Gastblog: De 7 valkuilen van een boek schrijven zonder plan

GASTBLOG DOOR: JOLANDA PIKKAART

Ben jij een expert in je vakgebied? Is er iets waar je gewoon best heel veel vanaf weet? Dan heb je inmiddels voldoende kennis en ervaring opgebouwd om er een boek over te schrijven. Dat zou natuurlijk geweldig zijn: jouw eigen boek in de schappen! En je hebt direct een prachtig marketinginstrument in handen.

Zodra je tijd hebt, ga je schrijven. Dan komt dat boek er vanzelf. Zo neem je je voor. Wacht!

Ben jij toen je ondernemer werd zomaar gestart? Zo ja, hoe beviel het? Of heb je eerst onderzocht wie jouw ideale klant was, of er vraag was naar jouw aanbod en op welke manier je het aan ging bieden? Dat bedoel ik. Zo werkt het ook met je boek. Welke valkuilen zijn er als je een boek gaat schrijven zonder een plan?

Ik deel de 7 valkuilen met je, zodat jij er niet intrapt:

  1. Je bereikt je doel niet. Als je een boek schrijft, dan heb je daar een goede reden voor. Als je zo maar in het wilde weg begint, bereik je je doel natuurlijk niet. Wat zou jouw doel kunnen zijn? Waarde delen, meer klanten, meer media-aandacht, lijstgroei.
  2. Je schrijft niet voor je ideale lezer. Als je je boek voor iedereen schrijft, schrijf je voor niemand. Wie is jouw ideale lezer? Schrijf speciaal voor hem of haar. En zorg voor het leerresultaat dat achterop je boek staat.
  3. Je geeft te veel informatie. Als je geen plan hebt en niet vooraf bepaalt voor wie je schrijft, dan deel je waarschijnlijk alles wat je weet over je onderwerp. Dat is heel handig voor de lezers, toch? Nee, dat is het niet. De lezer van je boek wil een antwoord op zijn vragen; hij wil niet eenzelfde soort expert worden als jij.
  4. Je mist de rode lijn in je boek. Zonder een duidelijke structuur of blueprint, is het heel lastig om al je kennis en ervaring te stroomlijnen zodat de lezer er ook iets mee kan. Daarnaast zul je vaker het overzicht verliezen.
  5. Je boek komt nooit af. Omdat je je deadline maar door blijft schuiven en er altijd iets anders belangrijk is. Het is niet duidelijk wat je nu wanneer moet doen.
  6. Je moet achteraf alles omgooien. Als je zo maar start, is de kans groot dat je achteraf alles moet omgooien en herschrijven. Als je vooraf tijd besteedt aan een goed stappenplan, schrijf je veel sneller een beter boek.
  7. Je boek wordt slecht verkocht. Als je niet voldoende aandacht besteedt aan je ideale lezer, lezersresultaat, de titel en de achterflaptekst van je boek, schrijf je een slechter boek. Dat is jammer, want dan bereik je ook minder mensen.

Heb ik je overtuigd? Ga jij nu ook starten met je boekplan? Dat is namelijk echt nodig voordat je begint met schrijven. Ik help je ermee tijdens mijn Bootcamp
Schrijf de basis van je boek.

JolandaPikkaart

Jolanda Pikkaart is de kleurrijke schrijfcoach. En de enige schrijfcoach die schrijven, mindset en boekpromotie combineert, zodat je boek en je business elkaar versterken. Volg ook haar gratis online training ’Start met je boek!’.