5 Blogtips voor coaches, trainers en therapeuten

Ben jij coach, therapeut of trainer en vind je het lastig om te bloggen over je bedrijf en dienstverlening? Dat is begrijpelijk, want wat jij meemaakt in je praktijk is vaak heel persoonlijk. Hoe kun je dan toch authentiek bloggen over jouw expertise en ervaringen? 5 Blogtips voor jou!

therapeut

Spannend om te bloggen
Iedere ondernemer voelt de behoefte om meer naar buiten te treden met zijn of haar bedrijf, dat geldt ook voor coaches, therapeuten en trainers. Maar hoe vertel je aan jouw potentiële klanten/cliënten wat jij doet, waarom je goed bent in je vak, hoe jij je onderscheidt van anderen?
Dat doe je waarschijnlijk via je website, persoonlijke communicatie en netwerken. Tijdens de blogtrainingen die ik geef valt het me vaak op dat veel coaches, therapeuten en trainers het nog spannend vinden om te bloggen en echt actief te zijn op social media. Bloggen en social media gaan hand in hand met elkaar samen. En als je zelf over een website beschikt, dan is dat het ideale platform voor het publiceren van jouw blogs.

“Waar kan ik dan over bloggen?”
Dat is een veel gehoorde vraag. Het antwoord luidt: jij kunt bloggen over al je klanten en cliënten die je begeleidt en over de workshops, lezingen en trainingen die je geeft. Hoe je dat professioneel, efficiënt en respectvol kunt doen? Dat vertel ik je aan de hand van de volgende tips.

Tip 1: Houd een onderwerpenlijst bij
Noteer welke diensten jij allemaal levert, bijvoorbeeld persoonlijke coaching, teamcoaching, bedrijfstrainingen, coach-the-coach, enz. Denk per dienst aan de mensen (klanten, coachees…) waar je graag over wilt schrijven. Schrijf gewoon de naam van die klanten en coachees, of van de training of workshop op.
Deze lijst is onuitputtelijk en zorg ervoor dat hij altijd op je bureau ligt, binnen handbereik. Iedere keer als jou een blogonderwerp (naam) te binnen schiet, voeg je hem toe aan je onderwerpenlijst.

Tip 2: Schrijf aan de hand van de volgende vragen
Kies een onderwerp (naam) van de lijst en beschrijf het hele proces door de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:
  • Wanneer kwam deze coachee/cliënt voor het eerst in mijn praktijk?
  • Wat was zijn/haar hulpvraag of probleem?
  • Hoe heb ik hem/haar geholpen? Wat heb ik gedaan?
  • Hoeveel sessies hebben er plaatsgevonden? Wat gebeurde er?
  • Hoe hebben we het traject afgerond? Wat was het resultaat?
  • Wat vond deze coachee/cliënt van mij en mijn aanpak?
  • Wat heb ik hier zelf van geleerd?
  • Waar heb ik me over verwonderd?
  • Wat maakte dit traject zo bijzonder?
  • Waar ben ik trots op?

Tip 3: Anonimiseer jouw hoofdpersoon
Wat je nu op papier hebt gezet is waarschijnlijk heel persoonlijk en jouw coachee/cliënt zal zich direct herkennen in dit verhaal. Dat wil je natuurlijk niet. Dus de volgende stap die je neemt is om jouw hoofdpersoon van geslacht te veranderen (van een mannetje maak je een vrouwtje en andersom) en een zelfbedachte naam te geven. Vervolgens kun je vertrouwelijke details schrappen of op een andere manier beschrijven.
Lees jouw tekst dan nog eens terug. Je zult zien dat het een prachtig authentiek blog is geworden waarin je jouw praktijkdeur op een kier hebt gezet en de lezer even naar binnen mag kijken.

Tip 4: Toon je kracht en kwetsbaarheid
Schrijf jouw blog in de ik-vorm, want daarmee laat je zien wie jij bent, wat je kunt, hoe je het aanpakt, wat je nog lastig vindt en waar je trots op bent. Juist omdat je werkt met mensen is het belangrijk dat jij je menselijke kant laat zien.

Tip 5: Focus en plan
Plan voor jezelf in dat je na ieder (coach)traject dat je hebt afgerond een uur reserveert om hierover te schrijven. Als je dat niet doet, komen je onderwerpen in de vergetelheid en kun je minder goed terughalen wat er toen speelde. Bovendien creëer je schrijfzin en merk je dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Op die manier lukt het je ook om met een vaste frequentie nieuwe blogs te publiceren.

Hoe blog je over jouw workshop, training of lezing?
Als voorbeeld heb ik nu een coachee/cliënt gekozen, maar op deze manier kun je ook uitstekend blogs schrijven over de workshop, training of lezing die je onlangs hebt gegeven. Ga in gedachten maar terug naar dat moment. Hoe voelde jij je? Was je goed voorbereid of juist niet? Hoe was je stemming? Wat was het onderwerp? Wat gebeurde er bij de deelnemers/in de zaal? Welke vragen werden gesteld? Was je tevreden over het resultaat? En de deelnemers/bezoekers, hoe hebben zij het ervaren? Welke feedback ontving je?
Behalve een prachtig blog heb je direct pakkende klantreferenties om op je website te publiceren!

Bloggen aan zee
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Blogzin aan zee. Schrijven met je blote voeten in het zand, dat is een cadeautje aan jezelf en aan je lezers.