Schrijfzin

10 Tips om met je gevoelige kind om te gaan

Ieder kind is uniek en valt niet in een vakje te plaatsen. Toch zijn er een aantal dingen die vaak spelen bij gevoelige kinderen. Als vader en moeder van een gevoelig kind kun je je soms heen en weer geslingerd voelen tussen je gevoelige kind en de buitenwereld. In dit blog lees je tien tips om met je gevoelige kind om te gaan.

Verwachtingen
Hoe jij omgaat met je kind heeft altijd te maken met verwachtingen. Wanneer we ons niet laten leiden door onze eigen verwachtingen dan komen de maatschappelijke verwachtingen wel naar voren. Als kind moet je al heel vroeg aan algemeen opgelegde verwachtingen voldoen. Is de ontwikkeling wel volgens de richtlijn? Vaak stimuleren we het kind om te voldoen aan de gewenste verwachtingen.

Gevoeligheid
Een gevoelig kind kan behoorlijk veel van je vragen als opvoeder. Het voelt precies aan hoe jij je voelt en waar jouw uitdagingen liggen. Het is een heldere spiegel voor je, dit is niet makkelijk. Toch is de weg naar jezelf het antwoord. Kijk diep in jezelf wat jouw kind in je oproept wanneer het anders is dan wat men verwacht.

Kenmerken van een gevoelig kind 
Ik benoem hieronder een aantal punten van herkenning bij je gevoelige kind. Het is algemeen, ieder kind is uniek en heeft zijn eigen belevingswereld. Maar een aantal punten zul je waarschijnlijk herkennen.

 • Raakt sneller dan gemiddeld overspoeld en overprikkeld
 • Raakt sneller dan gemiddeld gespannen
 • Raakt sneller dan gemiddeld verdrietig
 • Schrikt sneller van harde geluiden en stemverheffing
 • Heeft meer dan gemiddeld moeite met veranderingen
 • Voelt emoties en sfeer heel sterk aan
 • Heeft een sterk inlevingsvermogen
 • Emoties worden intens beleefd
 • Heeft gevoelige zintuigen

Sterke wil
Wanneer je kind gevoelig is en een sterke eigen wil heeft, word je nog extra uitgedaagd. Wanneer dingen hem of haar niet interesseren, is je kind niet te bereiken. Het haakt af en verliest snel de belangstelling.

Extra verteertijd
Vervelende ervaringen kunnen gevoelige kinderen moeilijk loslaten. Ze hebben extra ‘verteertijd’ nodig. Vaak kunnen ze moeilijk ontspannen en vallen hierdoor lastig in slaap. Stil zitten is een enorme uitdaging. Dit wordt vaak niet begrepen en er wordt niet op ingespeeld. Veel mensen weten niet dat kinderen van nature gaan bewegen om de energie van de omgeving, die ze haarfijn aanvoelen, los te laten. De beweging is nodig om niet overspoeld te raken door prikkels.

Laat je niet gek maken
Je wilt het allerbeste voor je kind en hier alles aan doen. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Je kunt onmogelijk alles perfect doen. Het feit dat je dit blog leest wil al zeggen dat je bereid bent om je kind te begrijpen en te begeleiden op een manier die passend is. Wanneer je je kind liefde, geborgenheid en respect geeft, als je bereid bent je kind te zien zoals het is, geef je datgene wat een basis legt voor het leven.

Tien tips om met je gevoelige kind om te gaan

 1. Heb geduld.
 2. Benadruk het positieve
 3. Bescherm je kind tegen een overmaat aan prikkels
 4. Stel redelijke grenzen
 5. Leg uit waarom je regels maakt
 6. Blijf zelf rustig, ga niet vanuit onmacht reageren. Haal diep adem en tel tot tien
 7. Zorg voor kleding die lekker zit, laat je kind aantrekken waarin het zich prettig voelt
 8. Belast je kind niet met heftig wereldnieuws, vooral nu heel actueel
 9. Vertel zoveel mogelijk wat er die dag gaat gebeuren, bereid je kind voor
 10. Stimuleer je kind om nieuwe dingen te ondernemen, maar dwing niet

Hulp nodig bij het omgaan met je gevoelige kind?
Je hebt een prachtig kind met verschillende eigenschappen. Vergeet niet hiervan te genieten. Wanneer dit moeilijk lijkt, help ik je graag. Hoe goed je je best ook doet, soms is het fijn om hulp in te schakelen. Zo word je bewust van de gevoelens die jouw kind in je oproept. Vaak krijgen kinderen een label opgeplakt. Dit zijn maar woorden, het kan prettig zijn vanwege de mogelijkheden en extra aandacht die je kind kan krijgen. Toch ben ik ervan overtuigd dat het belangrijk is om op een dieper niveau naar je kind en de omstandigheden te kijken. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten, die je hier aan kunt aanvragen.

Auteur, schrijfcoach & eindredacteur

Ondernemer sinds 2014

Wat wordt jouw verhaal? Ik ben benieuwd welk verhaal jij wilt delen. En ik help je graag om samen te kijken naar de vorm, want dat kan op allerlei manieren: in een boek, in blogs en artikelen, in memoires, gedichten, korte verhalen, een dagboekvorm, brievenbundels of je websiteteksten.

www.schrijfzin.com

www.blogzinnig.nl

www.spanjeliefhebbers.nl

Het bericht 10 Tips om met je gevoelige kind om te gaan verscheen eerst op Blogzinnig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
  0
  Jouw schrijfmand
  Jouw schrijfmand is leeg

  Schrijf me