, het doel van deze pagina is dat je een persoonlijke relatie gaat opbouwen met je websitebezoekers. Je wilt immers dat jouw ideale klanten je alvast leren kennen zoals je echt bent. Als je dit goed doet, gaan ze je direct vertrouwen, volgen of contact met je opnemen.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.


Een nieuwe website: waar begin je?

“Als m’n logo en visitekaartjes klaar zijn, ga ik met m’n website aan de slag.” Dat hoor ik startende ondernemers vaak zeggen. Huh? Denk ik dan. Je website staat toch met stip op nummer 1? Een website is toch de beste presentatie van je bedrijf? Toch wordt dit vaak uitgesteld, het lijkt immers voor velen een hels karwei.

etalage

Schrijven
Maar goed, als je dan uiteindelijk start met het bouwen van je website, waar begin je dan? Natuurlijk begin je met het schrijven van je teksten! Ik vind het vanzelfsprekend, maar veel ondernemers gaan eerst maandenlang op in het (laten) ontwerpen van een logo, een huisstijl en webdesign, fotoshoots, visitekaartjes… en dan staat er nog geen letter op papier. Oei, dan heb je beslist een uitdaging, want het schrijven van je webteksten blijkt dan nog een flinke kluif te zijn. En daar heb je geen zin meer in. Je hebt nu haast, want je websitebouwer wacht op de content, het design is al af, je hebt je ingeschreven bij de Kamer van koophandel… Nu kan het echte werk beginnen! Waarom dan nog je hersens pijnigen over de webteksten?

Een hels karwei
Je hersens pijnigen… dat is het voor velen. Alle wilde plannen voor je bedrijf staan verspreid in losse documenten, op memo’s en in kladblokken. Je weet zo ongeveer wel welke producten of diensten je wilt aanbieden. Je hebt natuurlijk al je bedrijfsnaam bedacht en een domeinnaam geclaimd. Maar oh jee, hoe ga je al die aantekeningen en wilde ideeën structureren?

Wat komt waar?
Wat komt er op je homepage? Hoe hak je je dienstenaanbod in behapbare stukken? Krijgt iedere dienst een eigen pagina, of niet? Ga je op je website toelichten met welke methodieken je werkt, en wie je samenwerkingspartners zijn? Oh jee, je hebt nog geen portfolio en klantreferenties. Wat nu? En last but not least: de Over mij pagina. Die stel je sowieso nog even uit, gewoon niet aan denken.

Waarom starten met je websiteteksten?
Door te starten met het schrijven van je websiteteksten, dwing je jezelf om heel goed na te denken over je aanbod. Je gaat de chaos in je hoofd structureren op papier. En als je je aanbod eenmaal helder hebt, ontstaat er ook een elevator pitch. Zodat je in een paar regels kunt uitleggen wie je bent en waarvoor je toekomstige klanten bij jou terecht kunnen. Die elevator pitch is niet alleen belangrijk als entree op je homepage, maar ook perfect te gebruiken voor je social media profielen en tijdens netwerkbijeenkomsten.
Het schrijven van je webteksten zorgt er ook voor dat je nadenkt over alle overige info, zoals je portfolio, werkmethoden, achtergrondinformatie, samenwerkingspartners. Je gaat keuzes maken: wat wil ik er wel en niet opzetten?


De taal van je klant
Vaak wordt vergeten om goed na te denken over jouw ideale klant. Wie is hij of zij? Geef je ideale klant een naam, een leeftijd, een woonomgeving. Maak er echte personen van. Dan komt je klant tot leven en kun jij de juiste toon en taal hanteren. In mijn blog ‘Schrijf jouw ideale klant tot leven’ leg ik uit hoe je dit kunt doen.

De etalage van je winkel
De meeste zzp’ers zijn een paar maanden zoet met het schrijven van hun websiteteksten. En dat is heel normaal, want het gaat erom dat je al je plannen en ideeën structureert. Toch heb ik ook klanten die maar blijven worstelen, niet tevreden zijn. Daardoor gaat hun website niet (misschien wel nooit) live. Perfectionisme en angst liggen op de loer. Terwijl een website niet perfect hoeft te zijn. Wat is eigenlijk een perfecte website? Ben jij perfect? Nee toch? Bovendien is een website geen statisch geheel, wat je een keer optuigt en waar je nooit meer naar omkijkt. Je website is de etalage van je winkel, die met regelmaat verandert en ontwikkelt. Je wilt toch dat je klanten zo nieuwsgierig zijn en zo van jou houden dat ze steeds weer terugkomen? Ik bezoek ook ieder seizoen mijn favoriete kledingwinkel, omdat ik benieuwd ben naar de nieuwe collectie.

Begin met de basis
Begin daarom op tijd met het schrijven van je websiteteksten, met de basis, het fundament. Dat is het allerbelangrijkste. Na livegang van je website ga je vanzelf aanpassingen doen, jij ontwikkelt je en doet steeds meer ervaring op, dus je website ontwikkelt mee. Begin met de basis, je hoeft niet meteen 10 soorten trainingen aan te bieden, begin met 1, 2 of 3 diensten. En zorg voor een goede presentatie van jezelf, je Over mij pagina. Daarover meer in een volgend blog.

Jouw webteksten op papier
Kun jij wel wat hulp gebruiken met je webteksten? Kijk dan op mijn website wat ik voor je kan betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen.