Heb jij je decemberblog al geschreven?

Ik geef je 10 onderwerpen cadeau

De feestelijke doch donkere decembermaand is een perfecte kapstok om over te bloggen. Of je nou wel of niet iets hebt met de feestdagen, het is en blijft een bijzondere periode. Voor jou als ondernemer is het dus een uitgelezen kans om een interessant blog te schrijven. Of meerdere blogs, dat kan ook.

Pasted Graphic 2

Ik hoor je denken: maar dat doen al zo veel anderen… Klopt! En jij bent expert in jouw vakgebied. Dus of je nou mindfulnesstrainer, boekhouder, wandelcoach of fysiotherapeut bent… je merkt in je bedrijf hoe dan ook dat je klanten/cliënten tegen dezelfde issues aanlopen. Of dezelfde soort behoeften hebben in december.

Wat publiceerden zij?
Zo publiceerde een klant van mij, ouder- en kindcoach, bijvoorbeeld deze twee blogs: Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat? en Heeft jouw kind nog energie om te spelen in de feestmaanden? En er komen nog meer decemberblogs aan van haar hand.
Een andere klant van me heeft een prachtige vakantiewoning te huur in Zeeland. Zij postte dit blog op Facebook:
Winter in Zeeland. Fijn hè? Ik krijg er meteen zin in.

Wat wil ik nog meer lezen?
Ik eet ze bijna net zo gulzig als de pepernoten en gevulde speculaas, de decemberblogs. Meestal staan ze boordevol goede tips. Wat heb ik nou nog niet gelezen en is wellicht een geschikt onderwerp voor jou om over te schrijven? Ik doe een gooi:

- Hoe overleef je de kerstdagen met jouw (ingewikkelde) familie?
- Wat trek je aan naar het kerstdiner?
- 4 Tips om je minder eenzaam te voelen met Kerstmis
- De beste tafelschikking voor een harmonieuze sfeer
- 10 Leuke activiteiten (voor de kids) tijdens de kerstvakantie
- Bereid je (bedrijf) voor op het nieuwe jaar
- Hoe zorg je goed voor jezelf in deze donkere periode?
- Op welke manier je stil kunt staan bij oud & nieuw
- Waarom je juist aan je bedrijf wilt werken tijdens de kerstvakantie
- Hoe je ontspannen de drukke feestdagen in kunt gaan

Begint het al te kriebelen? Ik hoop het, want ik lees je graag.

Meer schrijfzin?
Heb je nog wat moeite om in die schrijfflow te komen? Besluit dan om in het nieuwe jaar een training bij me te volgen. Ik help je graag op weg. Bloggen wordt echt leuk en je hoeft nooit meer op zoek naar een geschikt onderwerp. Kijk hier naar mijn trainingskalender 2019. Er zit vast wat voor je bij.
Perfectionist? En toch wil je bloggen?

Perfectionisme en regelmatig blogs publiceren gaan vaak niet hand in hand. Want als je na lang ploeteren een blog gereed hebt en je interne criticus al minimaal 20 keer hebt weggeduwd, ga je je blog natuurlijk nog niet publiceren. Nee, want het kan niet zo zijn dat hij nu al goed genoeg is (na een dag of een uur). Dat is onmogelijk. Je slaat ‘m op en besluit om er morgen grondig naar te kijken.

perfectionist

Herkenbaar?
Dan kijk je er morgen naar en dan keur je je blog of helemaal af, of je begint opnieuw, of je bent zo aan het redigeren, hakken en zagen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is niets meer over van jouw oorspronkelijke eerste versie van je blog.

Adem in, adem uit. Want dit schiet niet op. Heb je die eerste versie al aan iemand laten lezen? Nee, natuurlijk niet! Hij was nog lang niet af! Wat zal die ander wel niet denken?

Ik hoor het meteen
Zo wordt bloggen een last in plaats van een lust. En het is niet best voor je zelfvertrouwen. Aan mijn schrijftafel tijdens de blogtrainingen die ik geef, zie ik altijd iets moois gebeuren. Minimaal de helft van de deelnemers is perfectionist. Dat durf ik wel te zeggen, ondanks dat ik geen diagnose kan stellen. Maar ik herken zo veel van mijn vroegere ik, mijn zoon en mijn partner. Dus ik hoor het meteen. Bij ieder blog dat namelijk tijdens de blogtraining wordt geschreven, krijgen de deelnemers geen tijd om terug te lezen, laat staan aanpassingen te doen. Daarom schrijven we ook met pen en papier.

Het is goed (genoeg)!
Na 10 minuten schrijven vraag ik direct of je je schrijfsel wilt voorlezen. Oeps, slik, dat is heftig. Dat begrijp ik. De perfectionist begint dan altijd met excuses: ‘Het is nog niet af, er klopt niks van, ik had geen inspiratie, dit blog slaat nergens op…’ En als ze voorleest hangen wij aan haar lippen. Soms wordt er zelfs geapplaudisseerd. Totaal verbaasd, een beetje achterdochtig soms, is de perfectionist dan. Maar we zijn oprecht enthousiast en lezen haar graag. Het is goed (genoeg)!

Schrijfzelfvertrouwen stijgt
In de loop van de dag zie ik hun schrijfzelfvertrouwen stijgen, dat is zo gaaf. En na de training loop ik altijd nog een tijdje met ze mee. Ook om te voorkomen dat ze weer in hun oude valkuil vallen, maar die herkennen ze nu zelf ook. Gelukkig. Want hoe zonde is het dat al die goede blogs, in eerste instantie recht vanuit het hart geschreven, het eerste dat in je opkwam, niet leesbaar zijn voor een groter publiek? Dat is toch vreselijk?

6 Schrijftips voor perfectionisten
Daarom nog even 6 tips om jouw perfectionisme met betrekking tot bloggen in de kiem te smoren:

1. Kies een
onderwerp van je lijst en zoom daarop in.
2. Visualiseer, zet een lekker muziekje op, thee of koffie erbij; maak het aangenaam voor jezelf.
3. Zet alle stoorzenders uit (telefoon, kinderen, email, plingeltjes en plangeltjes…) en schrijf
minimaal 20 minuten achter elkaar door. Het eerste dat in je opkomt over je gekozen onderwerp.
4. Lees daarna je tekst hardop voor, dan hoor je welke zinnen nog niet lekker lopen, je vist je eigen stopwoordjes eruit en je ontdekt dat een goede titel vaak al in je eigen tekst zit.
5. Hierna ga je redigeren: foutjes eruit, tussenkopjes plaatsen, titel erboven en onderaan een call to action.
6. Zoek meteen een passende foto voor bij je blog en publiceer ‘m nog dezelfde dag. Indien een andere timing van publicatie passender is, zet je blog dan klaar, plan het alvast.

Kortom, ga in één adem door. Rond het hele proces van schrijven tot en met publicatie af, dan krijgt jouw perfectionisme niet de ruimte, ontstaat er geen twijfel en negeer je je interne criticus volkomen.

Het perfecte blog bestaat niet
Perfectionisme kan de blogfrequentie echt beperken. Je hebt er feitelijk niks aan, het belemmert alleen maar. Bovendien is het geen staatsexamen waarop je wordt beoordeeld, dus doe er alsjeblieft niet te ingewikkeld over.

Eindredactie
Stemt het jou gerust om je blog voor publicatie nog door iemand te laten checken? Dat kan altijd. Voor slechts 99 euro kun je bij mij een
strippenkaart eindredactie aanschaffen, goed voor de redactie van 10 schrijfsels (blogs, nieuwsbrieven, trainingsteksten, enz). Ik geef je dan ook tips en denk altijd met je mee voor pakkende titels en tussenkopjes.
Hoe vaak wil je een blog publiceren?

“Hoe vaak moet ik bloggen?” Die vraag krijg ik vrijwel wekelijks van klanten. Ik vind dat iedereen dat lekker zelf moet bepalen, maar ik kan er een heleboel over vertellen. Want bloggen is de ideale marketingtool voor je bedrijf. En ja, als je maandenlang niets publiceert, vergeten je volgers je natuurlijk.

Hoe vaak wil je een blog publiceren?

Ik blog 1 tot 4 keer per maand en dat is gemiddeld voor ondernemers. Soms publiceer ik ook wel eens een paar maanden geen blogs, ondanks dat schrijven mijn vak is. In mijn geval is dat nooit door gebrek aan inspiratie, maar doordat er soms andere life events gaande zijn die mijn aandacht behoeven. Wat overigens weer geweldige blogonderwerpen oplevert. Wel merk ik al na een paar weken dat het aantal bezoekers daalt en dat mijn workshops zich niet vanzelf vullen. Ook krijg ik dan whatsappjes van trouwe volgers en klanten met de vraag: “Gaat het wel goed met je? Je bent zo stil.” Lief hè? Voor mij een goede alarmbel dat ik online weer wat te doen heb.


De ideale blogfrequentie
Ik adviseer mijn klanten altijd om minimaal een keer per maand een blog te publiceren. En deze natuurlijk actief te delen op social media. Want niemand gaat uit zichzelf naar jouw website om te kijken of er nog iets nieuws opstaat. Wat is dan het maximum? Drie keer per week vind ik zelf nog behapbaar als ik naar anderen kijk. Zodra het meer wordt, neigt het naar spam, mij gaat het dan irriteren. Hetzelfde geldt voor nieuwsbrieven en direct mailings. Met dien verschil dat blogs veel leuker zijn om te lezen. Storytelling, dat is wat bloggen dient te zijn.


Het effect van veel bloggen
Hoe meer je blogt, hoe zichtbaarder je wordt, hoe makkelijk en sneller het je afgaat, hoe meer bezoekers, volgers, fans en klanten je krijgt, hoe meer duidelijk wordt waar jij van bent en waarvoor men bij jou terechtkan (expertstatus). Daarom is bloggen de ideale marketingtool! Dus blog liever te veel dan te weinig.


Hoe doet je dat?
Het belangrijkste van vaker bloggen is een goede voorbereiding. Wat bedoel ik daarmee? Ik geef je 6 tips:

1. Archiveer foto’s voor je blogs goed op je computer, zodat je daar nooit veel tijd mee kwijt bent. De foto’s heb je dan al klaarstaan.

2. Houd altijd een lijst met
blogonderwerpen bij. Ze schieten je te binnen op de meest ongebruikelijke momenten, want de onderwerpen liggen nu eenmaal op straat, in je bedrijf en in je leven. Dus noteer ze! Zodat je alleen die lijst er even bij hoeft te pakken als je jouw schrijftijd hebt gereserveerd.

3. Reserveer schrijftijd. Terwijl ik dit blog schrijf, werk ik de hele dag in het HNK-gebouw in Rotterdam. Voor mij een fijne werkplek met goede koffie en WiFi. Ik heb de hele ochtend geblokt om te bloggen. Heerlijk!

4. Kies je onderwerp. Wie weet krijg je keuzestress als je naar je
blogonderwerpenlijst kijkt. Mijn advies is: Scan je lijst en voel goed waar je hart sneller van gaat kloppen en/of bij welk onderwerp je de sense of urgency direct voelt. Dat is jouw blogonderwerp voor nu! Negeer de rest en begin direct met schrijven.

5. Zorg voor een vast ritme, dat werk vaak prettig. Ik verstuur mijn facturen altijd op de laatste vrijdag van de maand. Ik blog op dinsdagavond en zaterdag (soms op vrijdag, zoals nu). Ik doe mijn administratie op maandagochtend.

6. Smeed het ijzer als het heet is. Als je een offerte mag leveren wacht je daar toch ook niet drie weken mee? En je bedrijf gebeurt iedere week wel wat. Ineens is er veel vraag naar een bepaalde dienst van jou, of een product. Speel daarop in. Zoek je nog deelnemers voor je workshop van volgende maand? Anticipeer daarop. Ga je iets geweldigs nieuws doen? Informeer je volgers erover. Zo gaan je blogs echt werken voor je bedrijf.


Schrijfflow
Let wel op dat bloggen geen ‘moetje’ wordt, dat je verkrampt, want dat doet de inspiratie en kwaliteit niet ten goede. Wees mild voor jezelf als het een periode niet gaat. Dan laat je het bloggen even links liggen. That’s life. Maar zit je goed in je vel, word je gelukkig van je bedrijf, kost het je weinig moeite om in de schrijfflow te komen? Blog er dan lekker op los. Je gaat er echt de vruchten van plukken.


Eindredactie
Het als altijd prettig als er geen foutjes staan in je blog, dus laat ‘m nog even checken door een eindredacteur. Voor slechts 99 euro kun je bij mij een strippenkaart eindredactie aanschaffen, goed voor de redactie van 10 schrijfsels (blogs, nieuwsbrieven, trainingsteksten, enz). Ik geef je dan ook tips en denk altijd met je mee voor pakkende titels en tussenkopjes.