Gastblog: Hoelang blijf jij het schrijven van je boek nog uitstellen?

GASTBLOG DOOR: JOLANDA PIKKAART

Een boek schrijven over je expertise. Bij veel ondernemers staat dit op hun actielijst. Alleen het komt er maar niet van. Want ja, die klanten gaan voor en dan is er nog een gezin en de boekhouding moet ook nog. Zonde, want dat boek schrijven gaat je helpen om jouw bedrijf te laten groeien.

noworlater

Maak van je boek schrijven een topprioriteit! Als je echt een boek wilt schrijven, maak die afspraak dan met jezelf. Je doet het ook voor al die lezers, want nu missen zij nog jouw verhaal.

Als je echt die beslissing hebt genomen, bepaal dan je deadline. Waneer is jouw boek klaar? Maak een reële inschatting, maar houd jezelf wel scherp. Ga nu schrijftijden in je agenda zetten. Die tijd is van jou. Wees eens eerlijk als je een afspraak met een klant hebt en iemand anders belt, laat je die eerste afspraak dan vallen? Nee toch? Waarom is een afspraak met jezelf dan minder belangrijk?

Wat is jouw waarom?
Bedenk eerst waarom je een boek wilt schrijven. Wil je je naam op een boek hebben staan, wil je je kennis en ervaringen delen, wil je de lezers helpen, wil je meer klanten of media-aandacht? Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar jouw waarom heeft ook invloed op jouw boek.

Als je je wilt profileren als expert, is het voor jou waarschijnlijk niet zo belangrijk hoeveel boeken er nu verkocht worden. Jouw doel is vooral laten zien dat je veel weet over dit onderwerp en anderen daarbij kunt helpen. Als je nu coach bent en je wilt meer trainingen gaan geven, dan ga je waarschijnlijk een boek schrijven om meer klanten aan te trekken. Dat zijn dan dus niet je coachklanten. Houd daar rekening mee bij het schrijven en richt je op een ideale lezer die past bij jouw trainingen.

Houd dus jouw waarom steeds in je achterhoofd.

Wat en voor wie ga jij schrijven?

Als je weet waarom je een boek wilt schrijven, dat weet je waarschijnlijk ook wel waarover je een boek gaat schrijven. Alleen jij weet zoveel over dat onderwerp. Wat ga je nu precies opschrijven en wat is je insteek? Dat is afhankelijk van je ideale lezer. Nee, dat is geen doelgroep, dat is een persoon. Hoe beter jouw beeld van je ideale lezer, des te beter wordt jouw boek. Bepaal het probleem van jouw ideale lezer en jouw oplossing., dan weet je ook wat jouw ideale lezer wil weten. Nu heb je het frame van je boek.

Het raamwerk van je boek
Ga nu nog een stap verder en bepaal de hoofdstukken. Hierna kun je al een inschatting maken hoe dik jouw boek wordt. Klopt je boekplanning nu nog? Er staan gemiddeld tussen de 250 a 300 woorden op een pagina. Hoeveel woorden schrijf jij in een uur? Houd ook rekening met het herschrijven.

Schrijven is doorzetten
Ja, er zijn allerlei technieken voor het schrijven, maar doorzettingsvermogen is een erg belangrijk onderdeel bij het schrijven van je boek. Creëer een vangnet. Zoek een schrijfbuddy, huur een schrijfcoach in of deel je deadline op social media of in je nieuwsbrief voor een stok achter de deur. Mijn tip? Schrijf elke dag. Al is het maar een kwartier. Zo blijf je dicht bij je verhaal en zul je minder snel uitstellen. En als je lekker aan het schrijven bent dan verschuift dat kwartier vast op naar een half uur of meer.

Waar begin je nu bij het schrijven van je boek? Download mijn checklist voor alle stappen van het schrijven, promoten en publiceren van je boek. En deel je deadline op mijn Facebookpagina, als je durft.

Pasted Graphic 1

Jolanda Pikkaart is de kleurrijke schrijfcoach. En de enige schrijfcoach die schrijven, mindset en boekpromotie combineert, zodat je boek en je business elkaar versterken. Volg ook haar gratis online training ’Start met je boek!’.