Hoe ben jij aan je naam gekomen?

Hoe kom jij aan je naam? Heb je dat wel eens aan je ouders gevraagd? Ben je vernoemd naar familieleden of beroemdheden, heb je een katholieke naam, ben je gedoopt, hoeveel namen heb je? Interessant om eens bij stil te staan. Want jouw naam vertelt al heel veel over jouw leven.

Pasted Graphic

“Hoe ben je aan je naam gekomen?” was een van de eerste vragen die ons werd gesteld tijdens de training Biografisch Coachen die ik vorig jaar volgde. Het antwoord had ik vrijwel direct paraat en toverde een glimlach op mijn gezicht. MARIJE. Naar een liedje van Ramses Shaffy.

Hoe voelt deze naam voor mij?
Vrij, onafhankelijk, vrouwelijk. Mijn ouders gaven mij, tegen alle normen van mijn oma en opa in, een ‘vrije’ naam. Mijn zus werd als eerste kleinkind keurig vernoemd naar de oma’s en tantes. Mijn ouders dachten dat ze daarna geen kinderen meer konden krijgen, dus ik kwam echt als een cadeautje. En ze besloten, heel recalcitrant voor die tijd (1973), om mij gewoon een naam te geven die ze mooi vonden. Wat is het verhaal van jouw gekozen voornaam? Hebben je ouders dat wel eens verteld?

Welgevormd schoon
De echte betekenis van mijn naam is: welgevormd schoon. En Marije is afgeleid van Maria, zoals ik in het buitenland vaak wordt genoemd en wat vroeger ook mijn koosnaampje was, door mijn moeder gegeven: Marietje. Je kunt de betekenis van jouw naam gewoon opzoeken op internet, maar misschien hadden jouw ouders destijds geen idee van de echte betekenis.

Doopnaam
Heb jij meerdere namen? Doopnamen misschien? Dat vertelt vaak direct al iets over jouw geloofsachtergrond. Kom je uit een katholiek of protestants nest? Mijn tweede naam (doopnaam) is Janine, met de nadruk op JAN, naar mijn vader. De oom van mijn vader heette ook Jan en zijn tante heette Janny. Een familietraditie die zich heeft voortgezet, want mijn oudste zoon heeft deze naam ook gekregen. Hoe werkt dat generatie op generatie, met namen? Interessant!

Ik ben…
En van wie is je achternaam? Draag jij de naam van je vader, van je moeder, van je man? En hoe voelt dat? Ik hoor mijzelf vaak zeggen: ‘Ik ben een Bovenkamp’, de naam van mijn vader. En daar zeg ik het eigenlijk al: je naam vertelt heel veel over je identiteit. Ik ben….

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.