Waar vind je goede foto’s voor bij je blogs?

Beeld zegt meer dan woorden, zeg ik als tekstschrijver… Maar het is echt zo. Een aansprekende foto verhoogt de kans aanzienlijk dat jouw blog wordt gelezen. Dus neem hier de tijd voor. In dit blog deel ik met jou mijn 15 favoriete foto websites waar ik graag bij wegdroom. 

fotosvoorbijjeblogs_small

Nu heb ik het geluk dat mijn man fotograaf is, dus ik beschik over veel ‘eigen’ materiaal. Geen gedoe met auteursrechten. Toch raadpleeg ik 8 van de 10 keer de free stock foto websites voor een goede foto voor bij mijn blog. De keuze is reuze en ik dwaal soms urenlang over deze artistieke en inspirerende websites. Het voordeel is dat ik direct ideeën opdoe voor volgende blogs, want plaatjes kijken is een grote bron voor schrijfinspiratie! Dat gun ik jou natuurlijk ook.


Eerst 3 tips voor foto’s bij je blogs
 1. Gebruik, indien mogelijk, eigen fotomateriaal. Dan heb je geen gedoe met auteursrechten en kun je foto’s op maat maken die precies passen bij de inhoud van je blog. Neem wat vaker je camera mee en maak zelf de mooiste foto’s die je kunt gebruiken voor op je website, bij je blog of in je nieuwsbrief.
 2. Als je kiest voor stockfoto’s, ga dan nooit zoeken via Google images, want de kans is te groot dat je foto’s vindt waarbij je de auteursrechten van de eigenaar/fotograaf schendt. Dat kunnen hoge boetes worden als het tegenzit. Neem dat risico dus niet en kies je foto’s op free stock foto websites, zoals hieronder.
 3. Kies altijd een afbeelding die past bij de inhoud van je blog. Als dat nog lastig is, zoek dan naar een metafoor. Bij een blog dat gaat over persoonlijke groei, kun je heel goed een foto plaatsen van een mooie boom, een veld met bloemen of een waanzinnig uitzicht. Oefen en speel hiermee. Je zult zien dat je er steeds meer plezier in krijgt. Een foto hoeft niet letterlijk uit te beelden waar het blog over gaat.

15 Free stock foto websites

 1. Flickr.com: Ik geloof dat dit de meest geraadpleegde free stock foto website is. Je vindt er dan ook van alles. Niet een website waar je lekker doorheen scrolt, maar waar je gericht op kunt zoeken. Let er wel op dat je klikt op: attribution, commercial use allowed.
 2. Foter.com: De keuze is enorm met 335 miljoen free stock foto’s. Prettige look & feel, vind ik. En de zoekfunctie werkt goed.
 3. Getrefe.com: Let op, klik in het menu op free photos. De zoekfunctie werkt niet geweldig, maar er is zeker veel moois en bruikbaars te vinden in de categorieën nature, office, travel en food.
 4. Gratisography.com: Zoek je foto’s met humor of een knipoog? Dan slaag je hier zeker. Ik houd ervan. Lekker anders, lekker gek.
 5. Jaymantri.com: Een artistieke en inspirerende website. Ik kan hier uren op verdwalen. Er is geen zoekfunctie, dus gewoon naar beneden scrollen, lekker plaatjes kijken.
 6. Kaboompics.com: Mooie, kunstzinnige foto’s. Zeker goed bruikbaar voor de categorieën wonen, inrichting, styling.
 7. Lifeofpix.com: Iedere week een nieuw aanbod doordat verschillende fotografen zich hebben verbonden aan deze website. Laat je telkens weer verrassen.
 8. Morguefile.com: Prachtige foto’s, veelal van dieren en natuur.
 9. New old stock: Hele originele site met alleen maar vintage beelden, hoofdzakelijk zwart-wit. Ook op deze pagina zit helaas geen zoekfunctie en moet je gewoon naar beneden scrollen.
 10. Picjumbo.com: Prima keuze aan bruikbare foto’s voor bij je blog. Negeer wel alle reclame, want als je daarop klikt, zit je op betaalde foto websites.
 11. Pixabay.com: Hier slaag ik vrijwel altijd. De keuze is enorm en de kwaliteit van de foto’s is perfect.
 12. SplitShire.com: Deze website heb ik pas kort gelden ontdekt en ik ben enorm onder de indruk. De meeste foto’s vertellen namelijk een verhaal, en daar houd ik van. Veel duistere foto’s en niet die standaard Amerikaanse plaatjes.
 13. StockSnap.io: Hier vind je geschikte foto’s in heel veel verschillende categorieën. Ook zwart-wit foto’s. De look & feel van deze website vind ik ook veel fijner dan van flickr.com.
 14. Stockvault.net: Een enorme keuze aan ‘perfecte’ foto’s: mooie portretten, strakblauwe luchten, diepe kleuren. Hier slaag je zeker.
 15. Unsplash.com: Ik vind de foto’s op deze website pure kunst. Zoek je beelden die rust, schoonheid en vrijheid uitstralen, dan ben je hier aan het juiste adres.

Bloggen kun je leren

Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.


Wat jou ervan weerhoudt om te bloggen

Wie vindt dit nou interessant?
Dit blog slaat nergens op.
Het mag niet te commercieel overkomen.
Wat zullen anderen hiervan vinden?
Wat ik persoonlijk meemaak is niet interessant voor anderen.
Er zijn al heel veel mensen die hierover hebben geblogd; wat voeg ik dan toe?

Het zijn een soort stemmen in je hoofd, beperkende overtuigingen die jou ervan weerhouden om te bloggen. We hebben er allemaal last van en het wrange is dat beperkende overtuigingen je tot stilstand brengen. Ze weerhouden je misschien wel om bepaalde dromen waar te maken. Hoe wreed is dat?

Pasted Graphic 1

Hebben beperkende overtuigingen wel een functie?
Jazeker! Ze zijn er simpelweg om je veiligheid te bieden. Ze vertellen dat het goed is zoals het is. Dat je beter in je comfortzone kunt blijven. Dat de wereld van het onbekende gevaarlijk is. Dat je kop wordt afgehakt als je zichtbaar wordt. Je kunt, volgens deze stemmetjes, echt beter blijven waar je bent, en doen wat je altijd al deed.
Maar ja, als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, toch? Wil je dat echt? Of luister je wel naar het verlangen om zichtbaarder te worden, om met de wereld te delen waar jij anderen mee kunt helpen? Voel jij wel de drang om al die verhalen die in jou leven toe te vertrouwen aan het papier? En ze vervolgens te publiceren?

Niet helpend
Overtuigingen nestelen zich in je gedurende je leven. In je jeugd, op school, door je ouders, grootouders, vrienden, collega’s…. De overtuiging uit mijn opvoeding, die mij er lange tijd van weerhield om te scheiden van de vader mijn kinderen, was: Waar je aan begint, maak je ook af. En daar kwam de stem van mijn moeder overheen: “Al die kinderen met gescheiden ouders houden er een tic aan over.”
En toch ben ik gescheiden. Mijn verlangens naar een fijnere toekomst wonnen het gelukkig uiteindelijk van die nare, niet helpende stemmetjes.
Want dat is het probleem! Beperkende overtuigingen zijn niet helpend! Ze geven geen ruimte, geen perspectief. Integendeel, ze stompen je af, ze zetten je in stilstand, ze gunnen het jou niet om je verlangens en dromen te leven. Dat wil je toch niet langer? Je wilt toch vrij zijn om te doen wat je het liefste wil?

Dit hoort bij jou, niet bij mij
Dan zijn er ook nog al die andere mensen - vrienden, familie, collega’s – die jou voeden met beperkende overtuigingen zonder dat je er bewust van bent. Het zijn vaak juist de mensen die van je houden en je graag bij zich willen hebben, die jou het liefst veilig in de thuishaven zien, in de buurt. Misschien wel als excuus om zelf niet uit de comfortzone te hoeven komen.

Mijn mantra is in dat soort situaties, als iemand mij iets afraadt om te doen en alle beren benoemt die ik op de weg kan tegenkomen: Ik snap wat je zegt en dit hoort bij jou, niet bij mij. Dit hoort bij jou, niet bij mij. Dit hoort bij jou, niet bij mij…
In mijn hoofd herhaalt deze mantra zich. En voor mij werkt het perfect! Ik kan het echt bij die ander laten en mijn eigen intuïtie volgen.

Kun je van ze afkomen?
Ja, je kunt zeker van je beperkende overtuigingen afkomen. Dat kan, als volgt:

1.
Luisteren & opschrijven
Luister eens goed naar ze (de stemmetjes) en schrijf de beperkende overtuigingen onder elkaar op. Dat vinden ze fijn; ze worden gehoord en gezien.

2.
Bedanken
Vertel ze vervolgens dat je dankbaar bent voor hun mening. Door ze de ruimte te geven, hoef je niet meer met ze in gevecht. Dat scheelt veel energie en zo ontstaat er ruimte voor mogelijkheden. Wat als het mogelijk is, wat als het wel kan? Die stem wil je horen!

3.
Stel kritische vragen
Stel jezelf bij iedere beperkende overtuiging de volgende vragen:
 • Is dit waar?
 • Wie heeft me dit verteld?
 • Hoort dit bij mij of bij de ander?
 • Waar is het bewijs?
 • Zou ik durven bloggen en zichtbaar worden als deze beperkende overtuigingen er niet zouden zijn?

Een beperkende overtuiging kan je niet veranderen indien je niet aan jezelf bewijst dat je het mis hebt. Blijf actie ondernemen om te laten zien aan jezelf dat de overtuiging niet juist is. En een overtuiging van een ander hoeft nog niet jouw overtuiging te worden. Ga niet zomaar uit van een mening van een ander.

Zolang je je beperkende overtuigingen voedt, zal je nooit geneigd zijn om actie te ondernemen. Als je echt iets wil, dan ga je ervoor. Geen beperkende overtuiging die je dan nog tegenhoudt.

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.


Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan,
blijft me overkomen wat mij altijd overkomt.

Maar als ik nu mijn ogen sluit en mijn ware zelf voel van binnen
dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen.

Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.
Hoe je kunt bloggen over je klanten en opdrachtgevers

Hoe kun je aan jouw potentiële klanten/cliënten en opdrachtgevers duidelijk maken wat jij doet, waarom je goed bent in je vak, hoe jij je onderscheidt van anderen? Natuurlijk via je website, maar zeker ook in je blogs! Jij kunt bloggen over al je klanten en opdrachtgevers én over de workshops, lezingen en trainingen die je geeft. Hoe je dat professioneel, efficiënt en respectvol kunt doen? Dat vertel ik je aan de hand van de volgende tips.

Pasted Graphic

Tip 1: Houd een onderwerpenlijst bij

Noteer welke producten en diensten jij allemaal levert. Verdeel je blaadje in twee kolommen. Denk per dienst of product aan de mensen (klanten, cliënten, opdrachtgevers, bedrijven) waar je over wilt schrijven. Noteer in de linkerkolom gewoon de naam van die klanten, opdrachtgevers, of van de training, lezing of workshop op. Schrijf in de rechterkolom achter iedere naam wat de (hulp)vraag van jouw klant was toen hij/zij bij jou aanklopte. Bijvoorbeeld:

Annemarie: wilde van haar blogangst afkomen
Gerard: had hulp nodig met het schrijven van zijn websiteteksten

Deze lijst is onuitputtelijk, dus zorg ervoor dat hij altijd op je bureau ligt, binnen handbereik. Iedere keer als jou een blogonderwerp (naam) te binnen schiet, voeg je hem toe aan je onderwerpenlijst.

Tip 2: Schrijf aan de hand van de volgende vragen
Kies een onderwerp (naam) van je lijst en schrijf een sprintje van 20 minuten. Ga even terug in de tijd en bedenk waar je deze klant mee hebt geholpen, hoe je dat hebt gedaan en wat het eindresultaat was. Het kan helpen om in je sprintje de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:
 • Wanneer kwam deze klant of opdrachtgever voor het eerst naar mij toe?
 • Wat was zijn/haar hulpvraag of probleem?
 • Hoe heb ik hem/haar (het bedrijf) geholpen? Wat heb ik gedaan?
 • Hoeveel lang duurde het traject/project? Wat gebeurde er?
 • Hoe hebben we het traject afgerond? Wat was het resultaat?
 • Wat vond deze klant of opdrachtgever van mij en mijn aanpak?
 • Wat heb ik hier zelf van geleerd?
 • Waar heb ik me over verwonderd?
 • Wat maakte dit traject/project zo bijzonder?
 • Waar ben ik trots op?

Tip 3: Anonimiseer jouw hoofdpersoon

Wat je nu op papier hebt gezet is misschien heel persoonlijk en jouw klant of opdrachtgever kan zich direct herkennen in dit verhaal. Je kunt dan 3 dingen doen:
 1. Je vraagt jouw klant of opdrachtgever om toestemming, of je het op deze manier mag publiceren.
 2. Je houdt het wat algemener en anoniem door in je blog te spreken over je klant, cliënt of opdrachtgever.
 3. Je anonimiseert jouw hoofdpersoon door het geslacht te veranderen (van een mannetje maak je een vrouwtje en andersom) en een zelfbedachte naam te geven. Vervolgens kun je vertrouwelijke details schrappen of op een andere manier beschrijven.
Lees jouw tekst dan nog eens terug. Je zult zien dat het een prachtig authentiek blog is geworden waarin je jouw bedrijfsdeur op een kier hebt gezet en de lezer even naar binnen mag kijken.

Tip 4: Toon je kracht en kwetsbaarheid

Schrijf jouw blog in de ik-vorm, want daarmee laat je zien wie jij bent, wat je kunt, hoe je het aanpakt, wat je nog lastig vindt en waar je trots op bent. Juist omdat je werkt met mensen is het belangrijk dat jij je menselijke kant laat zien.

Tip 5: Focus en plan

Plan voor jezelf in dat je na iedere opdracht, (coach)traject, lezing, training of workshop een uur reserveert om hierover te schrijven. Als je dat niet doet, komen je onderwerpen in de vergetelheid en kun je minder goed terughalen wat er toen speelde. Bovendien creëer je schrijfzin en merk je dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Op die manier lukt het je ook om met een vaste frequentie nieuwe blogs te publiceren.


Hoe blog je over jouw workshop, training of lezing?
Als voorbeeld heb ik nu klanten en opdrachtgevers gekozen, maar op deze manier kun je ook uitstekend blogs schrijven over de workshop, training of lezing die je onlangs hebt gegeven. Ga in gedachten maar terug naar dat moment.
 • Wat was het thema/onderwerp?
 • Waarom gaf jij deze workshop, training of lezing?
 • Hoe voelde jij je? Hoe was je stemming?
 • Was je goed voorbereid of juist niet?
 • Wat gebeurde er bij de deelnemers/in de zaal?
 • Welke vragen werden gesteld?
 • Was je tevreden over het resultaat?
 • En de deelnemers/bezoekers, hoe hebben zij het ervaren?
 • Welke feedback ontving je?
Behalve een prachtig blog heb je direct pakkende klantreferenties om op je website te publiceren!

Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.

Bloggen: Hoe begin je?

Wist je dat het vrij eenvoudig is om een blog te schrijven wanneer je dit doet aan de hand van een sprintje? Een schrijfsprintje wel te verstaan. Dat is een schrijfmethode om in een bepaald tijdsbestek achter elkaar door te schrijven, het eerste wat in je opkomt. Bij voorkeur met pen en papier. Dan kun je namelijk je interne criticus veel beter negeren. Het is prettig om je sprintje te beginnen met een onderwerp, thema of startzin. Voor de focus natuurlijk, anders ga je misschien enorm afdwalen.

Bloggen Hoe begin je

Ik leg je stapsgewijs uit hoe je op de meest slimme en effectieve manier een blog op papier krijgt:
 1. Schrijf bovenaan je blaadje: een startzin of onderwerp/thema.
 2. Schrijf hier vervolgens een sprintje over: 10, 15 of 20 minuten achter elkaar doorschrijven. Zet de timer. Je pen staat niet stil, over dit onderwerp schrijf je ongecensureerd van je af.
 3. Je let nog niet op spelling/grammatica, je parkeert je interne criticus (die zit alleen maar in de weg); alles wat je schrijft is goed, want je doet een beroep op je eigen expertise en levenservaring, dat is allemaal al in jou aanwezig.
 4. Als je bent uitgeschreven lees je hardop voor wat er op papier staat. Je hoort dan vanzelf welke zinnen nog niet lekker lopen en je corrigeert/vult aan waar nodig.
 5. Nu pas ga je je handgeschreven blog overtypen. Je zult merken dat het redigeren en structureren van je blog is begonnen.
 6. Je haalt de foutjes eruit, je schrapt overbodige tussenwoorden en je vist je eigen stopwoorden eruit.
 7. Dan hak je het blog in alinea’s en plaats je tussenkopjes boven iedere alinea.
 8. Zorg ervoor dat het intro uit ongeveer 75 woorden bestaat. Het blog zelf bestaat uit 500-700 woorden, dat is 1 A4.
 9. Vervolgens bedenk je de titel en eventuele subtitel.
 10. En natuurlijk tot slot je aanbod/call to action onderaan.

Ik wens je veel blogplezier!

Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.


4 Tips om schrijfzin te krijgen

Je hebt je voorgenomen om vandaag echt dat artikel of blog te schrijven. Dus je opent een nieuwe pagina in Word, zet je handen boven het toetsenbord en dan… komt er niks. In je hoofd is het hartstikke druk, maar je vindt niet de juiste woorden. Wat nu? In dit artikel geef ik je 4 tips om schrijfzin en -inspiratie te krijgen.

4tipsomschrijfzintekrijgen

Als het schrijven, om wat voor reden dan ook, even niet lukt, verlaat dan je computer en volg onderstaande tips:

Tip 1
Verlaat je computer, pak een pen en blocnote en zoek een fijne schrijfplek. Maak het jezelf comfortabel, neem wat te drinken en eventueel iets lekkers erbij. Misschien vind je het fijn om met een kop thee in het hoekje van de bank te kruipen of zit je liever aan de keukentafel. Een andere omgeving kan ook enorm goed helpen, zoals een grand café, buiten op een bankje in het park of in de bibliotheek. Je combineert het nuttige met het aangename en wordt hoe dan ook geïnspireerd.

Tip 2
Kies één onderwerp uit waarover je wilt schrijven. Concentreer en focus je enkel op dat onderwerp en ga schrijven/reflecteren (alle omgevingsfactoren die storend kunnen zijn, zet je uit). Houd je pen in beweging, schrijf door. Niet stoppen, niet lezen, niet controleren, niet verbeteren. Schrijf je eerste gedachten op. Je pen mag niet stilstaan. Zo heb je geen tijd voor je innerlijke criticus. Schrijf minimaal 10 minuten achter elkaar door, zonder te stoppen. En je zult zien dat je, doordat je uit je hoofd bent gegaan, tot de kern komt. Daarna leg je het weg.

Tip 3
Kras niets door en scheur niets uit. Het zijn jouw eerste gedachten, associaties, herinneringen en gevoelens. Alles wat je schrijft is goed en je schrijft nu nog alleen voor jezelf. Niemand velt er een oordeel over, doe dat zelf ook niet. Maak je vooral geen zorgen over spelling en grammatica. Laat maar los, dan kun je je beter focussen op je eerste gedachten.

Tip 4
Ga op een ander moment achter je pc zitten en typ over wat je had opgeschreven. Bedenk de titel pas op het laatst. Je zult zien dat als je het artikel of blog uittypt, je vanzelf gaat redigeren en bijschaven. Pas als het hele artikel of blog is uitgetypt, lees je het terug en check je de spelling en grammatica.

Het resultaat is een artikel of blog dat recht uit jouw hart komt. Hoe mooi is dat? Veel schrijfplezier!

Schrijfschool
Wil jij schrijven vanuit je hart? Om jezelf en je bedrijf op authentieke, begrijpelijke en toegankelijke wijze te etaleren? Om daar woorden aan te geven, zodat het klopt bij wie jij bent, bij jouw gave? Kom dan naar de Schrijfschool. Een cadeautje aan jezelf. Jouw teksten gaan voor je werken.


De schrijfonderwerpen liggen op straat

Filmmakers denken in scripts, fotografen zien de hele dag plaatjes, kleurcoaches dromen in kleuren, schrijvers gaan van scène naar scène en bloggers denken in blogs. Zo werkt het creatieve brein. Dat kunnen we niet zo een, twee, drie uitschakelen. Ook jij kunt denken in blogs, ik zal je uitleggen hoe.

Deschrijfonderwerpenliggenopstraat

Vorige week vertelde mijn coachee dat ze na één dag bloggen met mij overal blogs in zag! Ze was er zelf verbaasd over. Ik begreep direct wat ze bedoelde, want dat heb ik altijd. Maar dat is niet zo gek, want schrijven is mijn vak. Voor mijn coachee niet. Zij is ondernemer in representatie en communicatie voor de overheid. Voordat ze bij mij kwam, had ze geen idee hoe ze over haar bedrijf en expertise kon schrijven. En nu, na 1 dag, denkt en droomt ze in blogs. Want ook zij ziet dat de onderwerpen op straat liggen, in je bedrijf, in de ongelooflijke hoeveelheid kennis en ervaring waar je over beschikt. Om al dat moois in blogs te delen, daar hoef je dus helemaal geen schrijver voor te zijn. Jij kan het ook!

De magie van schrijven met je pen
Eenmaal in de schrijfflow en door te ontdekken dat je de aanzet van een blog in 10 minuten op papier hebt, stromen de woorden uit je pen. Al mijn coachees en cursisten ontdekken dat het schrijven veel gemakkelijker gaat en authentieker is als je schrijft met je pen. In eerste instantie. Gewoon achter elkaar doorschrijven, inzoomend op één onderwerp. Het eerste wat in je opkomt, zonder te stoppen. Waarom werkt dit zo goed? Doordat je je interne criticus parkeert. Doordat je je hoofd niet te veel gebruikt, maar lekker aan het voelen bent, of een herinnering aan het papier toevertrouwt. Of gewoon een ontmoeting, een anekdote, een verhaal. Want dat is wat bloggen is: storytelling.

Daarna pas redigeren
Nadat je in 10-15 minuten een blog hebt geschreven, typ je ‘m over. En dat is meteen het moment van redigeren. Dan ga je wat bijschaven, aanvullen, schrappen. En je haalt de foutjes eruit. Door je blog even hardop voor te lezen, hoor je goed welke zinnen lekker lopen en welke nog niet. Je hoort ook wat jouw stopwoordjes zijn. Die hebben we overigens allemaal. Pas tijdens het uitwerken en redigeren vis je de stopwoordjes eruit.

Al met al ben je dus maximaal een uur bezig met het schrijven en publiceren van je blog. Ook voor mijn coachee was dit een eyeopener. Bloggen hoeft helemaal niet veel tijd te kosten.

Bloggen tijdens verloren uurtjes
Het is slim om ‘nutteloze’ momenten te gebruiken, de verloren uurtjes. Zo zit ik iedere dinsdagavond twee uur lang te schrijven, in de kantine van de rugbyclub van mijn zoons. Ik beleef er geen plezier aan om verkleumd naar de training te kijken. Dus ik bestel een cappuccino en sluit me af voor al het gekwebbel om me heen. In mijn cocon kan ik me uitstekend focussen en zo heb ik iedere dinsdagavond minimaal twee blogs gereed.

Hoe kom je van je writer’s block af?
Lukt het schrijven niet? Blokkeer je en komt er niets zinnigs uit je pen of toetsenbord? Trek je jas aan, neem je telefoon, pen en notitieboekje mee en ga naar buiten. Zodra ik ga wandelen of fietsen, merk ik dat mijn gedachten na tien minuten al losser worden, net als m’n spieren. Je zet jezelf in beweging, neemt veel intenser waar via je zintuigen en verwondert je over wat je ziet. Het maakt dus ook niet uit of je in de natuur wandelt, door je eigen straat of in een drukke stad. Er gebeurt altijd iets. Je voelt, ziet, ruikt en hoort van alles. Dan borrelen er ideeën en zelfs zinnen op die je vanachter je bureau nooit had kunnen bedenken. Ik hoef er geen moeite voor te doen, de blogs en gedichten komen vanzelf naar me toe. Het is dus wel belangrijk dat je die briljante teksten en ideeën op dat moment opschrijft of inspreekt in je telefoon. Even later ben je het namelijk alweer vergeten, want het ontstaat in het moment.

Als wandelen of fietsen niet jouw ding is, ga dan naar een grand café, lunchroom of koffietentje. Verwen jezelf met een grote Latte of verse muntthee en ga lekker observeren, om je heen kijken. Je zult zien, ook dan komt de inspiratie vanzelf. De onderwerpen voor jouw blogs liggen in het café, op straat, in je bedrijf en in de natuur.

Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.

Wil jij van je blogangst afkomen?

Hoe zou het zijn als jij jezelf en je expertise laat zien via blogs, je nieuwsbrieven, social media? Hoe zou het zijn als jij dé expert bent in je vakgebied? Zodat jij top of mind bent bij al je volgers en abonnees. Zodat jouw ideale klanten vanzelf naar je toekomen. Omdat anderen naar jou doorverwijzen en omdat je een hoge gunfactor hebt. Hoe zou het zijn als steeds meer mensen met jou willen (samen)werken en jou raadplegen?

Hoewiljevanjeblogangstafkomen?

Lijkt je dat gaaf? Of lijkt je dat doodeng? Als het je doodeng lijkt, ben je misschien nog maar kort aan het ondernemen en ben je er nog niet aan toe. Als het je gaaf lijkt en je voelt dat dit exact de stap is die je wilt nemen om te groeien, om zichtbaarder te worden, dan nog is er lef voor nodig om uit je comfortzone komen. Want wat zullen anderen er wel niet van vinden?

Toch willen ze bloggen
Ik zie het tijdens mijn blogworkshops ook gebeuren: onzekerheid, perfectionisme en angst om te publiceren, om zichzelf te laten zien. Toch hebben ze zich ingeschreven, want ze beseffen dat het heel hard nodig is om te gaan bloggen, zodat ze een bredere doelgroep bereiken, dat er nieuwe klanten naar hen toe komen en daardoor natuurlijk de omzet stijgt. Precies! Daar zijn blogs uitermate geschikt voor. En tijdens de training, wordt langzaamaan het vertrouwen gewonnen dat wat ze schrijven hartstikke goed is! Naast mijn feedback en complimenten, zien ze aan de enthousiaste reacties van de mede-cursisten dat het boeiend is wat ze schrijven. Juist omdat het recht uit hun hart komt. Want dat is wat ik ze leer: authentiek bloggen. Niets afkijken van anderen, niet laten beperken door zelfverzonnen regels en perfectionisme.

Begin klein
Als je het doodeng vindt om je blogs met je lezerspubliek te delen, begin dan klein. Wat bedoel ik met ‘klein’?
 • Begin met het versturen van nieuwsbrieven waarin je iets vertelt over wat jou bezighoudt, wat je de afgelopen maand hebt gedaan, waar je trots op bent, waarover jij je verwondert… Stuur wel je nieuwsbrief met een vaste frequentie, een of twee keer per maand, want dan binden jouw abonnees zich aan je. En je laat steeds meer van jezelf zien. Dit noem ik ‘klein’ beginnen, omdat het heel veilig is; je nieuwsbrief gaat alleen naar de mensen die zich hebben geabonneerd en/of met wie je al zaken hebt gedaan. Zij zijn al fan van jou, anders zouden zich uitschrijven.
 • Kies een social medium (Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Pinterest, Instagram…) waar jij je comfortabel bij voelt en waar jouw ideale klanten zich vermoedelijk bevinden. Plaats daar iedere dag minimaal één berichtje. Over de training die je volgt, de leuke klant die je net hebt gesproken of over het boek dat je leest. Kan van alles zijn wat jou bezighoudt. Kattenbelletjes noem ik dat; korte berichtjes waarin je jezelf steeds wat meer blootgeeft. Door dit veel te doen, kom je steeds meer uit je comfortzone, durf je op een gegeven moment vragen te stellen aan je volgers en ga je er zelf meer plezier in krijgen dat jouw berichten worden geliked en gedeeld. 

Van klein naar groot
Als mijn klanten er na een tijdje plezier in hebben en voelen dat ze nog wat hulp kunnen gebruiken om de volgende stap te nemen, til ik ze graag over de volgende publicatiedrempel heen. Om te worden gezien als dé expert in je vakgebied is het belangrijk om de stap te nemen van klein naar groot. Daar bedoel ik mee dat er samenhang is tussen je dienstenaanbod, blogs, nieuwsbrieven en social media gebruik. Dat je echt aandacht besteedt aan je pr en dit ook inplant. Ik ben dan jouw schrijfstok achter de deur. Want het is natuurlijk helemaal oké als je daar hulp bij kunt gebruiken, om het ook echt te gaan doen. Ik val ook liever af onder begeleiding van een diëtist dan dat ik in mijn eentje worstel en ongedisciplineerd en gefrustreerd blijf over mijn gewicht.

Slimme blog- en contentstrategie
Ben jij klaar voor de volgende stap? Voor verdieping? Schrijf je dan in voor de online training
Slimme blog- en contentstrategie.


Hoe je business genereert uit je blogs

Heb jij al een stapel blogs gereed, maar durf je ze niet te publiceren? Merk je dat je extreem kritisch bent over je eigen teksten? Dat je ze niet goed genoeg vindt? Herkenbaar. Bijna alle deelnemers aan mijn blogworkshops worden hierdoor geblokkeerd. Door hun interne criticus, door hun perfectionisme of door hun onzekerheid. Want wat zullen anderen er wel niet van vinden?

Hoejebusinessgenereertuitjeblogs

Weet je dat het totaal niet interessant is wat anderen ervan vinden? En vind je dat het op jouw leeftijd niet eens tijd wordt om je daar ook helemaal niets meer van aan te trekken? Ik vraag mijn klanten altijd: Wat is het ergste dat er kan gebeuren? “Ehhh, dat sommigen het niet interessant vinden. Maar ja, wat maakt dat uit, ik vind ook niet alles interessant, dus dan zap ik door.” Ze geven het antwoord zelf al.

Schrijven vanuit je hart
Vervolgens beginnen we met schrijven, met opwarmoefeningen: korte stukjes tekst over wat die week het meeste indruk op hen heeft gemaakt. Of hoe ze zich voelden toen ze vanochtend opstonden. Tijdens de blogtraining gaan we steeds een stapje verder en oefenen we met schrijven vanuit je hart. Dus gewoon aan het papier toevertrouwen wat jou bezighoudt op dat moment.

Blogs die de lezer raken
In een kwartier schrijven ze uiteindelijk een heel blog van 500-700 woorden. En de woorden raken mij. De blogs die we hardop voorlezen raken de hele groep. Er worden soms tranen gelaten en zelfs geapplaudisseerd. Wat logisch is, want het is zo uniek en zo authentiek. Schrijfzin en schrijfvertrouwen geef ik mijn klanten. Ze gaan met een onuitputtelijke lijst blogonderwerpen naar huis en een aantal blogs is direct gereed voor publicatie. Ik vertel hoe belangrijk het is om je blogs te delen op social media en in je nieuwsbrieven, hoe dit met elkaar samenhangt. Dan volgt vaak de volgende ‘angst’: “Wat als niemand mijn blog liked of deelt?”

Altijd een lezerspubliek
Voor ieder blog is er een lezerspubliek. Of dat er 20 zijn of 200, dat doet er niet toe. Als jij uit die 20 lezers 3 nieuwe klanten krijgt, ben je toch zielsgelukkig? Wellicht hebben die 20 lezers niet jouw bericht geliked, maar zijn ze wel degelijk geïnteresseerd. Dus mijn tip is altijd om je nooit zorgen te maken over of het wel interessant is voor anderen wat jij deelt. Wat jouw vriendinnen met jou delen vind je toch ook interessant? Dus wat jij deelt over je werk en over jezelf, vind ik heel interessant! Want wie weet ben jij kindercoach en ben ik daar voor mijn zoon juist naar op zoek! Voordat ik beslis of ik mijn zoon aan jou toevertrouw, wil ik eerst weten wat voor type jij bent. Het helpt dan dus dat ik, behalve jouw Over mij pagina lees op je website, zie wat je allemaal deelt op social media. Zo werkt het nu eenmaal. 

Zichtbaar worden is niet eng
De commerciële kracht van bloggen, nieuwsbrieven en social media is groot. Als je wilt dat je onderneming groeit, dat je meer klanten helpt met jouw gave, en dus je omzet stijgt, is het van wezenlijk belang dat je zichtbaar wordt. Een klein winkeltje op een C-locatie dat maar 2 dagen per week is geopend en waarvan het rolluik meestal dicht is, loop ik straal voorbij. Zo’n winkeltje gaat geheid failliet.
Vroeger waren we bereid om flyers huis aan huis te bezorgen, om honderden guldens uit te geven aan advertenties om zo je bedrijf te promoten. Om je ideale klanten te laten weten dat je er bent. Gelukkig zijn dergelijke investeringen niet meer nodig in dit digitale social medium tijdperk. We kunnen free publicity doen totdat we een ons wegen. Zo eenvoudig is dat. Maar tegenwoordig is de huidige consument geïrriteerd als we alleen maar ‘reclame’ maken. Klanten kiezen voor jou. Daarom leer ik mijn cursisten om authentiek te bloggen, te schrijven vanuit je hart. Dat kunnen we allemaal, we hebben er soms alleen wat hulp bij nodig.

Waarom is het dan zo stil?
Ook bij ongeveer 75% van mijn cursisten wordt het vaak na een tijdje angstvallig stil. Tenminste van wat ik zie, en ik volg mijn klanten allemaal. Heel af en toe verschijnt er eens een luchtig Facebookberichtje, of een inspiratiequote. En soms ontvang ik een nieuwsbrief waar weinig structuur en frequentie inzit.
Bij navraag (Hoe gaat het met schrijven?) blijkt dat er met de schrijfzin en het schrijfvertrouwen niets mis is. Boekjes vol schrijven ze, tientallen blogs staan klaar voor publicatie. Waarom is het dan zo stil? Waarom zie ik vrijwel niks van ze verschijnen? De reden varieert per persoon: geen tijd, koerswijziging of zoekende met haar bedrijf, gedoe met de kinderen, bezig met een nieuwe website, druk met een innerlijk spiritueel traject, te weinig discipline of toch nog steeds die angst om het op het world wide web te zetten.
Welke reden iemand ook heeft, waar ik begrip en respect voor heb, antwoord ik wel dat ik begrijp dat het lekker veilig is om in je eigen schaduw te blijven staan. En van uitstel komt afstel. Wie schrijft, die blijft. Een cliché, maar wel waar.

Plannen, opschalen, verbinden en doen
Investeer daarom tijd in je agenda voor de pr van je bedrijf. Reserveer net zoveel tijd als je vroeger kwijt zou zijn geweest met flyeren en advertenties opstellen.
 • Noteer in je agenda wanneer je je nieuwsbrief gaat schrijven en versturen.
 • Schrijf minimaal 1 blog per week en publiceer ze via je website, deel het op social media,
 • Verbind je met een blogplatform dat bij jou (en je klanten) past, voor een veel groter bereik.
 • Schrijf gastblogs voor collega-ondernemers en vakverenigingen.
 • Besteed iedere dag (al is het een half uurtje) aandacht aan social media. Deel niet alleen over jezelf, maar verbind je met je volgers, geef ze aandacht, want zij zijn jouw toekomstige klanten.


Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.


Waarom jij interessant bent om te lezen

Laatst vroeg een klant aan mij of ze, als werkzoekende, wel deel mocht nemen aan mijn blogtraining, omdat ik mij hoofdzakelijk richt op authentieke ondernemers. Ik leer mijn ideale klanten hoe ze doelgericht kunnen bloggen over hun expertise en onderneming.

Waaromjijinteressantbentomtelezen

Deze klant, die al eerder een schrijfworkshop bij me heeft gevolgd, en dol is op schrijven, is zelf geen zzp’er. Ze is sinds een jaar werkloos, doet af en toe een interim opdracht en solliciteert zich drie slagen in de rondte. Ze vertelde vervolgens dat ze onlangs spontaan een blog had geplaatst op social media en dat ze daarop zo veel mooie en hartverwarmende reacties kreeg.

Kom uit je eigen schaduw
En dat is exact de reden waarom ik ook niet-zzp’ers adviseer om te bloggen over dat wat je bezighoudt. Je wordt dan namelijk zichtbaarder, je laat veel meer van jezelf zien en horen dan wanneer je in je eigen schaduw blijft staan. Bovendien is het enorm goed voor je zelfvertrouwen en motivatie als je je gezien voelt. Het haalt je echt uit een dip.
Je krijgt bevestigd wat een leuk en interessant mens je bent, wat je allemaal kunt en weet. Waardering, bewondering en respect noemen we dat ook wel. En dat vinden we allemaal fijn.

Zichtbaar zijn zonder commercieel belang
Een vriendin van mij plaatst iedere week een bericht op social media, met fotoverslag, over wat ze die week heeft meegemaakt. Met haar gezin, in haar werk als coach, met vriendinnen, op de tennisbaan en in de opleiding die ze volgt. Wij, als haar trouwe volgers, kijken iedere week reikhalzend uit naar haar openhartige berichtje. Soms slaat ze weleens een keer over, omdat ze het vergeet of geen tijd heeft, en dan trekken we direct aan de bel, want dan missen we het. Dan missen we haar.
Ook zij is dus helemaal niet op social media actief met een commercieel doel voor haar coachpraktijk. Ze durft gewoon zichzelf te laten zien en dat is precies waar we allemaal zo van houden. We zijn geïnteresseerd in mensen en vinden het oprecht leuk om te weten wat jou bezighoudt.

Zet je kritische ‘ik’ uit
Daarom adviseer ik iedereen, wel of geen ondernemer, om je kritische ‘ik’ uit te zetten. Ik hoor zo veel vriendinnen, ex-collega’s en klanten zeggen: ‘Wie vindt het nou interessant om dat over mij te lezen?’ En daar voegen ze aan toe: ‘Het interesseert me geen moer wat anderen vanavond eten. Dat ga ik echt niet op social media zetten!’
Terwijl ze ondertussen wel alle selfies, vakantieverslagen en updates van anderen liken…

Jij bent leuk en interessant!
‘Ook jouw leven is interessant!’ roep ik dan. ‘Ook jij inspireert anderen, je inspireert mij al, ik hang aan je lippen, gewoon om wie je bent, om wat je bezighoudt, wat je meemaakt, wat je allemaal weet en kunt! En ik ben vast niet de enige die dat oprecht interessant vindt.’
Alsjeblieft, laat jezelf zien, durf te delen en te publiceren. Er kan niets ergs gebeuren.
Alleen maar positiviteit, warme reacties en een boost voor je zelfvertrouwen. Hoe fijn is dat?

Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.


5 Blogtips voor coaches, trainers en therapeuten

Ben jij coach, therapeut of trainer en vind je het lastig om te bloggen over je bedrijf en dienstverlening? Dat is begrijpelijk, want wat jij meemaakt in je praktijk is vaak heel persoonlijk. Hoe kun je dan toch authentiek bloggen over jouw expertise en ervaringen? 5 Blogtips voor jou!

therapeut

Spannend om te bloggen
Iedere ondernemer voelt de behoefte om meer naar buiten te treden met zijn of haar bedrijf, dat geldt ook voor coaches, therapeuten en trainers. Maar hoe vertel je aan jouw potentiële klanten/cliënten wat jij doet, waarom je goed bent in je vak, hoe jij je onderscheidt van anderen?
Dat doe je waarschijnlijk via je website, persoonlijke communicatie en netwerken. Tijdens de blogtrainingen die ik geef valt het me vaak op dat veel coaches, therapeuten en trainers het nog spannend vinden om te bloggen en echt actief te zijn op social media. Bloggen en social media gaan hand in hand met elkaar samen. En als je zelf over een website beschikt, dan is dat het ideale platform voor het publiceren van jouw blogs.

“Waar kan ik dan over bloggen?”
Dat is een veel gehoorde vraag. Het antwoord luidt: jij kunt bloggen over al je klanten en cliënten die je begeleidt en over de workshops, lezingen en trainingen die je geeft. Hoe je dat professioneel, efficiënt en respectvol kunt doen? Dat vertel ik je aan de hand van de volgende tips.

Tip 1: Houd een onderwerpenlijst bij
Noteer welke diensten jij allemaal levert, bijvoorbeeld persoonlijke coaching, teamcoaching, bedrijfstrainingen, coach-the-coach, enz. Denk per dienst aan de mensen (klanten, coachees…) waar je graag over wilt schrijven. Schrijf gewoon de naam van die klanten en coachees, of van de training of workshop op.
Deze lijst is onuitputtelijk en zorg ervoor dat hij altijd op je bureau ligt, binnen handbereik. Iedere keer als jou een blogonderwerp (naam) te binnen schiet, voeg je hem toe aan je onderwerpenlijst.

Tip 2: Schrijf aan de hand van de volgende vragen
Kies een onderwerp (naam) van de lijst en beschrijf het hele proces door de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:
 • Wanneer kwam deze coachee/cliënt voor het eerst in mijn praktijk?
 • Wat was zijn/haar hulpvraag of probleem?
 • Hoe heb ik hem/haar geholpen? Wat heb ik gedaan?
 • Hoeveel sessies hebben er plaatsgevonden? Wat gebeurde er?
 • Hoe hebben we het traject afgerond? Wat was het resultaat?
 • Wat vond deze coachee/cliënt van mij en mijn aanpak?
 • Wat heb ik hier zelf van geleerd?
 • Waar heb ik me over verwonderd?
 • Wat maakte dit traject zo bijzonder?
 • Waar ben ik trots op?

Tip 3: Anonimiseer jouw hoofdpersoon
Wat je nu op papier hebt gezet is waarschijnlijk heel persoonlijk en jouw coachee/cliënt zal zich direct herkennen in dit verhaal. Dat wil je natuurlijk niet. Dus de volgende stap die je neemt is om jouw hoofdpersoon van geslacht te veranderen (van een mannetje maak je een vrouwtje en andersom) en een zelfbedachte naam te geven. Vervolgens kun je vertrouwelijke details schrappen of op een andere manier beschrijven.
Lees jouw tekst dan nog eens terug. Je zult zien dat het een prachtig authentiek blog is geworden waarin je jouw praktijkdeur op een kier hebt gezet en de lezer even naar binnen mag kijken.

Tip 4: Toon je kracht en kwetsbaarheid
Schrijf jouw blog in de ik-vorm, want daarmee laat je zien wie jij bent, wat je kunt, hoe je het aanpakt, wat je nog lastig vindt en waar je trots op bent. Juist omdat je werkt met mensen is het belangrijk dat jij je menselijke kant laat zien.

Tip 5: Focus en plan
Plan voor jezelf in dat je na ieder (coach)traject dat je hebt afgerond een uur reserveert om hierover te schrijven. Als je dat niet doet, komen je onderwerpen in de vergetelheid en kun je minder goed terughalen wat er toen speelde. Bovendien creëer je schrijfzin en merk je dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Op die manier lukt het je ook om met een vaste frequentie nieuwe blogs te publiceren.

Hoe blog je over jouw workshop, training of lezing?
Als voorbeeld heb ik nu een coachee/cliënt gekozen, maar op deze manier kun je ook uitstekend blogs schrijven over de workshop, training of lezing die je onlangs hebt gegeven. Ga in gedachten maar terug naar dat moment. Hoe voelde jij je? Was je goed voorbereid of juist niet? Hoe was je stemming? Wat was het onderwerp? Wat gebeurde er bij de deelnemers/in de zaal? Welke vragen werden gesteld? Was je tevreden over het resultaat? En de deelnemers/bezoekers, hoe hebben zij het ervaren? Welke feedback ontving je?
Behalve een prachtig blog heb je direct pakkende klantreferenties om op je website te publiceren!

Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.

4 Mogelijkheden voor pakkende titels

Wat maakt nu dat jouw blog, artikel of zelfs je beleidsstuk veel wordt gelezen? Dat komt door de titel die je kiest. De titel bepaalt of iemand door wil klikken (of bladeren) en doorleest. Mensen snacken namelijk; ze scannen plaatjes, titels en tussenkopjes. Daarom zijn de titel en de foto’s bij je schrijfsel het allerbelangrijkste. Omdat lezers scannen, is de kans groot dat ze snel afhaken als het een lange lap tekst is. Om die reden zijn tussenkopjes ook van belang. Zo houd je de lezer geboeid en het vergroot de kans dat jouw hele schrijfsel wordt gelezen.

4mogelijkhedenvoorpakkendetitels

Hoe bedenk je een pakkende titel?
Ik adviseer altijd om de titel pas op het laatst te bedenken, want dan weet je pas wat je hebt te vertellen. Bovendien schrijf je veel vrijer en inspirerender als je start met schrijven zonder titel; dat geeft je de ruimte om in een schrijfflow te komen en je niet te veel te laten begrenzen. Pas als je je schrijfsel terugleest, bij voorkeur hardop voorlezen, dan hoor en zie je vanzelf wat de strekking is van jouw betoog. Het kan helpen om bepaalde woorden of zinnen te markeren of te omcirkelen. Hierdoor krijg je vanzelf inspiratie voor een pakkende titel.

4 Mogelijkheden voor titels
Het is belangrijk dat een titel prikkelt, de nieuwsgierigheid opwekt en direct uitnodigt om door te klikken of te bladeren. Bijvoorbeeld:
 1. Een vraag zodat de lezer op zoek gaat naar het antwoord:
  Hoe zorg je voor meer ontspanning in je leven?
 2. ‘Het probleem’ van de lezer waar hij/zij een oplossing voor wil:
  Met 1 druk op de knop is je hele huis schoon
 3. Een gevoel of associatie waar de lezer blij van wordt:
  Een makkelijk en gezond recept waar het hele gezin van smult
 4. De lezer verleiden:
  3 Tips om nooit meer moe te zijn

Wat vind je in een goede titel?
Een goede titel bestaat dus uit elementen die ervoor zorgen dat jouw lezers nieuwsgierig worden en jouw verhaal meteen willen lezen. Drama, emoties en sensatie doen het goed in een titel; daar willen mensen meer over weten. Ook zijn mensen altijd op zoek naar gratis tips en instructies waarmee ze hun ‘probleem’ kunnen oplossen. En natuurlijk is een goede titel duidelijk en kort. Duidelijk, omdat mensen anders niet kunnen bedenken of het een verhaal is dat ze interesseert en kort, omdat dat onder andere handig is op social media. Voor welke titel je ook kiest, zorg ervoor dat de titel altijd de lading van je verhaal dekt. Niks ergers dan lezers die teleurgesteld afhaken. Dan zijn al je inspanningen om ze te interesseren voor niets geweest. Daarom geldt een pakkende titel zeker ook voor beleidsstukken en visiedocumenten. Wil jij voorkomen dat jouw document op de ongelezen stapel belandt, inspireer jouw lezers dan met een originele en pakkende titel!

Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.


Waar moet een blog aan voldoen?

Als je een blog schrijft, wil je dat je publiek het met interesse leest. Een vlotte tekst schrijven kan nog best lastig zijn, tenzij je goed focust op het onderwerp waarover je wilt schrijven en volgens een vaste structuur te werk gaat. Dan merk je dat bloggen weinig tijd kost, voldoening geeft en je steeds gemakkelijker afgaat.

Stapsgewijseenartikelschrijven

Deze opbouw kan jou helpen met het schrijven van een vlotte tekst.

1. Titel/koptekst
Natuurlijk begint je artikel met een titel, maar bedenk deze pas op het laatst! Pas als jouw artikel af is en je leest het terug, heb je de rode draad of de kern te pakken die je kunt verwerken in je koptekst. Het is de bedoeling dat de koptekst in één zin de boodschap samenvat die je met het bericht wilt overbrengen. Je kunt eventueel een onderkop gebruiken om je kop te verduidelijken, maar vermijd lange zinnen. Probeer een aantrekkelijke titel te bedenken om je lezers nieuwsgierig te maken naar de inhoud van de tekst.

2. Inleiding
In de inleiding, ook wel intro of lead genoemd, staat kort en bondig de belangrijkste informatie. Na het lezen van de inleiding dient de strekking van je blog duidelijk te zijn, de rest van de tekst geeft meer achtergrondinformatie. Of je trekt je lezers direct mee in het verhaal. Bijv: "Bam! Daar lag ik dan. Met m'n neus in de modder…."

3. Middenstuk
Na de inleiding volgt een verdere uitwerking: het middenstuk. Hier gaat je verhaal verder, je geeft meer toelichting en achtergrondinformatie en je plaatst de informatie in de juiste context. Door deelvragen te stellen wordt het makkelijker om het middenstuk te schrijven. Je kunt dan in elke alinea een deelvraag beantwoorden. Je kunt ook tussenkopjes gebruiken, de opbouw van de tekst wordt dan duidelijker.

4. Slot
Het slot is het laatste gedeelte van de tekst. In het slot laat je in ieder geval de hoofdgedachte terugkomen. Het is niet de bedoeling dat je in het slot iets nieuws vertelt. In het slot rond je het blog af met een krachtige zin. Zo maak jij je blog ‘rond’ en is de lezer voldaan.

5. Noot voor de lezer / call to action
Soms is het functioneel om je blog af te sluiten met een noot voor de lezer. Dit geef je bijvoorbeeld weer met het tussenkopje ‘Meer informatie’ of ‘Vragen?’. Hierin geef je aan waar de lezer meer informatie kan krijgen. Geef namen, e-mailadressen en telefoonnummers op van contactpersonen, of verwijs naar een website voor meer informatie. Gaat jouw blog over je bedrijf of dienstverlening? Dan is het slim om een
call to action te plaatsen, zodat de lezers zich aanmelden op je website voor een bepaalde dienst, iets downloaden (kennis die je deelt) of een product bij je kopen.

Je zult merken dat het bloggen steeds gemakkelijker gaat als je deze opbouw consequent hanteert. Vergeet niet om je koptekst pas te bedenken als je blog al af is. En laat je tekst altijd checken door iemand anders, om de begrijpelijkheid te toetsen en de foutjes eruit te halen.

Heel veel schrijfplezier!

Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.


In 10 stappen jouw blog gereed

Dit stappenplan zorgt ervoor dat jij blogzin krijgt. Op zo’n manier dat het schrijven jou weinig tijd kost, dat je trots bent op het resultaat en verrast bent van jezelf! En dat je plezier beleeft aan het bloggen. Iedereen kan namelijk een goede tekst schrijven.

In10stappenjouwbloggereed

Verhalen vertellen
Mensen houden van verhalen. Blogs en columns zijn niet voor niets de best gelezen artikelen. Ook jij hebt veel interessants te vertellen. Ga maar eens na: bij welke anekdote hingen de luisteraars aan je lippen? Wanneer heb jij de lachers op je hand? Wanneer voel jij je verbonden met anderen? Met wat voor soort vragen komen mensen naar jou toe?

Personal branding
Ik geloof er sterk in dat ieder mens zich onderscheidt op basis van zijn/haar authenticiteit. Je komt pas echt in je kracht als je jouw uniciteit, eerlijkheid, eigenheid, talenten en expertise laat zien. Daarom leer ik je om vanuit jezelf te schrijven, door te reflecteren. Jij bent zelf het onderscheidend vermogen. Dát is personal branding. Wees authentiek, wees jezelf, want dan ben je geloofwaardig voor je lezers.

Reflectief schrijven
Hoe doe je dat, reflectief schrijven? Door de 10 stapjes te nemen die hieronder staan. Gewoon door te doen. Met pen en papier, in eerste instantie. Dat kan even onwennig zijn en eng. Het voordeel hiervan is dat je echt vanuit jezelf schrijft, als het ware in je dagboek. Je houdt je niet bezig met wat je lezers willen lezen, want dan ga je forceren. Misschien lijkt jouw reflecterende tekst in eerste instantie een onsamenhangende warboel. Dat is goed. Alles wat je schrijft is goed. Met reflectief schrijven parkeer je namelijk je interne criticus. Je vergeet voor wie je schrijft, je let niet op schrijf- en spelfouten. Het enige wat je doet is schrijven vanuit je hart.

Inspiratie
De onderwerpen voor je blogs liggen op straat. In jouw dagelijks leven maak je zo veel mee, dat geschikte onderwerpen overal voor het grijpen liggen. Zorg dat je altijd een notitieblokje bij je hebt, want de onderwerpen schieten je waarschijnlijk te binnen op de meest vreemde momenten: in de file, tijdens een vergadering, onder de douche, ’s avonds in bed… Noteer ten allen tijde even kort voor jezelf wat jou te binnen schiet, als een soort geheugensteuntje. Al die kleine brainwaves met jezelf schrijf je op d.m.v. wat korte steekwoorden.
Houd verder je ogen en oren goed open, lees blogs van anderen en bewaar artikelen uit bijvoorbeeld vakliteratuur waarvan jij merkt dat je er een mening over hebt of waarvan jij denkt dat je dat anders zou hebben geschreven. Bewaar ook artikelen die jou inspireren en die je interessant vindt. Verzamel die artikelen (digitaal) in een aparte ‘map’ en/of in je notitieboekje. Dat is namelijk jouw inspiratiemapje waar je ten allen tijde uit kunt putten.

In 10 stappen jouw blog gereed
 1. Plannen. Je plant 30 minuten tijd in je agenda om te schrijven. Geen smoesjes of uitvluchten, houd je eraan.
 2. Onderwerpkeuze. Je pakt je inspiratiemap erbij en kiest 1 onderwerp uit (alle omgevingsfactoren die storend kunnen zijn, zet je uit).
 3. Pen & papier. Schrijf in eerste instantie met pen, want dan heb je een intensere schrijfervaring en je corrigeert minder snel.
 4. Focus & reflecteer. Schrijf het gekozen onderwerp bovenaan een leeg blaadje en begin met schrijven van zomaar een zin. Bijvoorbeeld: De reden dat [onderwerp] mij zo bezighoudt, is…. Vervolgens schrijf je maximaal 10 minuten achter elkaar door. Je pen staat niet stil. Je reflecteert op dit onderwerp. Alles wat je schrijft is goed. Niemand die dit leest. Je let niet op spel- en taalfouten. Het gaat om jouw eerste gedachten, herinneringen en associaties. Afdwalen mag.
 5. Teruglezen & omcirkelen. Pas als je klaar bent met deze reflectieve schrijfopdracht, lees je het terug. Je corrigeert niet! Om het goed te laten resoneren, kan het helpen om het nog een keer hardop voor te lezen, aan jezelf. Met een andere kleur (potlood, pen of stift) omcirkel je 3 woorden die je opvallen in de tekst. Daarna leg je de tekst weg. Je pakt je agenda en plant 1 uur in om jouw blog te redigeren.
 6. Redigeren. Pak jouw handgeschreven tekst erbij, lees het nog een keer door en typ het over in de computer. Je zult zien dat je nu vanzelf gaat corrigeren, teksten weglaat of er wat bij verzint. Vervolgens breng je structuur aan in je tekst door het in te delen in alinea’s en er een logisch, begrijpelijk verhaal van te maken.
 7. Koptekst. Pas op het laatst bedenk je de koptekst/titel van je blog en eventuele tussenkopjes.
 8. Eindredactie. Een goed leesbaar blog bestaat uit maximaal 500-700 woorden. Check of je overbodige woorden kunt schrappen, schrijf in begrijpelijke taal en vermijd (vak)jargon. Indien je nog twijfelt over de begrijpelijkheid van je blog, laat een ‘leek’ (bijvoorbeeld je buurvrouw) het lezen.
 9. Spellingcheck. Vaak word je blind voor je eigen schrijf- en typefoutjes; je leest erover heen. Laat je blog altijd checken op spelling-, schrijf- en typefouten door iemand die er verstand van heeft. We hebben allemaal wel zo iemand in onze omgeving. Durf om hulp te vragen.
 10. Beeld. Zoek naar een foto (free stock of eigen materiaal) die de kern van jouw blog uitbeeldt.

Vond je dit nog best lastig? Oefen het reflectief schrijven dan een paar keer per week. Tien minuten per onderwerp. Oefening baart kunst! Door jezelf te trainen krijg je steeds meer schrijfzin.


Bloggen kun je leren
Wil je ook graag goede blogs leren schrijven? Kom dan naar de training
Bloggen kun je leren.