Het levensverhaal dat je nog niet hebt geschreven, maar wel hebt geleefd

“Ieders leven is zo groots”, zei mijn NLP-trainer jaren geleden. Die opmerking kwam bij mij binnen. Ineens wist ik waarom ik zo gek ben op levensverhalen. De échte verhalen. Want inderdaad: iedereen heeft een persoonlijk verhaal over zijn leven, dat vaak gaat over jou en de generaties voor jou.

Pasted Graphic 1


Vanwege mijn interesse in levensverhalen volgde ik in 2014 de cursus Biografisch Coachen. Ik had hiermee als doel om op een slimme manier je levensverhaal op papier te zetten, zonder direct een hele autobiografie te hoeven schrijven. Dit wilde ik mijn deelnemers en coachees kunnen geven, omdat ik zag dat het zo inzichtgevend en helend is.

Biografische tekening
Dankzij deze cursus kreeg ik de tools in handen, door altijd te beginnen met het maken van je biografische tekening. Hiervoor hoef je niet goed te kunnen tekenen; het is een lijnenspel, een soort grafiek, die je heel intuïtief schetst. Het resultaat van je biografische tekening is echter enorm inzichtgevend! En je hebt meteen je leven ingedeeld in zes hoofdstukken/fases. Dat geeft structuur. De tekening vertelt ook wat de hoogte- en dieptepunten waren in je leven. En waarom jouw pad zo is gelopen tot nu toe.

Vergeten herinneringen
Door hieraan reflecterende schrijfoefeningen toe te voegen, kom je in no time tot de kern. Ieder hoofdstuk krijgt een titel en in één alinea verwoord je wat er gebeurde in die levensfase. Meestal is een verandering of een transformatie (dat kan een verhuizing zijn, scheiding van je ouders, ziekte, ontslag…) de brug naar het volgende hoofdstuk. We schrijven over jeugdherinneringen, het huis waar je bent opgegroeid, je vader, je moeder, school… Ongelooflijk wat er dan allemaal terugkomt en wat we hebben weggestopt. Deze vergeten herinneringen vertellen je zoveel over waarom je bent wie je bent en hoe je in het leven staat.

Toekomstrichting
Ik weet als geen ander hoe helend reflectief schrijven is en al helemaal hoe alle puzzelstukjes op hun plek vallen door je levensverhaal op deze manier op papier te zetten. Dan pas begrijp je waarom je bepaalde stappen hebt genomen, waarom die relatie is gestrand, waarom je die mensen hebt ontmoet, waarom je je pad tot nu toe zo hebt bewandeld. Je leest en ziet in de tekening wat écht belangrijk is voor jou. Je kunt zelfs al een beetje de toekomst voorspellen door het lijnenspel en de richting te volgen op je tekening.

Wat kun je vervolgens met jouw levensverhaal?
Wat je er vervolgens mee doet, wisselt per persoon. De een wil een boek schrijven, de ander houdt het voor zichzelf, omdat ze vooral blij is met de inzichten en het helende effect. Een klant van mij heeft er een klein boekje van gemaakt met mooie foto’s uit haar leven en gaf dit cadeau aan haar kinderen. Waanzinnig mooi natuurlijk! Ik heb ook klanten gehad met wie ik vervolgens heel vlot hun ‘Over mij pagina’ voor hun website heb geschreven, dat was zo gepiept. Je kunt ermee doen wat jij wilt. Dat het fijn is, inzichtgevend en helend, dat garandeer ik je.

Hij werd geraakt
Toen ik afgelopen zomer het boek las ‘Pulangan, de reis’ werd ik weer geraakt door een levensverhaal. Het speelt zich af in Indonesië. De schrijfster had zo veel vragen over haar Indische voorouders, over haar roots, over het Indo-zijn, dat ze met haar vader zijn geboortegrond opzocht. Toen ik het boek dichtsloeg en een traan wegpinkte, adviseerde ik mijn vriend (Indo) om het ook te lezen. Hij werd nog meer geraakt dan ik. Ondanks dat zijn vader al is overleden en hij veel vragen niet meer kan stellen, kreeg hij door haar boek veel antwoorden en inzichten.
En daarom is ook jouw levensverhaal van belang. Voor je eigen inzichten, voor je nageslacht, voor anderen…

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Wat is jouw onbewuste voorkeurszintuig?

We ervaren de wereld, de realiteit, via vijf zintuigen: zien, horen, tast, reuk en smaak. Misschien heb je je nooit beziggehouden met hoe je meestal waarneemt. De meeste mensen hebben een voorkeur voor een bepaald zintuig, maar zijn zich daar niet van bewust.

Pasted Graphic 9


NLP heeft mij geleerd dat je zintuigen een zeer belangrijke rol spelen in de communicatie. Communicatie start met zintuiglijk waarnemen. Op basis daarvan maak je een interne voorstelling, een gedachtepatroon. De verschillende manieren waarop je informatie waarneemt, verwerkt, opslaat en opnieuw kunt presenteren worden de representatiesystemen genoemd: visueel, auditief, kinesthetisch (voelen), reuk en smaak. En bij de meeste mensen is een van die representatiesystemen het meest vertrouwd of het best ontwikkeld.

Voelen
Zo blijk ik een sterke voorkeur te hebben voor het kinesthetische. Ik gebruik ook veel het woord ‘voelen’ en mijn gevoel is altijd mijn beste raadgever. Hoe handig is het om de voorkeurszintuig te weten van de mensen om je heen? Dat maakt het communiceren en verbinden met elkaar namelijk een stuk eenvoudiger!

Visueel
Ik ging dit model toetsen bij de kinderen. Mijn stiefdochter wekte namelijk wel eens de indruk dat ze slecht luisterde. Totdat mij opviel dat haar woordkeuze meestal visueel is ingesteld. Waar ik voorheen vroeg ‘wil je even je schoenen en je jas aandoen, want we gaan zo weg?’ kreeg ik geen enkele response. Ook niet nadat ik het 6x had herhaald. Maar als ik nu aan haar vraag ‘wil jij even kijken waar je schoenen en je jas liggen?’ komt ze direct in actie. Het woord ‘kijken’ (visuele woorden) zorgt bij haar voor connectie.

Auditief
En ik vermoedde dat mijn jongste zoon auditief is ingesteld. Hij houdt enorm van muziek, kan liedjes letterlijk meezingen en filmscènes of reclames precies navertellen. Ook bij hem is de woordkeuze essentieel. Als ik tegen hem zeg ‘luister eens even, ik wil je wat vragen’, dan heb ik zijn aandacht.

Zintuigen wijd open
Het leuke is dat je zintuigen in de zomermaanden wijd open staan. Je huid wordt geprikkeld door de zon en de buitenlucht, geuren en smaken zijn sterk. En in de zomer ben je over het algemeen trager dan normaal, waardoor je beter, verder en dieper waarneemt. Daarom organiseer ik in zomermaanden workshops zintuiglijk schrijven aan zee. Zintuiglijk schrijven zorgt ervoor dat je in het hier en nu bent. Heel mindful heb je aandacht voor wat je ruikt, proeft, hoort, ziet en voelt. Aan de hand van schrijfopdrachten en NLP-oefeningen word je bewust van jouw zintuiglijke voorkeur en ervaar je wat dit met je doet. Je leert hoe je al je zintuigen bewust kunt gebruiken en wat het effect is op je schrijfsels. Deze workshops vinden altijd buiten plaats, in de natuur.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Hoe maak je een foto met de 'wow'-factor?

Is het je wel eens opgevallen dat je foto’s van bijvoorbeeld een weekendje Parijs niet echt origineel zijn? Dat jouw foto’s van de Eiffeltoren, Sacré Coeur en de Arc de Triomf al door duizenden andere mensen op dezelfde manier zijn geschoten? Dat komt doordat de meeste mensen het object (onderwerp) in het midden fotograferen.

Pasted Graphic 11


In ons onderbewuste houden we namelijk van symmetrie. Hoe kun jij dan zorgen voor originele foto’s met een ‘wow’-factor, waar je oog naartoe wordt gezogen?

Foto’s met het ‘wow’-effect
Foto’s die volgens de gulden snede zijn gemaakt zorgen voor dat ‘wow’-effect. Het onderwerp van de foto is dan niet in het midden gefotografeerd, maar op een van de 1/3 lijnen. Door het vlak zowel horizontaal als verticaal in drieën te verdelen, zie je een raster met 9 vlakken. Vervolgens fotografeer je het object op de snijpunten van het raster. De horizon wordt dan geplaatst op een van de 1/3 lijnen (dus niet in het midden!) en dat zorgt voor de goede balans in de foto.
Stel je voor dat je op strand staat en de ondergaande zon fotografeert, dan zet je de horizon dus op een van de 1/3 lijnen. Het resultaat is dat je veel zand, veel zee of veel lucht op je foto hebt. En dat geeft nu juist het prachtige ‘wow’-effect!

Gebruik de gulden snede
Bij de meeste camera’s en smartphones kun je de rasterlijnen als grid instellen (sla je handleiding erop na). Indien je deze instelling niet op je camera hebt, kun je denkbeeldig de lijnen trekken en je vlak in 9 stukken verdelen. Zorg er tijdens het fotograferen voor dat het onderwerp op het snijpunt van de 1/3 lijn komt.

Pasted Graphic 12

Nog een paar tips
De gulden snede kun je gebruiken voor alle onderwerpen, zowel gebouwen en natuur, als mensen.
  • Als je een spelend kind fotografeert, zorg er dan voor dat je bijvoorbeeld zijn/haar ogen op een van de 1/3 lijnen plaatst.
  • Let er altijd op dat je horizon recht is! Ook daar helpen de lijnen bij en je eigen lichaam…
  • Adem bewust in, adem bewust uit en als je longen helemaal leeg zijn, maak je de foto. Dan is je lichaam volledig ontspannen.
  • Om je lichaam nog meer stabiliteit te geven, kan het ook helpen om op een muurtje, tegen een paal of iets anders te leunen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam, en dus je camera, niet beweegt.

Door het gebruik van de gulden snede wordt de aandacht van de kijker als vanzelf naar het object getrokken, juist doordat het niet in het midden staat! Ga ermee oefenen, op een bepaald moment kun je niet meer anders en gaat het automatisch. Vanaf nu maak jij ook originele, prachtige foto’s.


Waarom jouw persoonlijke waarden zo bepalend zijn

Plezier, zingeving, vrijheid, authenticiteit, respect, harmonie, persoonlijke groei… Dat zijn mijn persoonlijke waarden in de context van werk en ondernemerschap. Dit rijtje waarden heeft mij veel helderheid gegeven. Vooral in het nemen van beslissingen. Want je persoonlijke waarden zijn, veelal op onbewust niveau, de knoppen die je motiveren, je interne drijfveren. Hierop baseer je vaak onbewust beslissingen.

Pasted Graphic 13


Als iets niet goed voelt, komt dat hoogstwaarschijnlijk doordat jouw waarden in het gedrang komen. Zo kan bijvoorbeeld het werken voor een baas niet goed (meer) voelen, omdat vrijheid een belangrijke waarde is voor jou.

Duidelijkheid
Als jij je bewust bent van jouw persoonlijke waarden, kun je verklaren waarom je doet wat je doet. Waarden zijn van invloed op de keuze van je vrienden en je partner, de spullen die je koopt, de interesses die je hebt en de manier waarop je je vrije tijd doorbrengt. Daarom kan bewustwording van jouw waarden, in welke context dan ook, duidelijkheid scheppen.

Wie haar persoonlijke waarden kent en weet te leven volgens die waarden, ervaart meer levenskwaliteit.


Dat blijkt uit ­onderzoek door psycholoog Hester Trompetter van de Universiteit Twente. Ze stelde vast dat mensen die waardegericht leven zichzelf meer accepteren, betere relaties hebben en meer grip op het leven ervaren.
Bewust zijn van je waarden kan helpen om richting te geven aan je leven. Zo kan blijken dat jouw persoonlijke waarden niet terugkomen in je werk of persoonlijke leven.

Website gebaseerd op persoonlijke waarden
Voordat ik een website bouw voor een klant, wil ik weten wat zijn/haar waarden zijn in de context werk. Dan kan ik in de hele look & feel van de website, en vooral in fotografie, deze kernwaarden verwerken. Zo wordt het resultaat een website die helemaal klopt bij hoe die persoon is en waar hij/zij voor staat. Je kunt je voorstellen dat een website voor een klant die als belangrijkste waarden heeft creativiteit, vrijheid en openheid een hele andere site wordt dan van een klant die staat voor veiligheid, vakmanschap, betrouwbaarheid en nauwgezetheid.
Vervolgens kan ook de betekenis die je aan de waarden geeft per persoon verschillen. Daarom vraag ik altijd door wat bijvoorbeeld veiligheid voor de ander betekent.

Contextafhankelijk
Je persoonlijke waarden kunnen wisselen per context. In je werk zijn waarschijnlijk andere waarden voor jou belangrijk dan in je relatie. In de context relatie zijn mijn waarden: liefde, harmonie, humor, vrijheid, eerlijkheid en gezondheid. En vanuit het moederschap, of vriendschap, zijn weer andere waarden belangrijk voor me.
Ook om te kunnen bepalen wat jouw onderscheidend vermogen is, kun je voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou, in de context ondernemen/werk, de belangrijkste waarden zijn. Dit kun je vervolgens perfect doorvertalen naar je website (bijvoorbeeld de ‘Over Mij’ pagina) en je elevator pitch.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.

Wat voor landschapstype ben jij?

Als jij de drang voelt om naar buiten te gaan, welke omgeving zoek je dan het liefste op? Houd je van boswandelingen, het strand, de weidse polders, het merengebied, de duinen, de hei of de dynamiek van de stad?

Pasted Graphic 14

Zorgt die omgeving er ook voor dat je lekker ontspant? Iedereen heeft wel een bepaalde landschapsvoorkeur en je zult deze vraag direct kunnen beantwoorden. Maar realiseer jij je ook hoe helend het is en waarom jouw landschapsvoorkeur ervoor kan zorgen dat jij nog veel effectiever bent?

Pas toen ik ging wonen en studeren in Amsterdam, merkte ik hoezeer ik het strand en de zee miste. Ik ben opgegroeid in Castricum aan Zee en bracht veel vrije tijd door in de duinen en op het strand. Ondanks dat ik houd van de dynamiek van de stad en de smeltkroes van mensen en culturen, kom ik er niet echt tot rust. Lange tijd heb ik me te weinig gerealiseerd hoe helend het strand voor mij werkt. Als ik een periode te druk ben of te veel in mijn hoofd zit, rijd ik naar zee. Zodra ik het duin oversteek, de zee ruik en naar de horizon tuur, voel ik mijn hele lijf landen en in de ruststand komen. Ongeacht het weer en het seizoen.

Het bos
Tijdens meditaties en visualisaties ben ik telkens verward, want vrijwel altijd brengt de stem van een geleide meditatie je naar een bos. Ik weet niet waarom, maar dat valt me echt op. Mij lukt dat niet. Ik kom echt nooit terecht in een bos, maar altijd op een strand of in de duinen. Vaak zorgde dit ervoor dat ik niet goed in een meditatie kwam, omdat ik blijkbaar niet braaf deed wat de stem mij opdroeg. Inmiddels heb ik geleerd om het woord ‘bos’ te negeren en lekker verder te zweven over mijn strand.

Zintuigen
Zowel tijdens meditaties en visualisaties (aan zee), als wanneer ik echt op het strand ben, staan al mijn zintuigen open en ben ik volledig geïnspireerd. Dat maakt mij bijzonder effectief. Als het me niet lukt om een goede tekst op papier te krijgen, bewaar ik het schrijfonderwerp voor het moment dat ik weer aan zee ben. Dan is het namelijk zo gepiept. Om die reden wist ik, toen ik twee jaar geleden mijn eigen bedrijf startte, dat ik coachsessies en workshops aan zee wilde geven. Ook mijn coachees en workshopdeelnemers zie ik aan zee veranderen. Ze komen uit hun hoofd, uit de rat race en landen rustig op het strand of in de strandtent met een latte macchiato of een verse muntthee. Die landing en innerlijke rust zijn helend en zorgen voor een bijzondere verbinding met je hart.

Aan zee werken is helend, mindful en enorm effectief!


Landen
En ik weet zeker dat het voor jou ook zo werkt. Als de bos-, hei- en poldertypes bij mij aan zee al helemaal landen, hoe effectief zullen ze dan zijn in hun eigen energetische veld? Maak er gebruik van, om je werk te doen op die plek waar jij het liefste bent of om spontaan erheen te gaan als je voelt dat je het even nodig hebt. Want het werkt. Altijd.

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.