Waar vind je goede foto’s voor bij je blogs?

Beeld zegt meer dan woorden, zeg ik als tekstschrijver… Maar het is echt zo. Een aansprekende foto verhoogt de kans aanzienlijk dat jouw blog wordt gelezen. Dus neem hier de tijd voor. In dit blog deel ik met jou mijn 15 favoriete foto websites waar ik graag bij wegdroom. 

fotosvoorbijjeblogs_small

Nu heb ik het geluk dat mijn man fotograaf is, dus ik beschik over veel ‘eigen’ materiaal. Geen gedoe met auteursrechten. Toch raadpleeg ik 8 van de 10 keer de free stock foto websites voor een goede foto voor bij mijn blog. De keuze is reuze en ik dwaal soms urenlang over deze artistieke en inspirerende websites. Het voordeel is dat ik direct ideeën opdoe voor volgende blogs, want plaatjes kijken is een grote bron voor schrijfinspiratie! Dat gun ik jou natuurlijk ook.


Eerst 3 tips voor foto’s bij je blogs
 1. Gebruik, indien mogelijk, eigen fotomateriaal. Dan heb je geen gedoe met auteursrechten en kun je foto’s op maat maken die precies passen bij de inhoud van je blog. Neem wat vaker je camera mee en maak zelf de mooiste foto’s die je kunt gebruiken voor op je website, bij je blog of in je nieuwsbrief.
 2. Als je kiest voor stockfoto’s, ga dan nooit zoeken via Google images, want de kans is te groot dat je foto’s vindt waarbij je de auteursrechten van de eigenaar/fotograaf schendt. Dat kunnen hoge boetes worden als het tegenzit. Neem dat risico dus niet en kies je foto’s op free stock foto websites, zoals hieronder.
 3. Kies altijd een afbeelding die past bij de inhoud van je blog. Als dat nog lastig is, zoek dan naar een metafoor. Bij een blog dat gaat over persoonlijke groei, kun je heel goed een foto plaatsen van een mooie boom, een veld met bloemen of een waanzinnig uitzicht. Oefen en speel hiermee. Je zult zien dat je er steeds meer plezier in krijgt. Een foto hoeft niet letterlijk uit te beelden waar het blog over gaat.

15 Free stock foto websites
 1. Flickr.com: Ik geloof dat dit de meest geraadpleegde free stock foto website is. Je vindt er dan ook van alles. Niet een website waar je lekker doorheen scrolt, maar waar je gericht op kunt zoeken. Let er wel op dat je klikt op: attribution, commercial use allowed.
 2. Foter.com: De keuze is enorm met 335 miljoen free stock foto’s. Prettige look & feel, vind ik. En de zoekfunctie werkt goed.
 3. Getrefe.com: Let op, klik in het menu op free photos. De zoekfunctie werkt niet geweldig, maar er is zeker veel moois en bruikbaars te vinden in de categorieën nature, office, travel en food.
 4. Gratisography.com: Zoek je foto’s met humor of een knipoog? Dan slaag je hier zeker. Ik houd ervan. Lekker anders, lekker gek.
 5. Jaymantri.com: Een artistieke en inspirerende website. Ik kan hier uren op verdwalen. Er is geen zoekfunctie, dus gewoon naar beneden scrollen, lekker plaatjes kijken.
 6. Kaboompics.com: Mooie, kunstzinnige foto’s. Zeker goed bruikbaar voor de categorieën wonen, inrichting, styling.
 7. Lifeofpix.com: Iedere week een nieuw aanbod doordat verschillende fotografen zich hebben verbonden aan deze website. Laat je telkens weer verrassen.
 8. Morguefile.com: Prachtige foto’s, veelal van dieren en natuur.
 9. New old stock: Hele originele site met alleen maar vintage beelden, hoofdzakelijk zwart-wit. Ook op deze pagina zit helaas geen zoekfunctie en moet je gewoon naar beneden scrollen.
 10. Picjumbo.com: Prima keuze aan bruikbare foto’s voor bij je blog. Negeer wel alle reclame, want als je daarop klikt, zit je op betaalde foto websites.
 11. Pixabay.com: Hier slaag ik vrijwel altijd. De keuze is enorm en de kwaliteit van de foto’s is perfect.
 12. SplitShire.com: Deze website heb ik pas kort gelden ontdekt en ik ben enorm onder de indruk. De meeste foto’s vertellen namelijk een verhaal, en daar houd ik van. Veel duistere foto’s en niet die standaard Amerikaanse plaatjes.
 13. StockSnap.io: Hier vind je geschikte foto’s in heel veel verschillende categorieën. Ook zwart-wit foto’s. De look & feel van deze website vind ik ook veel fijner dan van flickr.com.
 14. Stockvault.net: Een enorme keuze aan ‘perfecte’ foto’s: mooie portretten, strakblauwe luchten, diepe kleuren. Hier slaag je zeker.
 15. Unsplash.com: Ik vind de foto’s op deze website pure kunst. Zoek je beelden die rust, schoonheid en vrijheid uitstralen, dan ben je hier aan het juiste adres.

Bloggen aan zee
Wil je ook graag leren bloggen? Kom dan naar de training
Blogzin aan zee. Schrijven met je blote voeten in het zand, dat is een cadeautje aan jezelf en aan je lezers.


Wat jou ervan weerhoudt om te bloggen

Wie vindt dit nou interessant?
Dit blog slaat nergens op.
Het mag niet te commercieel overkomen.
Wat zullen anderen hiervan vinden?
Wat ik persoonlijk meemaak is niet interessant voor anderen.
Er zijn al heel veel mensen die hierover hebben geblogd; wat voeg ik dan toe?


Het zijn een soort stemmen in je hoofd, beperkende overtuigingen die jou ervan weerhouden om te bloggen. We hebben er allemaal last van en het wrange is dat beperkende overtuigingen je tot stilstand brengen. Ze weerhouden je misschien wel om bepaalde dromen waar te maken. Hoe wreed is dat?

Pasted Graphic 1

Hebben beperkende overtuigingen wel een functie?

Jazeker! Ze zijn er simpelweg om je veiligheid te bieden. Ze vertellen dat het goed is zoals het is. Dat je beter in je comfortzone kunt blijven. Dat de wereld van het onbekende gevaarlijk is. Dat je kop wordt afgehakt als je zichtbaar wordt. Je kunt, volgens deze stemmetjes, echt beter blijven waar je bent, en doen wat je altijd al deed.
Maar ja, als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, toch? Wil je dat echt? Of luister je wel naar het verlangen om zichtbaarder te worden, om met de wereld te delen waar jij anderen mee kunt helpen? Voel jij wel de drang om al die verhalen die in jou leven toe te vertrouwen aan het papier? En ze vervolgens te publiceren?

Niet helpend
Overtuigingen nestelen zich in je gedurende je leven. In je jeugd, op school, door je ouders, grootouders, vrienden, collega’s…. De overtuiging uit mijn opvoeding, die mij er lange tijd van weerhield om te scheiden van de vader mijn kinderen, was: Waar je aan begint, maak je ook af. En daar kwam de stem van mijn moeder overheen: “Al die kinderen met gescheiden ouders houden er een tic aan over.”
En toch ben ik gescheiden. Mijn verlangens naar een fijnere toekomst wonnen het gelukkig uiteindelijk van die nare, niet helpende stemmetjes.
Want dat is het probleem! Beperkende overtuigingen zijn niet helpend! Ze geven geen ruimte, geen perspectief. Integendeel, ze stompen je af, ze zetten je in stilstand, ze gunnen het jou niet om je verlangens en dromen te leven. Dat wil je toch niet langer? Je wilt toch vrij zijn om te doen wat je het liefste wil?

Dit hoort bij jou, niet bij mij
Dan zijn er ook nog al die andere mensen - vrienden, familie, collega’s – die jou voeden met beperkende overtuigingen zonder dat je er bewust van bent. Het zijn vaak juist de mensen die van je houden en je graag bij zich willen hebben, die jou het liefst veilig in de thuishaven zien, in de buurt. Misschien wel als excuus om zelf niet uit de comfortzone te hoeven komen.

Mijn mantra is in dat soort situaties, als iemand mij iets afraadt om te doen en alle beren benoemt die ik op de weg kan tegenkomen: Ik snap wat je zegt en dit hoort bij jou, niet bij mij. Dit hoort bij jou, niet bij mij. Dit hoort bij jou, niet bij mij…
In mijn hoofd herhaalt deze mantra zich. En voor mij werkt het perfect! Ik kan het echt bij die ander laten en mijn eigen intuïtie volgen.

Kun je van ze afkomen?
Ja, je kunt zeker van je beperkende overtuigingen afkomen. Dat kan, als volgt:

1.
Luisteren & opschrijven
Luister eens goed naar ze (de stemmetjes) en schrijf de beperkende overtuigingen onder elkaar op. Dat vinden ze fijn; ze worden gehoord en gezien.

2.
Bedanken
Vertel ze vervolgens dat je dankbaar bent voor hun mening. Door ze de ruimte te geven, hoef je niet meer met ze in gevecht. Dat scheelt veel energie en zo ontstaat er ruimte voor mogelijkheden. Wat als het mogelijk is, wat als het wel kan? Die stem wil je horen!

3.
Stel kritische vragen
Stel jezelf bij iedere beperkende overtuiging de volgende vragen:
 • Is dit waar?
 • Wie heeft me dit verteld?
 • Hoort dit bij mij of bij de ander?
 • Waar is het bewijs?
 • Zou ik durven bloggen en zichtbaar worden als deze beperkende overtuigingen er niet zouden zijn?

Een beperkende overtuiging kan je niet veranderen indien je niet aan jezelf bewijst dat je het mis hebt. Blijf actie ondernemen om te laten zien aan jezelf dat de overtuiging niet juist is. En een overtuiging van een ander hoeft nog niet jouw overtuiging te worden. Ga niet zomaar uit van een mening van een ander.

Zolang je je beperkende overtuigingen voedt, zal je nooit geneigd zijn om actie te ondernemen. Als je echt iets wil, dan ga je ervoor. Geen beperkende overtuiging die je dan nog tegenhoudt.

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.


Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan,
blijft me overkomen wat mij altijd overkomt.

Maar als ik nu mijn ogen sluit en mijn ware zelf voel van binnen
dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen.


Bloggen aan zee
Wil je ook graag leren bloggen? Kom dan naar de training
Blogzin aan zee. Schrijven met je blote voeten in het zand, dat is een cadeautje aan jezelf en aan je lezers.
Hoe je kunt bloggen over je klanten en opdrachtgevers

Hoe kun je aan jouw potentiële klanten/cliënten en opdrachtgevers duidelijk maken wat jij doet, waarom je goed bent in je vak, hoe jij je onderscheidt van anderen? Natuurlijk via je website, maar zeker ook in je blogs! Jij kunt bloggen over al je klanten en opdrachtgevers én over de workshops, lezingen en trainingen die je geeft. Hoe je dat professioneel, efficiënt en respectvol kunt doen? Dat vertel ik je aan de hand van de volgende tips.

Pasted Graphic

Tip 1: Houd een onderwerpenlijst bij
Noteer welke producten en diensten jij allemaal levert. Verdeel je blaadje in twee kolommen. Denk per dienst of product aan de mensen (klanten, cliënten, opdrachtgevers, bedrijven) waar je over wilt schrijven. Noteer in de linkerkolom gewoon de naam van die klanten, opdrachtgevers, of van de training, lezing of workshop op. Schrijf in de rechterkolom achter iedere naam wat de (hulp)vraag van jouw klant was toen hij/zij bij jou aanklopte. Bijvoorbeeld:

Annemarie: wilde van haar blogangst afkomen
Gerard: had hulp nodig met het schrijven van zijn websiteteksten

Deze lijst is onuitputtelijk, dus zorg ervoor dat hij altijd op je bureau ligt, binnen handbereik. Iedere keer als jou een blogonderwerp (naam) te binnen schiet, voeg je hem toe aan je onderwerpenlijst.

Tip 2: Schrijf aan de hand van de volgende vragen
Kies een onderwerp (naam) van je lijst en schrijf een
sprintje van 20 minuten. Ga even terug in de tijd en bedenk waar je deze klant mee hebt geholpen, hoe je dat hebt gedaan en wat het eindresultaat was. Het kan helpen om in je sprintje de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:
 • Wanneer kwam deze klant of opdrachtgever voor het eerst naar mij toe?
 • Wat was zijn/haar hulpvraag of probleem?
 • Hoe heb ik hem/haar (het bedrijf) geholpen? Wat heb ik gedaan?
 • Hoeveel lang duurde het traject/project? Wat gebeurde er?
 • Hoe hebben we het traject afgerond? Wat was het resultaat?
 • Wat vond deze klant of opdrachtgever van mij en mijn aanpak?
 • Wat heb ik hier zelf van geleerd?
 • Waar heb ik me over verwonderd?
 • Wat maakte dit traject/project zo bijzonder?
 • Waar ben ik trots op?

Tip 3: Anonimiseer jouw hoofdpersoon
Wat je nu op papier hebt gezet is misschien heel persoonlijk en jouw klant of opdrachtgever kan zich direct herkennen in dit verhaal. Je kunt dan 3 dingen doen:
 1. Je vraagt jouw klant of opdrachtgever om toestemming, of je het op deze manier mag publiceren.
 2. Je houdt het wat algemener en anoniem door in je blog te spreken over je klant, cliënt of opdrachtgever.
 3. Je anonimiseert jouw hoofdpersoon door het geslacht te veranderen (van een mannetje maak je een vrouwtje en andersom) en een zelfbedachte naam te geven. Vervolgens kun je vertrouwelijke details schrappen of op een andere manier beschrijven.
Lees jouw tekst dan nog eens terug. Je zult zien dat het een prachtig authentiek blog is geworden waarin je jouw bedrijfsdeur op een kier hebt gezet en de lezer even naar binnen mag kijken.

Tip 4: Toon je kracht en kwetsbaarheid

Schrijf jouw blog in de ik-vorm, want daarmee laat je zien wie jij bent, wat je kunt, hoe je het aanpakt, wat je nog lastig vindt en waar je trots op bent. Juist omdat je werkt met mensen is het belangrijk dat jij je menselijke kant laat zien.

Tip 5: Focus en plan
Plan voor jezelf in dat je na iedere opdracht, (coach)traject, lezing, training of workshop een uur reserveert om hierover te schrijven. Als je dat niet doet, komen je onderwerpen in de vergetelheid en kun je minder goed terughalen wat er toen speelde. Bovendien creëer je schrijfzin en merk je dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Op die manier lukt het je ook om met een vaste frequentie nieuwe blogs te publiceren.

Hoe blog je over jouw workshop, training of lezing?
Als voorbeeld heb ik nu klanten en opdrachtgevers gekozen, maar op deze manier kun je ook uitstekend blogs schrijven over de workshop, training of lezing die je onlangs hebt gegeven. Ga in gedachten maar terug naar dat moment.
 • Wat was het thema/onderwerp?
 • Waarom gaf jij deze workshop, training of lezing?
 • Hoe voelde jij je? Hoe was je stemming?
 • Was je goed voorbereid of juist niet?
 • Wat gebeurde er bij de deelnemers/in de zaal?
 • Welke vragen werden gesteld?
 • Was je tevreden over het resultaat?
 • En de deelnemers/bezoekers, hoe hebben zij het ervaren?
 • Welke feedback ontving je?
Behalve een prachtig blog heb je direct pakkende klantreferenties om op je website te publiceren!

Bloggen aan zee
Wil je ook graag leren bloggen? Kom dan naar de training
Blogzin aan zee. Schrijven met je blote voeten in het zand, dat is een cadeautje aan jezelf en aan je lezers.

Bloggen: Hoe begin je?

Wist je dat het vrij eenvoudig is om een blog te schrijven wanneer je dit doet aan de hand van een sprintje? Een schrijfsprintje wel te verstaan. Dat is een schrijfmethode om in een bepaald tijdsbestek achter elkaar door te schrijven, het eerste wat in je opkomt. Bij voorkeur met pen en papier. Dan kun je namelijk je interne criticus veel beter negeren. Het is prettig om je sprintje te beginnen met een onderwerp, thema of startzin. Voor de focus natuurlijk, anders ga je misschien enorm afdwalen.

Bloggen Hoe begin je

Ik leg je stapsgewijs uit hoe je op de meest slimme en effectieve manier een blog op papier krijgt:
 1. Schrijf bovenaan je blaadje: een startzin of onderwerp/thema.
 2. Schrijf hier vervolgens een sprintje over: 10, 15 of 20 minuten achter elkaar doorschrijven. Zet de timer. Je pen staat niet stil, over dit onderwerp schrijf je ongecensureerd van je af.
 3. Je let nog niet op spelling/grammatica, je parkeert je interne criticus (die zit alleen maar in de weg); alles wat je schrijft is goed, want je doet een beroep op je eigen expertise en levenservaring, dat is allemaal al in jou aanwezig.
 4. Als je bent uitgeschreven lees je hardop voor wat er op papier staat. Je hoort dan vanzelf welke zinnen nog niet lekker lopen en je corrigeert/vult aan waar nodig.
 5. Nu pas ga je je handgeschreven blog overtypen. Je zult merken dat het redigeren en structureren van je blog is begonnen.
 6. Je haalt de foutjes eruit, je schrapt overbodige tussenwoorden en je vist je eigen stopwoorden eruit.
 7. Dan hak je het blog in alinea’s en plaats je tussenkopjes boven iedere alinea.
 8. Zorg ervoor dat het intro uit ongeveer 75 woorden bestaat. Het blog zelf bestaat uit 500-700 woorden, dat is 1 A4.
 9. Vervolgens bedenk je de titel en eventuele subtitel.
 10. En natuurlijk tot slot je aanbod/call to action onderaan.

Ik wens je veel blogplezier!

Bloggen aan zee
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Blogzin aan zee. Schrijven met je blote voeten in het zand, dat is een cadeautje aan jezelf en aan je lezers.